3 min read

Factoryn eväillä työelämään

Ammattiopisto Live kehittää jatkuvasti yritysten kanssa työelämälähtöisiä oppimisympäristöjä, ammatillinen koulutus tapahtuu entistä enemmän työelämässä. Liven kokkiopiskelijat ovat viihtyneet kuluneena lukuvuonna erityisen hyvin Factory-ravintoloiden keittiöissä koulutussopimusjaksoilla. Valmistuvasta kokkiryhmästä lähes jokainen oli vuorollaan työpaikalla oppimassa jossakin Factoryn ravintolassa. Osa teki lyhyen pätkän, moni viihtyi pidempään ja pääsi tutustumaan useampaan ravintolaan. 

Lotta FactoryssäLotta

Kokkiopiskelija Lotta kertoo, että hän aloitti Factoryssa aluksi kahden viikon jaksolla, mietteissä hänellä oli hakea toinen työpaikka lähempää kotia. Hän kuitenkin viihtyi Pitäjänmäen Factorylla niin hyvin, ettei halunnut enää vaihtaa paikkaa. Onnistunut työpaikalla oppimisen jakso takasi valmistumisen ajallaan, onnellisesti Lotalla oli jo työpaikka odottamassa kotipaikkakunnalla.

Pitskun Factorysta Lotta kertoo, että hänet otettiin hyvin vastaan ja neuvottiin työtehtävät. Työpaikalla oli hyvä ilmapiiri, töihin oli mukava mennä ja työkaverit olivat mukavia, tervehtivät aamulla ja juteltiin asioista. Ei ollut tylsää tehdä töitä, kun keskusteltiin työn ohessa. Factory oli kaikin puolin mukava työpaikka hänen mielestään. Lotan työtehtäviin kuuluivat mm. kassa ja asiakaspalvelu, astiahuolto, ruokien esivalmistelu ja annossalaattien kokoaminen.

Lotan mielestä työviihtyvyyteen vaikutti myös hänen oma asenteensa. Hän on reipas, aktiivinen ja sosiaalinen. Hän pyysi lisää töitä, kun sai homman valmiiksi.

Kiireinen ympäristö yllätti aluksi, mutta Lotta kertoo päässeensä aika nopeasti vauhtiin mukaan ja hän sai apua siihen mitä teki. 

Minkälaiselle opiskelijalle Lotta sitten suosittelisi Factorya? Olisi hyvä olla oma-aloitteinen, reipas ja aktiivinen, sosiaalisuudesta on myös apua. Oliko työssä hankalia tilanteita? “Ei, opin asiat aika nopeasti. Työtehtävät olivat sopivan haastavia, työkokemus auttoi, kun olin harjoitellut työtehtäviä jo aiemmilla KOS-jaksoilla”, Lotta kertoo. Millaista palautetta sait? Lotta kertoo saaneensa hyvää palautetta, että hän on työssään tehokas ja tosi reipas.

Mitä palautetta Lotta haluaisi antaa työnantajalle? ”Kiitokset työnantajalle hyvästä KOS-jaksosta, hienoa kun pääsin jaksolle ja valmistuin ajallaan. Factory oli monipuolinen työpaikka, pääsin kaikkiin vaihteleviin työtehtäviin salissa ja keittiössä.  Huomasin, että oma osaaminen on kehittynyt, kun pääsin tekemään kaikkea. Kaikin puolin hyvä kokemus.”

Miika 

Miika puolestaan lähti koulutussopimusjaksolle Factory Keilaniemeen, jossa hän pääsi heti tekemään isoja määriä annoksia ulosmyyntiin. Annoskorteista oli aluksi apua, mutta aika pian ohjeet oppi ulkoa, kun tuli toistoa työtehtäviin. Samoin asiat selitettiin opiskelijoille hyvin. Myös Keilaniemen ravintolan ilmapiiri ja opiskelijoiden ohjaus saivat kiitosta opiskelijoilta. 

Miika aloitti annosruokien valmistuksella, pääsi siirtymään lounasbuffan ruokiin sekä valmisti salaatteja ja teki esivalmistelutehtäviä. Hän pääsi myös tutustumaan työtehtäviin Salmisaaren ja Kampin ravintoloissa. Miika kertoi päässeensä käyttämään englanninkieltä töissä.

