Ajankohtaista | Live-säätiö

KUNTOS-hanke päättynyt – Lopputuloksena saavutettava ja automatisoitu, digitaalinen koulutussarja ja upea hankeverkosto

Kirjoittanut Innolive | 2.2.2024 9:53

Pohjois-Savon kuntoutuspalveluiden osaamis- ja liiketoimintaverkostohankkeen käynnistymisestä vierähtää tällä viikolla kolme vuotta. Aika on pitänyt sisällään uuden oppimista, riemukkaita yhteishetkiä, haastavia dilemmoja, paniikkia, ratkaisevia oivaltamisia ja onnistumisia sekä hurjan määrän yhteen hiileen puhaltamista. Hankeryhmämme on muuttanut muotoaan laskujeni mukaan ainakin seitsemän kertaa ja myös päätoteuttajaorganisaatio on vaihtunut Vetrea Terveys Oy:stä Live-säätiöksi. Hankkeen vastuullisena projektipäällikkönä olen katsellut ympärilleni ja ihmetellyt maailman menoa kuin Hank Hill Kukkulan kuninkaassa.

Pääsimme kuitenkin ehjänä maaliviivan yli ja suoritimme rahoittajan asettamat ja hankesuunnitelmassa esitetyt tavoitteet. Olemme luoneet ja hyödyntäneet Pohjois-Savon alueella kuntoutusorganisaatioiden hankeverkostoa ja työstäneet yhteensä seitsemän kuntoutuksen täydennyskoulutukseen tarkoitettua koulutuskokonaisuutta, joista on tarkoitus tuottaa lähitulevaisuudessa kaupallista liiketoimintaa. Niistä kolme on neurologisen kuntoutuksen, yksi sydänkuntoutuksen, yksi ikääntyneiden kuntoutuksen, yksi mielenterveyskuntoutuksen ja yksi kuntoutusasiakkaan kohtaamisen koulutuskokonaisuus.

Koulutukset voi suorittaa omalta tietokoneeltaan tai tabletilta käsin milloin, ja missä haluaa. Vaikka ne on tarkoitettu ensisijaisesti kuntoutusalan ammattilaisten ja opiskelijoiden koulutusmateriaaliksi, niitä voi opiskella kuka tahansa kiinnostunut. Ne ovat helppotajuisia ja olemme pyrkineet välttämään perinteisiä kalvosulkeistyylisiä koulutuksia rakentamalla ne ääni- ja videoleikkeiden varaan. Toki perinteistä tekstiä ja tieteellisiä viitteitäkin on ja opiskelun edistymistä varmennetaan pisteytettävillä tehtävillä. Mutta materiaali on omasta ja kurssia pilotoineiden kuntoutusasiantuntijoiden ja opiskelijoiden mielestä helppo ja mukava käyttää. Se on ollut hankeryhmällemme äärimmäisen toivottu uutinen.

Hankkeen päätyttyä toteuttajamme pyrkivät lanseeraamaan tuotetut digitaaliset koulutuskokonaisuudet myytäviksi tuotteiksi osaksi omaa koulutustarjontaansa. Tähän liittyviin aikatauluihin en osaa kommentoida, mutta on todennäköistä, ettei vielä vuoden 2023 aikana tulla hankkeen osatoteuttajilta näkemään kyseisiä koulutuskokonaisuuksia myytävinä koulutuskokonaisuuksina. On kuitenkin tärkeää, ettei hyvä työmme jää pölyttymään tietokoneiden kovalevyille ja pilvipalvelimiin vaan kuntoutusalan asiantuntijat ja opiskelijat sekä muut kiinnostuneet pääsevät hyötymään tuotoksista. Vaikka koulutusten sisältö on luotu pääosin pohjois-savolaisin voimin, koulutussisältö on relevantti kansallisesti, eli koulutukset kannattaa käydä asuinpaikasta riippumatta, mikäli sisältö kiinnostaa.

Nyt kun hanke on ohi, on olo huojentunut ja helpottunut. Kuitenkin tällaista työtä on tärkeää tehdä, ja hankkeessa Talentreen työstämän liiketoimintasuunnitelman mukaan, olemme pioneereja koulutuksen saavutettavan, digitaalisen luonteen osalta – ja miksei myös helposti omaksuttavan mutta tieteeseen perustuvan sisällönkin. Hankkeen tiimoilta julkaistaan edellä mainitun liiketoimintasuunnitelman osalta loppuraportti Savonian julkaisusarjaan sekä myös videoluentomuotoinen AVH-asento-opas. Pyrimme saamaan nämä hankkeen nettisivuille mahdollisimman pikaisesti. Käy siis vilkaisemassa, kun ennätät.

Haluan vielä kiittää upeita hanketyöntekijöitäni Marja Äijöä, Annu Suvista, Sanna Kauppista, Pirjo Komulaista ja Paula Rissasta sekä hankkeessa tärkeän työn tehneitä Tiina Arpolaa, Laura Äimälä-Heiskasta, Piia Martikaista, Tuula Matikaista ja Kauko Pitkästä työpanoksestanne. Lisäksi kiitän Pohjois-Savon kuntoutusosaajen hankeverkostoa – saimme mukaan valtavan määrän tärkeitä hankeorganisaatioita – ja ilman apuanne emme olisi saavuttaneet tavoitteitamme. Kiitos myös hankkeen pilotoijille, työpajoihin osallistuneille sekä haastateltaville asiantuntijoille. Lopuksi lämmin kiitos Etelä-Savon Ely-keskukselle ja Pia Pirskaselle äärimmäisen joustavasta ja lämminhenkisestä yhteistyöstä. Pohjois-Savo tarvitsee lisää tällaisia hankkeita!

Kirjoittaja on KUNTOS-hankkeen projektipäällikkö, Jori Reijula

Lokakuussa 2023