"Tämä on ensimmäinen kesätyö ja se on eräänlainen unelma, kun sain työpaikan"

   Featured Image

   Oli hyvä oppia, ettei kannata lannistua vaan yrittää uudelleen, totesi opettaja Henrika Aaltonen, kun Ammattiopisto Liven TELMA-opiskelijat Eelis ja Sami saivat tietää saaneensa ensimmäisen kesätyöpaikan toisella hakuyrityksellään Linnanmäen huvipuistosta. Työt alkoivat toukokuun ensimmäisellä viikolla siistimistehtävien parissa.

   Nuoret kävivät tutustumassa pariin otteeseen kesätyöpaikallaan ennen varsinaista aloitusta. Linnanmäen kauden avaus sattui juuri työsuhteen alkutaipaleelle. Eelis koki perehdytyspäivät tärkeänä.

   - Minulla on hyvät fiilikset koulutuspäivistä. Linnanmäki perehdytti hyvin tuleviin työtehtäviin ja koen päässeeni joukkoon mukaan. Harjoittelimme muun muassa paloturvallisuuteen ja ensiapuun liittyviä tilanteita työtehtävien lisäksi.

   Aaltonen pitää tärkeänä sitä, että nuoret pääsivät tutustumaan työpaikkaansa ja saivat tarvittavan perehdytyksen työtehtäviin.

   - Kun ajattelen ensimmäisenä kesätyöpaikkana, perehdytys on hyvää ja se luo turvaa ettei opiskelijaa heitetä tyhjän päälle. Tiedän että nämä nuoret osaavat ja pärjäävät tässä työssä. Linnanmäki on hyvä työnantaja.

   Eeliksen työt alkoivat vappuviikon jälkeisenä torstaina. Hänelle työelämä on tärkeä tavoite, jonka ensimmäinen askel on nyt otettu kesätöiden merkeissä. Unelmat ohjaavat Eelistä kohti seuraavia tavoitteita.

   - Linnanmäki on hyvä aloitus työelämälle. Tämä on ensimmäinen kesätyö ja se on eräänlainen unelma, kun sain työpaikan. Olen unelmoinut myyntitöistä, sillä haluaisin jatkaa isäni jalanjäljillä Eelis kertoo

   - Mukavilla fiiliksillä lähden kohti kesätöitä, Sami jatkaa.

   Sami toivoo, että Linnanmäeltä löytyy kesätöiden aikana mukavia kavereita, joiden kanssa voi jakaa ajatuksia töiden lomassa.


   TäsSamimätyökykyiset ovat tärkeä osa suomalaista työelämää 


   Täsmätyökykyinen henkilö osallistuu kykyjensä mukaisesti tiettyyn tai tiettyihin työtehtäviin antaen tärkeän työpanoksensa työpaikalle ja suomalaiselle työelämälle. Työnantaja saa usein sitoutuneen ja motivoituneen tekijät, kun työtehtävä on räätälöity osaamista vastaavaksi. TELMA-koulutuksen yhtenä tavoitteena on löytää yksilöllistä tukea tarvitsevalle nuorelle sopiva työ tai työtoimintapaikka. Tarpeet vaihtelevat kykyjen ja taustojen mukaan.

   Yritykset ovat ottaneet kantaa vastuullisuuteen ja huomioivat nyt myös ympäristötekijöiden lisäksi hiljalleen sosiaalisen vastuun yhteisöissään, sillä monimuotoisuudesta on tulossa valtavirtaa työpaikoilla. Yritys voi omilla arvoillaan ja valinnoillaan vaikuttaa julkisuuskuvaansa. Yhteisön avoimella ja suvaitsevalla ilmapiiri kannustaa myös ennakkoluulojen ja asenteiden muutokseen sekä työntekijöiden että asiakkaiden keskuudessa.

   Aaltonen näkee, että työnantajat ovat hiljalleen ymmärtämässä tämän mahdollisuuden ja uskoo myös telmalaisten työllistyvän jatkossa entistä useammin omia kykyjä vastaaviin tehtäviin. Hän painottaa, että oppilaitoksen ja työelämän yhteistyö on tärkeää. Hän myös kannustaa työelämän edustajia olemaan aktiivisia ja avoimia ammattiopiston yhteydenotoille.

   - Me täällä arvioimme ammattitaidolla opiskelijan omat vahvuudet ja kyvyt mitä mennään tekemään. Se on sellainen tiimi, että opiskelija onnistuu ja kehittyy, työnantaja saa työpanoksen ja nuoren joka pystyy haasteistaan huolimatta moneen asiaan ja heitä katsottaisiin taidot edellä realiteetit toki huomioiden. Toivon, että työelämä tulee vastaan siten, että erityistarpeet huomioitaisiin, jotta saadaan suomalaiseen työelämään tärkeitä tekijöitä.

   Lukuvuosi on tulossa päätökseen ja opettajat ovat jättämässä hyvästit opiskelijoilleen. Yhteiselle polulle on mahtunut paljon ikimuistoisia hetkiä ja kasvutarinoita. Aaltonen uskoo Eeliksen ja Samin menestyvän elämässään.

   - Kehitys on ollut huimaa Eeliksen ja Samin osalta. Työharjoittelut menneet todella hyvin kummallakin nuorella. Työharjoitteluissa onnistuminen tuo uskoa omaan osaamiseen ja kykyyn pärjätä työelämässä. Se kasvattaa myös luottamusta asiakkaiden kohtaamisessa ja vuorovaikutustilanteisiin.

   Eelis istuu levollisesti tuolillaan luokkahuoneessa. Samalla viikolla alkavat kesätyöt eivät vielä mieltä askarruta. Hän katsoo tulevaisuuteensa levollisesti.

   - Ei vielä nyt ihan hirveästi jännitä, enkä ole sellainen jännittäjätyyppi, ainakaan kauheasti.

   Unelmia Livessä: Ammattiopisto Liven ohjaaja Judit Marti Cardenasille opiskelijoiden kasvutarinat antavat työlle suuren merkityksen

   Nyt alkaa viides vuosi tässä talossa, sanoo Judit Marti Cardenas, joka työskentelee ohjaajana Ammattiopisto Livessä TUVA

   Ammattiopisto Live aloittaa elintarvikealan perustutkintokoulutuksen

   Ammattiopisto Live aloittaa elintarvikealan perustutkintokoulutuksen Helsingissä Metsälän toimipaikassa. ...

   Liven Huilipalvelussa voittavat niin yrittäjät kuin opiskelijatkin

   Ammattiopisto Liven ja Helsingin Messukeskuksen yhteistyö kantaa hedelmää. Liven merkonomiopiskelijoiden Huilipalvelu...