1 min read

   Mielipide: Kumppanuudet ja saumaton yhteistyö voisi olla taikasana tulevaisuuden terveydenhuollon haasteista selviämisessä

   Featured Image

   Terveydenhuolto alana on jo pitkään ollut muutosprosessissa. Pohjois-Savon hyvinvointialue on vahvistamassa omaa tuotantoaan akuuttikuntoutuksen osalta, ja kuntoutusyksikön perustaminen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan herättää pohtimaan sitä, kuinka voisimme vastata terveydenhuollon haasteisiin ja palvelutarpeisiin jatkossakin yhteistyössä. Oma kuntoutusyksikkö ei välttämättä tarkoita sitä, että kaiken tulisi muuttua kuntoutumisprosessissa perusteellisesti tai jokainen osa-alue tulisi pyrkiä hoitamaan täysin uusilla tavoilla ja omin voimin. Näemme, että nyt olisi järkevää pitää kiinni hyväksi havaitusta ja toimivaksi osoittautuneista käytännöistä, kirjoittavat Live-säätiön ylilääkäri Pasi Tiihonen ja Aivoliiton toiminnanjohtaja Mika Pyykkö.

   Kuntoutus on asia, jonka täytyy kuulua saumattomasti koko hoitoketjuun, kun henkilö sairastuu akuutisti – oli kysymys aivotapahtumasta kuten aivoinfarktista, lonkkamurtumasta tai muusta vastaavasta, joka vaatii äkillistä sairaanhoitoa. Kun hoidettavan henkilön vointi on vakaa, kuntoutus pystytään aloittamaan välittömästi toimivien kumppanien kanssa. Samalla varmistamme sen, että sairaalassa potilas saa oikea-aikaista ja laadukasta hoitoa äkillisesti muuttuneessa elämäntilanteessaan.

   Tähänastisessa yhteistyössä yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat ovat osoittaneet arvonsa kuntoutuksen tarjoajina tällä alueella, ja erikoistumisemme kuntoutukseen liittyviin kysymyksiin ovat olleet avainasemassa kuntoutujien parhaan mahdollisen toipumisen varmistamisessa, kotiutumisen ja arkeen palaamisen onnistumisessa. Siksi olisi järkevää hyödyntää näitä eri toimijoiden vahvuuksia myös jatkossakin.  

   Huomionarvoista on myös se, että uuden hallitusohjelman tavoitteena on purkaa lainsäädännöstä monituottajuuden esteitä, joka lisää hyvinvointialueiden ja yhteistyöalueiden mahdollisuuksia järjestää palveluita tehokkaalla ja ennen kaikkea alueiden asukkaiden näkökulmasta laadukkaalla, vaikuttavalla ja kustannustehokkaalla tavalla. Yksityisten toimijoiden, järjestöjen ja säätiöiden osaamista ja kapasiteettia on hallitusohjelman mukaan tärkeää hyödyntää palveluiden saatavuuden ja laadun parantamisessa.

   Näemme, että osoittautunut toimiva yhteistyö ja osaaminen voivat olla keskeisessä roolissa tehokkaassa kuntoutuksessa ja potilaiden hyvinvoinnin edistämisessä. Samalla on tärkeää huomioida myös kustannukset: oikein ajoitettu ja laadukas kuntoutus varmistaa, että potilaan hoitopolku etenee saumattomasti aina akuutista hoidosta kuntoutukseen, kotiutumiseen ja osalla töihin paluuseen saakka. Tämä edellyttää kunkin alueen vaikuttavien toimijoiden osaamisen hyödyntämistä ja yhteisen palveluekosysteemin rakentamista yhdessä yli organisaatio- tai aluerajojen nyt ja tulevaisuudessa.

   Vieraskynä: Työ luo osallisuutta – myös täsmätyökykyisille

   Hallitusohjelmassa on sitouduttu vahvistamaan työelämän vastaanottokykyä niin, että esimerkiksi osatyökykyisten,...

   Akseli löysi oman opintopolkunsa TUVA-koulutuksen kautta – työharjoittelu Goodwill -kierrätysmyymälässä opettaa tekijäänsä ja kasvattaa kohti työelämää

   18-vuotias Akseli on parhaillaan työharjoittelujaksolla kierrätystavaramyymälä Goodwill Pasilassa. Työpäivät ovat...

   Blogi: Monimuotoinen työyhteisö auttaa rakentamaan positiivista työnantajakuvaa

   Monimuotoisen työyhteisön johtaminen on ratkaisevaa tulevaisuuden työelämässä, jossa jokaisen työpanos on yhä...