Usein kysyttyä koronasta (päivitetty 11.1.2022 klo 11.00). Lue lisää

2 min read

Osta työtä Suomeen -päivää vietetään 3.12.

Featured Image

Osta työtä Suomeen -päivää vietetään 3.12. – halu ostaa suomalaista työtä tukevia tuotteita ja palveluita historiallisen korkealla

Seitsemättä kertaa järjestettävä Osta työtä Suomeen -päivä puhuttelee suomalaisia aiempaa vahvemmin. Tästä kertoo se, että peräti 94 prosenttia suomalaisista haluaa tukea kotimaista työllisyyttä ostamalla suomalaisia tuotteita ja palveluita. Tämä luku on ennätyskorkealla tutkimusten mukaan, ja varmasti saanut vahvistusta koronan aikana. Pandemia on saanut suomalaiset ymmärtämään suomalaisen työn merkityksen. Häiriöt tuotteiden sekä osa- ja puolivalmisteiden saatavuudessa globaaleilla markkinoilla ovat vahvistaneet kotimaisten tuotantoketjujen asemaa.

Osta työtä Suomeen -päivä 3.12. osuu tärkeään ajankohtaan ennen joulusesonkia. Päivän tarkoitus on pysähdyttää miettimään omia valintojaan ja niiden vaikutuksia. Tempaus haastaa ostamaan teemapäivänä vain suomalaista työtä tukevia tuotteita ja palveluita. Kotimarkkinoiden merkitys taloutemme perustana on suuri. Joulukaupan kulutuskysynnän kohdentaminen suomalaista työtä tukeviin tuotteisiin ja palveluihin on jokaisen suomalaisen käsissä olevaa työllisyyspolitiikkaa.

10 euroa 10 000 työpaikkaa – pienillä valinnoilla on suuri merkitys
Jos jokainen suomalainen ostaisi 10 eurolla kuussa lisää suomalaisia tuotteita tai palveluita, syntyisi vuodessa 10 000 työpaikkaa. Jokaisella valinnalla on merkitys, ja pienistä puroista koostuu iso virta. Teemapäivän avulla halutaan saada kuluttajat pohtimaan kulutusvalintojaan ja kannustaa heitä valitsemaan ostoksensa suomalaista työtä ajatellen.

Tutkimustulokset tukevat ajatusta, että kuluttamisella voi vaikuttaa. Työllistävyysvaikutusten lisäksi vastuullisuus on suuri yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa tänä päivänä sekä kuluttajien, julkisten hankkijoiden, että yrityshankkijoiden ostopäätöksiin. Kotimaisen tuotteen tai palvelun valitseminen on vastuullisuusteko.

Osta työtä Suomeen -päivään voi osallistua ostamalla kotimaista, haastamalla ystävät mukaan ja osallistumalla keskusteluun somessa. Sosiaalisessa mediassa ovat käytössä tunnisteet #ostatyötäsuomeen ja #kymppikotimaiseen. Tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/2JqRDBzZ5

Tutkimustiedot perustuvat Taloustutkimuksen Suomalaisen Työn Liitolle toteutettuun tutkimukseen, joka toteutettiin elokuussa 2020. Siihen vastasi 1520 iältään 15–79-vuotiasta suomalaista.

Osta joululahjat Livestä! Samalla tuet opiskelija- ja asiakastyötämme!

Tutustu Liven opiskelija- ja asiakastöihin:

Hankkiessasi Liven asiakastöitä luot tukea tarvitseville ihmisille mahdollisuuksia työhön ja omien taitojen kehittämiseen!


Suomalaisen Työn Liitto toimii sen puolesta, että suomalaisen työn arvostus kasvaa ja suomalainen työ menestyy. Liitto hallinnoi suomalaisesta työstä kertovia merkkejä ja vaikuttaa ostopäätöksiin, jotta työpaikat säilyvät ja uusia syntyy. www.suomalainentyo.fi

Ammattiopisto Live vastaa Taitaja2022-kilpailujen TaitajaPLUS-semifinaaleista viikolla 5

Ammattiopisto Live vastaa Taitaja2022-kilpailujen TaitajaPLUS-semifinaaleista viikolla 5, kolmessa lajissa. Jokainen...

Työhönvalmentajan tuella arki ja opinnot haltuun

Liven ravintola- ja cateringalan opiskelija Riku toimi opintoihinsa liittyvällä työharjoittelu- eli...

Liven opiskelijat Martinlaakson huollon alihankintatöissä

Live aloitti yritys-oppilaitos -yhteistyön Martinlaakson Huolto Oy:n kanssa syksyllä 2020. Liven kiinteistöhuollon...