Työelämäyhteistyö on yksi Liven toiminnan kulmakivistä. Liven tavoitteena on löytää opiskelijoille ja asiakkaille paikka työelämästä ja yhdistää samalla potentiaaliset työnhakijat sekä työntekijöitä vailla olevat yritykset. Parhaimmillaan yhteistyö voi poikia hyötyjä molemmille osapuolille: Braleva Kiinteistöpalvelut kokeili rohkeasti tavallisesta poikkeavaa rekrytointitapaa ja rekrytoi Liven kautta toimistoassistentin. Braleva löysi tarpeisiinsa sopivan työntekijän ja Liven opiskelija Taru ensimmäisen työpaikkansa.
Kun Braleva Kiinteistöpalvelut Oy:lla oli tarve rekrytoida uusi toimistoapulainen Lauttasaaren toimipaikkaansa, he halusivat kokeilla hieman erilaista rekrytointitapaa. Toiveissa oli löytää hyvä työntekijä, mutta myös työllistää täsmätyökykyinen henkilö, jonka vahvuuksien ja ominaisuuksien mukaan työtehtävä voitaisiin räätälöidä. Niinpä Bralevan HR-päällikkö Janita Koskiluoma päätyi ottamaan yhteyttä Live-säätiöön, jotta Liven asiantuntijat voisivat etsiä opiskelijoistaan juuri Bralevalle sopivan työntekijän.
-Otin yhteyttä Liven asiakkuuspäälliköihin Annika Lipposeen ja Pirjo Poutalaan ja kerroin, minkälaista työntekijää etsimme ja listasin mahdollisia työtehtäviä. Meillä oli selkeät speksit rekrytoinnille ja lähdimme työstämään asiaa yhdessä eteenpäin. Projekti eteni nopeasti ja sujuvasti, järjestimme Teams-tapaamisen sekä juttelimme muutaman kerran puhelimessa, kertoo Koskiluoma.
Livessä käynnistettiin Bralevan toiveiden mukainen rekrytointi. Lipponen ja Poutala vinkkasivat avoimesta työpaikasta Liven opettajille, jotka valikoivat opiskelijoidensa joukosta Bralevan toiveesta viisi potentiaalisinta työnhakijaa. Bralevalla käytiin hakemukset läpi ja valittiin kaksi sopivinta ehdokasta työhaastatteluun. Lopulta työntekijäksi valikoitui Livestä juuri merkonomiksi valmistunut Taru Nikulainen.
- Opettajani vinkkasi minulle tästä paikasta, hän ajatteli että minä olisin sopivin tähän työhön. Sain tehdä itse hakemuksen ja opettaja ja opinto-ohjaaja katsoivat sen läpi. Bralevasta tuli nopeasti vastaus, mikä oli hienoa. Oli mukavaa, kun tämän rekrytoinnin yhteydessä tiesi, että työnantaja lukee hakemuksen loppuun. Se ei ole aina itsestään selvää, kertoo Taru ja jatkaa:
- Aloitin työnhaun jo vuosi ennen valmistumistani. Lähetin työhakemuksia useaan paikkaan, mutta usein en saanut mitään vastausta tai korkeintaan tiedon, että valinta ei tällä kertaa kohdistunut minuun. Täysin itsenäisesti työllistyminen olisi voinut olla haastavampaa, sillä koen, että tukea tarvitseviin ihmisiin liittyy edelleen pieni stigma, vaikka tuen tarve ei välttämättä kerro ihmisestä mitään. Tämä oli hyvä reitti työllistymiseen.
Tarun perehdytys uuteen työhön sujui vaivatta
Taru on työskennellyt Bralevassa toimistoapulaisena jo usean kuukauden ajan.
- Olen tykännyt työskennellä täällä, työ on tosi kivaa mutta haastavaa hyvällä tavalla. Koko ajan oppii uutta. Työnkuvani on tosi laaja eli ei tule tylsää. Minä hoidan kaikki postitukset, autan pitämään paikat kunnossa, siivoan neuvotteluhuoneita, pidän toimiston yleisilmeestä huolta sekä tilaan toimistotarvikkeita, hän kertoo.