Haasteita ei jakson aikana ollut, kaikki sujui hyvin, kun sai hyvän perehdytyksen ja tottui työpaikkaan. Keilaniemen ravintola sopii Miikan mielestä monenlaiselle oppijalle, työpaikalla saa hyvää ohjausta työtehtäviin. Perustaidot on hyvä olla opiskelijalla hanskassa, kun aloittaa Keilaniemessä. Työtahti oli ripeä. Tämänkin ravintola on hyvä työpaikka ja siellä on mukava henkilökunta. Paras oppi jaksolta oli Miikan mukaan se, että oppi yleisesti ammattikeittiön toimintaa ja ruoanvalmistusta.

Henri

Henrin kokemukset olivat hyvin samankaltaisia, kuin muillakin opiskelijoilla. Häneen teki vaikutuksen työntekijöiden vieraanvaraisuus ja he ottivat opiskelijan hyvin vastaan. Kiirettä pitää sietää, mutta opiskelijana on päässyt hyvin rytmiin mukaan. On tärkeää tietää, mitä on tekemässä ja itsekin pitää olla aktiivinen. Se tuntui Henrin mielestä helpottavalta, että kaikki vastuu ei ollut itsellä, jos esimerkiksi ruoka loppuu. Korona-aika oli haastava, työtä oli niin paljon. Henristä oli mukavaa, että Factoryn johtoa kävi paikan päällä katsomassa, miten sujuu. Verrattuna aiempaan KOS-paikkaan Factoryn tahti oli nopeampi, opittavat asiat käydään nopeasti läpi. Kuormien purku oli fyysisesti raskasta. Kiireestä huolimatta työpaikalla hyvä ilmapiiri. 

Liven ammatillinen erityisopettaja Marjut Nyström on tyytyväinen yhteistyöhön Factoryn kanssa. Lukuvuoden aikana opiskelijat opiskelivat Factoryssa ”nonstoppina”. Ravintoloiden esimiehet ja henkilökunta ovat olleet joustavia ja asioista on saatu hyvin sovittua. Opettaja on päässyt jalkautumaan keittiöön ja hänetkin otettiin hyvin vastaan. Näytönarvioinnin kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että pääsee seuraamaan opiskelijoita työpaikalla. Samalla voidaan käydä läpi muutkin ajankohtaiset asiat opiskelijoiden kanssa. Opettaja toivookin, että häneen ollaan yhteydessä matalalla kynnyksellä ja mahdollisia pulmia voidaan ratkoa jo etukäteen. Opiskelijoiden ammattiylpeys on kehittynyt Factory-jakson aikana ja he ovat toimineet todella vastuullisesti työtilanteissa. Lystikäs palaute tuli valmistuvalta opiskelijalta, joka jakson lopulla totesi opettajalle: ”Voisitko tulla vasta iltapäivällä, kun minulla on vähän kiireitä töissä.” Factory on myös työllistänyt useita Liven opiskelijoita. Live kiittää yhteistyöstä, tästä on hyvä jatkaa! 

Lue myös:
https://www.liveopisto.fi/ajankohtaista/ravintola-factory-tarjoaa-oivan-oppimisymp%C3%A4rist%C3%B6n-livel%C3%A4isille

https://ravintolafactory.com/

Enemmän yksilöllisyyttä, enemmän työllisyyttä?

Yksilöllisyyden huomioiminen on tärkeää niin osatyökykyisten työllistämisessä kuin jokaisen työntekijän elämässä. Työn...

Pääkaupunkiseudulla on syytä hymyyn – seudun ensimmäinen Goodwill®-kierrätysmyymälä avaa ovensa Helsingissä lokakuussa

Goodwill-kierrätysmyymäläketju laajenee pääkaupunkiseudulle ja Goodwill Pasila viettää avajaisiaan torstaina 28.10.2021...

Erityisen tuen ABC -koulutus varmistaa erityisosaamisemme

Livessä työskentelee erityisen tuen huippuosaajia. Henkilöstömme tietää, miten tukea, ohjata, opettaa ja kouluttaa...