Ajankohtaista | Live-säätiö

Monimuotoisuus on strateginen voimavara, ei vain arvo

Kirjoittanut Innolive | 19.5.2025 12:04

Monimuotoisuus työelämässä on muutakin kuin strategiaan kirjattu lauseke tai trendikäs arvo: se on konkreettinen voimavara, joka voi tuoda organisaatioille kilpailuetua, parempaa työhyvinvointia ja kestävää kasvua. Live-säätiön Jenni Parviainen ja ODL:n Karoliina Vilmi kertovat blogissaan, miksi monimuotoisuuden huomioiminen on paitsi eettisesti oikein myös liiketoiminnallisesti järkevää.

Mitä monimuotoisuus oikeastaan tarkoittaa?

Monimuotoisuus työyhteisössä tarkoittaa työntekijöiden erilaisuutta – näkyvää ja näkymätöntä. Se voi liittyä ikään, sukupuoleen, etniseen taustaan, kieleen, koulutukseen, perhetilanteeseen tai vaikkapa toimintakykyyn. Tärkeää on ymmärtää, että erilaisuus ei ole este, vaan mahdollisuus.

Täsmätyökyky – jokaisella on paikkansa

Täsmätyökyky tarkoittaa sitä, että vaikka kenestäkään ei ole kaikkiin töihin, jokaisesta on johonkin. Työkyky ei ole pysyvä tila, vaan se vaihtelee elämäntilanteen ja työn vaatimusten mukaan. Työtä muokkaamalla voidaan mahdollistaa työpanos myös niille, joiden työkyky on jollain tavalla rajoittunut.

Monimuotoisuus tuo mukanaan hyötyjä

Monimuotoisuuden huomiointi on välttämätöntä lainsäädännön näkökulmasta. Samalla se tuo mukanaan konkreettisia hyötyjä:

  • lisää asiakasymmärrystä ja asiakastyytyväisyyttä
  • parantaa työhyvinvointia ja työpaikan houkuttelevuutta
  • tukee innovatiivisuutta ja luovuutta
  • vähentää työtapaturmia ja lisää psykologista turvallisuutta
  • vastaa osaajapulaan ja laajentaa rekrytointipohjaa. 

Johtaminen ratkaisee

Aito monimuotoisuus ei synny itsestään, vaan se vaatii johtamista, joka huomioi yksilölliset tarpeet ja tukee psykologista turvallisuutta. Joustavat työjärjestelyt, matalan kynnyksen tukiratkaisut ja arvopohjainen urasuunnittelu ovat avainasemassa.

DTTT-hanke työnantajien tukena

Oulun seudulla toimiva Digitaalinen Toimintamalli ja Toimijaverkosto Työllistämiseen (DTTT) -hanke tarjoaa työnantajille konkreettista tukea monimuotoisen työelämän rakentamiseen. Palveluihin kuuluvat muun muassa:

  • rekrytointituki ja täsmätyötehtävien kartoittaminen
  • selkokielisen ja digitaalisen perehdytysmateriaalin ohjaus
  • työhönvalmennus ja koulutukset.

Miten päästä alkuun?

Monimuotoisuustyö ei vaadi täydellisyyttä, vaan tahtoa. Ensimmäinen askel on arvioida nykytila, asettaa tavoitteet ja tarvittaessa hakea ulkopuolista tukea. Pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus.

 

   

Liven projektipäällikkö Jenni Parviainen                    ODL:n projektikoordinaattori Karoliina Vilmi 

 

Digitaalinen toimintamalli ja toimijaverkosto työllistämiseen -hanketta toteuttavat Live-säätiö, Oulun Palvelualan Opisto OPAO sekä ODL - Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö. Hanke on Euroopan unionin sekä Oulun kaupungin osarahoittama.