Myös Bralevan henkilöstö on ollut tyytyväinen rekrytointiin ja kaikki on sujunut hyvin. Perehdytyksessä pyrittiin kuitenkin huomioimaan Tarun mahdollinen tuen tarve. Alkuun hän työskentelee kevennetysti hieman lyhyempiä päiviä, jotta hänellä on aikaa sopeutua uuteen työhön rauhassa.
- Jo työhaastattelussa tuli olo, että Taru on niin noheva tyyppi, ettemme tarvitse ulkopuolista tukea hänen perehdytykseensä. Tarun perehdytys ei vaatinut kovinkaan suuria ponnistuksia, Taru on nopea oppimaan. Pyrimme kuitenkin varaamaan perehdytykseen hieman tavallista enemmän aikaa ja huomioimaan vielä tavallista tarkemmin, että kaikki sujuu hyvin, kertoo Koskiluoma, ja jatkaa:
- Juttelimme myös Tarun itsensä kanssa siitä, mikä on hänelle sopiva tapa toimia. Kiinnitimme huomiota esimerkiksi siihen, kuinka Tarulle ohjeistetaan työtehtävät. Ohjeistin henkilöstöä, että esimerkiksi kirjalliset ohjeet voivat toimia Tarulle paremmin ja että työt on helpompi hoitaa jos on annettu selkeä deadline. Pyrimme myös kysymään Tarulta säännöllisesti, miten hänellä sujuu.
On hienoa huomata olevansa myös muille avuksi
Toimistoassistentin työ on Tarun ensimmäinen varsinainen työpaikka. Hänestä on ollut hienoa huomata, että Bralevassa luotetaan hänen osaamiseensa.
- Täällä ei ole kyseenalaistettu, pystynkö tekemään kaikkia työtehtäviä, mutta minulle on silti annettu mahdollisuus sanoa jos en johonkin pysty. Olen huomannut, että olen ihan samanlainen työntekijä kuin muutkin. Vaikka minulla on erityisen tuen tarve, se ei todellakaan määritä minua enkä halua sen takia erityiskohtelua, sanoo Taru.
Taru on saanut työstään paljon positiivista palautetta, mikä on tuntunut mukavalta. Samalla hän on huomannut, miten tärkeää hänen tekemänsä työ on, sillä hän voi helpottaa samalla muiden ihmisten työkuormaa.
- Työlleni on ollut todella tarvetta. Ihmisillä on kädet täynnä töitä, ja tekemäni työtehtävät olisivat olleet jonkun muun työajasta pois. On hienoa, että minulla on työpaikka, missä voin kokea olevani hyödyksi. Teen mielelläni kaikkea mitä vain pystyn. Kun on intoa niin miksi en tekisi, pohtii Taru.
Myös Koskiluoma jakaa ajatuksen.
- Tarun tekemälle työlle on ollut aidosti tarvetta ja olemme hyötyneet hänestä suuresti. On myös hienoa, kun tietää että rekrytoinnilla on toiseen suuntaankin merkitystä. Haluamme Bralevassa olla mukana auttamassa erilaisia ihmisiä työllistymään ja poistamassa ennakkoluuloja, Koskiluoma sanoo.
Braleva Kiinteistöpalvelut Oy
- Vuonna 2019 Isännöintiverkko ja Soukan Huolto sulautuivat ja syntyi Braleva Kiinteistöpalvelut Oy
- Yrityksen juuret ulottuvat vuoteen 1968, jolloin Soukan Huolto perustettiin
- Henkilökuntaa noin 160
- Toimistot sijaitsevat Helsingin Lauttasaaressa ja Espoon Soukassa sekä Kirkkonummella ja Järvenpäässä
- Tarjoaa isännöinti-, tekninen isännöinti-, kiinteistöhuolto-, remontti-, siivous- ja viherpalveluita.
- Lue lisää: www.braleva.fi