Vielä viime syksynä Eija ei olisi pystynyt osallistumaan vastaavaan haastatteluun. Kun hän syksyllä aloitti työt kuntouttavassa, hän oli sulkeutunut ja epävarma. Vuorovaikutustilanteet eivät olleet hänelle helppoja ja keskustelut saattoivat koostua yksittäisistä lauseista. Asperger -piirteet ovat tuoneet myös oman haasteensa arjessa selviytymiseen. Taustalla on myös pitkiä työttömyysjaksoja, mielenterveysongelmia ja yksinäisyyttä.
Eija kertoo ettei hänellä ole koskaan ollut perhettä, saati sitten läheisiä ympärillään. Koska tukiverkkoa ei ole, hän on yrittänyt opetella muilta ihmisiltä, miten käyttäydytään ja toimitaan erilaisissa tilanteissa.
Haasteista huolimatta vastoinkäymiset eivät kuitenkaan kantaudu lannistuneisuutena puheenparressa – se on täynnä reippautta ja tiettyä positiivista jämäkkyyttä, iloa nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Kuntouttava työtoiminta on tuonut valoa arkeen ja uskoa tulevaisuuteen.
- Kun pääsin tänne Fillaripajalle, olin aluksi omissa oloissani. Täällä pääsin työhön ja tekemiseen kiinni. Työn tekeminen on ollut minulle aina tärkeää ja voimavara, sillä tarvitsen käsillä tekemistä. On aina ollut tarve tehdä ja saada aikaiseksi jotain. Mistään muusta en saa sellaista tunnetta jääkiekon lisäksi kuin näistä töistä. Tulee hyvä olo. Tuntee, että on jossain kiinni ja se vie omaan maailmaan. Kun ohjeet ja neuvot tulevat ulkopuolelta, tee näin ja mene sinne, osaan silloin toimia oikein. Olen ollut onnellinen, kun minulle osoitetaan mitä pitää tehdä.
“Kerro omista heikkouksista, niin ihmiset tulevat sinua vastaan.”
Liven kuntouttavaan työtoimintaan osallistuu vuosittain noin 120 henkilöä. Asiakkaiden taustalla voi olla esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmia, kouluttamattomuutta tai pitkäaikaistyöttömyyttä. Kirjo on laaja, mutta keskeistä on luoda merkityksellinen työelämäympäristö, jossa saa onnistua ja kokea yhteisöllisyyttä.
- Työtoiminta antaa arjen hallintaa, rytmiä, ja tietynlaisia tavoitteita. Meille tullessaan ei tarvitse olla osaamista. Me ohjaamme ja opastamme. Muista toiminnoista on mahdollisuus jatkaa työelämään, opiskelemaan tai työskentelemään palkkatuella, kertoo palvelupäällikkö Satu-Maarit Vienola.
Kuntouttavassa työtoiminnassa vahvistetaan asiakkaan omia voimavaroja ja luodaan rutiineja. Tämän lisäksi opetellaan konkreettista työn tekemistä.
Eija on silmin nähden iloinen kertoessaan työstään Fillaripajalla. Pyörien korjaustöiden lisäksi hänen vastuullaan on ohjata ja ohjeistaa muita pajalla työskenteleviä kuntoutujia.
- Työ auttaa minua itseäni kehittymään. Saan sosiaalisia tilanteita ja myös itseluottamusta, vaikka on vaikeaa, niin voi selvitä tietyistä haasteista. Rutiinit ovat tosi tärkeitä. Se on hieno tunne, kun asiakas tulee iloiseksi, kun teemme töitä täällä oikein, Eija sanoo
- Eija tekee äärettömän hyvää jälkeä! Hän tekee myös erittäin hienoa ohjaustyötä. Hänellä on äärimmäisen tärkeä rooli omien taustojensa kautta. Hän vastaa koko fillaripajan toiminnasta, Vienola jatkaa.
Myös Vienola on huomannut muutoksen Eijassa. Hiljaisesta ja ujosta kuoresta on noussut avoin, sosiaalinen ja itsevarma henkilö. Työhönsä intohimoisesti suhtautuva Eija on tärkeässä roolissa sekä fillaripajan toiminnan kannalta, mutta myös kokemusasiantuntijana muille kuntoutujille. Vienola tietää kertoa, että Eija on kokenut nykyisen työnsä ensimmäiseksi paikaksi, jossa hänen osaamisensa on tunnistettu. Aikaisemmin on vain korostettu hänen henkilökohtaisia haasteitaan ja ongelmiaan.
- Meillä pääpaino on aina asiakkaan sen hetkisessä tilanteessa ja eteenpäin menemisessä. Jos keskitytään vain haasteisiin ja ongelmiin, ei nähdä kasvun ja kehityksen mahdollisuutta. On tärkeää keskittyä asiakkaan omaan toimintakykyyn, tunnistaa hänen vahvuuksiaan ja osaamistaan. Asiakkaan haasteisiin vastataan luomalla yksilölliset työtehtävät jotka "taklaavat" haasteet ja tukevat sen hetkistä tilannetta, jolloin myös asiakkaalla on mahdollisuus kehittyä ja kasvattaa osaamistaan.
- Olen aina ollut sitä mieltä, että jaksaa yrittää ja uskaltaa pyytää kaikessa apua. Kerro omista heikkouksista niin ihmiset tulevat sinua vastaan. Ole rehellinen älä luovuta, Eija jatkaa.
Puolen tunnin jutustelun jälkeen Eija näyttäisi olevan valmis jatkamaan töitään. Kysyttäessä vielä lopuksi mitä hän odottaa tulevaisuudeltaan, vastaus on lyhyt ja ytimekäs.
- Haluan tehdä täällä töitä.
Kuntouttava työtoiminta tekee polkupyörällesi perushuollon. Fillaripaja sijaitsee Pasilassa Helsingissä Goodwill Kierrätysmyymälän tiloissa osoitteessa Kuortaneenkatu 13. Lue lisää tästä.