"On paljon asioita mihin täsmätyökykyiset pystyvät ja kykenevät" - Taavi teki lähtemättömän vaikutuksen koko työyhteisöönsä

   Featured Image

   Nuori mies hyllyttää tuotteita määrätietoisesti ja tarkasti. Roskat ovat kerätty millintarkasti eikä pienintäkään hippua löydy silmämääräisesti tarkasteltuna käytävältä. Hän tervehtii asiakkaita reippaasti jatkaen päivän työtehtäviään hyllyjen välissä.

   Ammattiopisto Liven TELMA-opiskelija Taavi pääsi kesätöihin S-ryhmälle Sale Lundi Porvoon päivittäistavarakauppaan kahdeksi viikoksi ja teki unohtumattoman vaikutuksen työyhteisöönsä. Uudellamaalla S-ryhmän osuuskunta Varuboden-Osla työllisti yhdeksän Ammattiopisto Liven opiskelijaa kesätöihin yhteistyön merkeissä.

   - Yllätyin positiivisesti siitä, miten tarkka ja tunnollinen Taavi oli työssään. Hyllyt olivat siistit ja tuotteet hienosti omilla paikoillaan tarkasti sommiteltuna järjestelmällisesti riviin, kertoo myymäläpäällikkö Jenna Myllynen.

   Päivittäisiin työtehtäviin lukeutuivat erilaiset siistimistehtävät ja hyllytys. Myös pieniä asiakaspalvelutehtäviä tuli harjoiteltua kahden viikon aikana. Onnistuneet kokemukset siivittivät ajatuksia kaupan alaa kohti.

   - Hyvä fiilis, kun tekee töitä. Tämä voisi olla minulle sopiva ala jatkossa, Taavi pohtii.

   Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava TELMA-koulutus on tarkoitettu hyvin laajaa ja vaativaa erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Koulutuksessa opiskellaan kotona ja työelämässä tarvittavia jokapäiväisiä arjen taitoja sekä opitaan toimimaan yhteiskunnassa. Koulutuksen tavoitteena on löytää opiskelijalle sopiva työ- tai työtoimintapaikka.

   Täsmätyökykyisten potentiaalia ei vielä laajasti tunnisteta työelämässä

   Työllistyminen vaatii jatkuvaa yhteistyötä oppilaitoksen ja työnantajien keskuudessa. Työnantajat eivät aina tunnista mahdollisuuksia täsmätyökykyisten henkilöiden palkkaamisessa. Samaa mieltä on myymäläpäällikkö Myllynen, jonka mukaan täsmätyökykyisten henkilöiden potentiaalia ei vielä ymmärretä täysin yhteiskunnassamme.

   - Heissä on valtava potentiaali! On paljon asioita mihin täsmätyökykyiset pystyvät ja kykenevät. He auttavat sellaisissa tehtävissä, jotka vapauttavat aikaa muulta henkilökunnalta esimerkiksi kassatyöhön. Se on sellainen kokonaisuus, josta on hyötyä koko työyhteisölle. Meillä on myös “Tutustu ja tienaa”-nuoria kesätyöntekijöitä, jotka pääsevät tutustumaan monimuotoisuuteen työelämässä kauttamme.

   Tukea vaativat henkilöt eivät välttämättä kohtaa työnantajia perinteisen hakumenettelyn kautta, jolloin oppilaitoksilla on tärkeä rooli kohtaamisten järjestämisessä.

   - Kesätöiden hakeminen on hankalaa paikoin opiskelijoille ja yhteistyö oppilaitoksen kanssa tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden päästä töihin kiinni. Työnantajalla odotukset ovat oikealla tasolla. Silloin työnantaja tietää mitkä ovat ohjaustarpeet ja osaaminen mitä pystytään tekemään, kertoo Ammattiopisto Liven ohjaaja Jahvetti Rautanen.

   Myymäläpäällikkö Myllynen on myös tyytyväinen opiston ja osuuskunnan väliseen yhteistyöhön. Opiston ohjaajat auttavat työnantajia löytämään opiskelijoille kykyjen ja taitojen mukaisia työtehtäviä ja luomaan yksilöllisen keskusteluyhteyden opiskelijan kanssa.

   Rautanen muistuttaa myös, että kesätyöt tarjoavat nuoille kokemuksen osallisuudesta yhteisössä ja yhteiskunnassa.

   - Aidot työelämäkokemukset ovat todella tärkeitä. Varsinkin palkkatyö, jolloin konkreettisesti näkee sen, että työllä voi tienata rahaa ja ymmärtää sen arvon. Työelämään saa tarttumapinnan ja pääsee kokemaan osallisuutta ja kokemaan merkityksellisyyttä yhteisössä.

   Taavi jatkaa syksyllä TELMA-opintojaan Ammattiopisto Livessä. Kysyttäessä tulevaisuuden unelmiaan, hän haluaisi päästä rock-yhtyeeseen tai olla rap-artisti. Vaihtoehtokin on jo horisontissa, mikäli ensimmäinen unelma ei toteudu.

   - Jos minusta ei rokkaria tule, kaupan ala olisi tässä tapauksessa sellainen mitä kannattaa tavoitella, Taavi kertoo tyytyväisenä.

    

   Lue lisää TELMA-koulutuksesta!

    

   Unelmia Livessä: Ammattiopisto Liven ohjaaja Judit Marti Cardenasille opiskelijoiden kasvutarinat antavat työlle suuren merkityksen

   Nyt alkaa viides vuosi tässä talossa, sanoo Judit Marti Cardenas, joka työskentelee ohjaajana Ammattiopisto Livessä TUVA

   Ammattiopisto Live aloittaa elintarvikealan perustutkintokoulutuksen

   Ammattiopisto Live aloittaa elintarvikealan perustutkintokoulutuksen Helsingissä Metsälän toimipaikassa. ...

   Liven Huilipalvelussa voittavat niin yrittäjät kuin opiskelijatkin

   Ammattiopisto Liven ja Helsingin Messukeskuksen yhteistyö kantaa hedelmää. Liven merkonomiopiskelijoiden Huilipalvelu...