1 min read

Etäkuntoutus apuna haastavassa tilanteessa

Featured Image

Paniikkihäiriö sekä yleistynyt ahdistuneisuus ovat olleet läsnä elämässäni 19-vuotiaasta lähtien. Paljon on ollut aikoja, jolloin kaikki on ollut hyvin; itsevarmuutta on löytynyt ja elämä on sujunut ”normaalisti”. Aika-ajoin olen kuitenkin löytänyt itseni tilanteesta, jossa kodin ulkopuolelle lähteminen pelottaa. Viimeksi paniikkihäiriöni aktivoitui AMK-opiskelujeni siirryttyä etäpuolelle. Kotona opiskelu sujui hyvin, mutta puolisentoista vuotta läppärin kanssa aikaa vietettyäni huomasin, etten ilman koiraani kykene asunnostamme poistumaan.

Ellei paniikkihäiriötä ole itse kokenut, on sen pysäyttävyyttä mahdoton kuvitella omalle kohdalle. Havahduttuani tämänhetkiseen tilanteeseen, olin saman tien yhteyksissä omaan TE-toimistooni. Käsissä olivat erinomainen tutkintotodistus, into ja motivaatio päästä työelämään sekä tilanne, joka sulki pois mahdollisuuden toteuttaa unelmiani. Työllistyminen on jokseenkin hankalaa, kun lähikaupassa asioiminenkaan ei onnistu.

TE-toimiston kautta sain vinkin Live-säätiöstä, joka auttaa muun muassa meitä kuntoutujia kohti normaalia elämää – ja unelmia! Liven asiakkaana olen ollut vasta kuukauden verran, mutta näinkin lyhyessä ajassa olen saanut paljon apua. Paniikkihäiriöstä johtuen olen tällä hetkellä etäkuntoutuksessa. Viikolla sähköpostitse saapuvat tehtävät antavat minulle syyn nousta sängystä ylös ja ryhtyä hommiin.

Vaikka asiakkuuteni on kestänyt vasta tovin, olen saanut jo paljon apua. Paniikkihäiriö ei sormia napsauttamalla parane, mutta Liven työntekijät, erityisesti oma etävalmentajani, ovat tutustuneet tilanteeseeni kokonaisvaltaisesti ja pohtineet keinoja, joilla pääsisin takaisin yhteiskunnan täyspainoiseksi jäseneksi.

Erityisen kiitollinen olen siitä, että Livessä ymmärretään tilanteeni ja toimitaan sen ehdoilla. Mielenterveyspuolen ongelmat ovat haastavia ja tällaisina hetkinä pyyteetön apu sekä kannustus auttavat kohti kuntoutumista. Olen ollut Liven palveluihin niin tyytyväinen, että olen tästä mahdollisuudesta vinkannut jo muutamille vastaavien ongelmien kanssa painiskeleville tutuille. Omasta kokemuksestani tiedän, ettei avun hakeminen aina ole helppoa, mutta oli tilanne mikä hyvänsä, se kannattaa.

Artikkelin kirjoittaja on 34-vuotias Ida, Liven etäkuntoutusasiakas

Osta työtä Suomeen -päivää vietetään 3.12.

Osta työtä Suomeen -päivää vietetään 3.12. – halu ostaa suomalaista työtä tukevia tuotteita ja palveluita...

Giriphul-valokuvanäyttely Livessä

Ammattiopisto Live ja bangladeshilainen SWAC (Society for the Welfare of Autistic Children) aloittivat vuonna 2021...

Joulutekoja duunissa – Monimuotoisuus työelämän voimavarana

Joulutekoja duunissa on kampanja, jonka tavoitteena on jakaa kokemuksia erilaisista työelämän taidoista ja tuoda...