Sydänkuntoutuskurssimme ovat sydämesi asialla

Featured Image

Sanotaan, että tie sydämeen käy vatsan kautta. Sanonnalla on usein romanttinen vivahde, mutta valtakunnallisella sydänviikolla meidän jokaisen on syytä tarkastella omaa sydänterveyttämme elämäntottumuksiemme kautta.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat merkittävä kansanterveydellinen riski suomalaisten keskuudessa. Sydänliiton mukaan joka päivä vähintään kahdeksan suomalaisen sydän pysähtyy sairaalan ulkopuolella, ja heistä vain puolet saa elvytystä ennen ensihoidon saapumista paikalle. Sydänterveyden seuraaminen ja ennakoiminen on tärkeää.

- Sydänsairaus on länsimaalaisten ja suomalaisten merkittävä kuolinsyy. Moni elää sydänvaivojen kanssa liian pitkään, eikä uskalla välttämättä tuoda oireitaan esille. Saatetaan ajatella, että oireet ovat ohimeneviä, kertoo Live Joensuun sairaanhoitaja, sydänkuntoutuksen asiantuntija Päivi Tanskanen.

Hän haluaa muistuttaa myös siitä, että oireettomuus ei myöskään tarkoita sitä etteikö olisi jo sairastunut. Varsinaiset oireet voivat olla monenlaisia kuten rintakipua, hengenahdistusta, turvotusta, sydämentykytystä tai väsymystä. Hoitotahoon on otettava yhteyttä, jos olet huolissasi voinnistasi.

Sydänkuntoutuskursseilla tutustutaan uuteen elämäntilanteeseen

Kun arki on jo muuttunut, Live Joensuun aikuisten sydänkuntoutuskurssien tavoitteena on antaa osallistujille tietoa, tukea ja keinoja selviytyä uuden elämäntilanteen keskellä. Lisäksi kuntoutuja saa voimavaroja ja valmiuksia osallistua monipuolisesti eri toimintoihin omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa. Sydänkuntoutuskurssilla tarkastellaan asiakkaan nykyisiä elämäntottumuksia kuten ravitsemusta, liikuntaa ja lepoa pyrkien ohjaamaan niitä sydänterveyttä edistävään suuntaan. Esimerkiksi suolaa käytetään suomalaisten kotitalouksissa melko runsaasti. Sydänterveyden kannalta unen ja levon merkitys on myös suuri.

Usein asiakkailla saattaa olla huoli siitä, että uskaltaako harrastaa liikuntaa sairauden kanssa. Tanskanen muistuttaa, että oikein mitoitettu liikunta edistää sydänterveyttä - myös sydänsairailla. Sopivan rasituksen todentamiseksi kurssilla tehdään fyysisen kunnon testauksia, jossa seurataan sydämen toimintaa ja todennetaan asiakkaan suorituskyvylle sopivat rajat.

Sydänkuntoutuskurssi koostuu kolmesta lähijaksosta Joensuun toimipisteessä. Ensimmäisellä kerralla kartoitetaan asiakkaan nykyiset tarpeet ja tottumukset asettaen henkilökohtaiset tavoitteet, toisella väliarvio tavoitteiden etenemisestä ja kolmannella on loppuarvioinnin aika yhteenvetoineen. Halutessaan asiakas voi yöpyä jakson aikana paikan päällä. Läheinen voi osallistua kurssille yhdessä kuntoutujan kanssa kahden päivän ajan.

Kurssille osallistuvalla asiakkaalla on todettu asianmukaisen diagnostisen arvion perusteella sydänsairaus. Kuntoutus soveltuu asiakkaalle, jonka ensivaiheen hoitojakso on päättynyt ja jonka tilanne on muuten vakiintunut. Kurssin kustantaa Kela.

Lue lisää sydänkuntoutuskursseistamme

Yhteistyössä on voimaa – Live kiittää työnantajia

Usein työ määrittelee sen, mitä ihminen on tai miltä hänestä tuntuu. Osallisuus ja yhteenkuulumisen tunne on ihmisille...

"On paljon asioita mihin täsmätyökykyiset pystyvät ja kykenevät" - Taavi teki lähtemättömän vaikutuksen koko työyhteisöönsä

Nuori mies hyllyttää tuotteita määrätietoisesti ja tarkasti. Roskat ovat kerätty millintarkasti eikä pienintäkään...

Saitko Ammattiopisto Livestä opiskelupaikan?

Saitko paikan Ammattiopisto Livestä kevään yhteishaussa? Muistathan ottaa opiskelupaikan vastaan viimeistään 30.6.2022....