2 min read

   Akseli löysi oman opintopolkunsa TUVA-koulutuksen kautta – työharjoittelu Goodwill -kierrätysmyymälässä opettaa tekijäänsä ja kasvattaa kohti työelämää

   Featured Image

   18-vuotias Akseli on parhaillaan työharjoittelujaksolla kierrätystavaramyymälä Goodwill Pasilassa. Työpäivät ovat olleet antoisia, sillä jokainen päivä opettaa tekijäänsä ja kasvattaa kohti työelämää.

   Akseli opiskelee Ammattiopisto Livessä liiketaloutta. Hänellä on erityisen tuen tarve motoristen taitojensa takia, joten neurologin ehdotuksesta hän haki Liveen opiskelijaksi. Vajaan vuoden kestänyt opiskelu on sujunut tähän mennessä hienosti pienryhmässä, jossa tukea saa yleisiä ammatillisia oppilaitoksia enemmän.

   Akseli aloitti opintopolkunsa Ammattiopisto Liven tutkintokoulutukseen valmentavasta TUVA-koulutuksesta, joka avasi hänelle tien merkonomiopiskelijaksi. TUVA-koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat selkeyttää jatko-opintosuunnitelmia sekä vahvistaa opiskeluvalmiuksia ja -taitojaan. Liven TUVA-koulutuksessa tutustutaan eri ammatteihin ja koulutuksiin sekä harjoitellaan työn tekemistä Goodwill Pasilan kaltaisissa aidoissa työympäristöissä.

   – TUVA-opintojen aikana kävin tutustumassa liiketoiminnan opiskeluun käytännössä ja sen jälkeen hakeuduin opiskelemaan merkonomiopintoihin. Nyt täällä Goodwillissa olen ollut työharjoittelussa lähes kaksi kuukautta syyskuulta marraskuulle, Akseli selventää reittiään.

   Myyminen sujuu luonnostaan

   Akselin isä on tehnyt myyntityötä pitkään, joten kiinnostus myymistä kohtaan on kulkenut sukupolvelta toiselle. Goodwillissä Akseli järjesteli aluksi myymälän tavaroita, valmisteli vaatteita myyntikuntoon ja siivosi. Pian hän kuitenkin pyysi saada päästä kassalle töihin, vaikka asiakaspalvelu nuorta jännittikin.

   – Eräänä päivänä vain sanoin, että haluan kassalle töihin. Aiemmin en oikein pystynyt olemaan ihmisten kanssa, mutta sitten se lähtikin sujumaan tuosta noin vain, kertoo Akseli ylpeänä.

   Onnistumiset toivat Akselille voimaa ja vahvistivat kiinnostusta myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin. Nyt myyminen sujuu häneltä luonnostaan, ja kassatoiminnotkin hän oppi nopeasti.

   – Laitan hinnan koneelle ja kysyn asiakkaalta, tuleeko kortilla vai käteisellä. Kerron summan ja kysyn, haluaako asiakas kuitin. Ostoskassin tarjoaminen meinaa välillä unohtua, mutta asiakkaat osaavat kysyä lopuksi kassia, jos heillä on sille tarvetta. Tämä on silleen simppeliä hommaa, simppeli working, lohkaisee Akseli hymyillen.

   akseli1

   Small talk auttaa kiperissä tilanteissa

   Akseli kokee, että hän on sekä päässyt kehittämään taitojaan että oppinut uusia asioita harjoittelun aikana. Haastavimmiksi ovat osoittautuneet asiakaspalvelutilanteet, joissa asiakkaan kanssa ei ole ollut yhteistä kieltä. Akseli on kuitenkin tehnyt niissä tilanteissa parhaansa, ja samalla se on ollut hauskaakin.

   – Huumorilla selviää hyvin, ja suosittelen sitä vastaaviin tilanteisiin kaikille, Akseli naurahtaa itsevarmana.

   Akseli aikoo etsiä uusia harjoittelupaikkoja tämän jakson jälkeen, ja hänen tavoitteenaan on jatkaa myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä.

   – Haaveissa olisi löytää rauhallinen työpaikka. Esimerkiksi Finnkino, Gigantti tai SuperPark voisivat olla sellaisia paikkoja, Akseli sanoo.

   Tulevaisuudessa Akseli näkee monenlaisia vaihtoehtoja ja haaveita: esimerkiksi tullivartio, elokuva-ala ja matkailuala kiinnostavat häntä. Työn pitäisi olla jollakin tavalla luovaa tai rentoa. Matka on kuitenkin vasta aluillaan, ja tällä hetkellä opinnot sujuvat hienosti kierrätystavaramyymälässä harjoittelemalla työelämätaitoja.

   – Olen viihtynyt täällä tosi hyvin, ja Goodwillissa on hyviä tyyppejä. Tulee ikävä tätä paikkaa, kun harjoittelu päättyy, mutta aion pistäytyä myymälään moikkaamaan välillä. Suosittelen jokaiselle Goodwilliä työharjoittelupaikkana ja sanon tämän ihan hyvällä omallatunnolla: kannattaa hakeutua tänne. Älkää epäröikö! summaa Akseli ajatuksiaan.

   ---------------

   Kun lahjoitat tavaraa Goodwillille tai käyt ostoksilla Goodwill-kierrätysmyymälöissä, luot paikallisille työtä etsiville ihmisille mahdollisuuksia työhön ja omien taitojen kehittämiseen. Lahjoittamasi tavarat menevät myyntiin Goodwill-myymälöihin, ja myydyistä tavaroista saatu tuotto käytetään paikallisen työllistämistoiminnan ja erilaisten valmennus- ja koulutusohjelmien ylläpitämiseen sekä kehittämiseen. Samalla pääset eroon sinulle tarpeettomasta tavarasta, autat ympäristöä ja teet hyviä löytöjä myymälöiden monipuolisesta valikoimasta.

   Live-säätiö vastaa pääkaupunkiseudun Goodwill-lahjoituspisteistä ja kierrätysmyymälästä.

   Vieraskynä: Työ luo osallisuutta – myös täsmätyökykyisille

   Hallitusohjelmassa on sitouduttu vahvistamaan työelämän vastaanottokykyä niin, että esimerkiksi osatyökykyisten,...

   Akseli löysi oman opintopolkunsa TUVA-koulutuksen kautta – työharjoittelu Goodwill -kierrätysmyymälässä opettaa tekijäänsä ja kasvattaa kohti työelämää

   18-vuotias Akseli on parhaillaan työharjoittelujaksolla kierrätystavaramyymälä Goodwill Pasilassa. Työpäivät ovat...

   Blogi: Monimuotoinen työyhteisö auttaa rakentamaan positiivista työnantajakuvaa

   Monimuotoisen työyhteisön johtaminen on ratkaisevaa tulevaisuuden työelämässä, jossa jokaisen työpanos on yhä...