2 min read

      Työ-SIB -valmennus vei asiantuntijaksi finanssimaailmaan

      Featured Image

      Työttömäksi jääminen pitkän työuran jälkeen voi olla raju kolaus. Uusi tilanne sekoittaa isolla kauhalla koko arkisoppaa ja voi nostaa kirjon negatiivisia tunteita pintaan.

      Harri, 51, jäi työttömäksi toimittuaan samalla alalla yli kolmen vuosikymmenen ajan. Läpikäytyään työuransa aikana lukuisia yt-kierroksia jäi Harrille lopulta se lyhin tikku käteen, ja edessä oli täysin toisenlainen vaihe.

      - Melko pian työttömäksi jäätyäni aloin toden teolla huolestumaan, sillä rekrytoinnit olivat jäissä vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Kyllä siinä alkoi mieli mustumaan, Harri kertoo.

      Tummia pilviä työnhaussa

      Alkujärkytyksen jälkeen Harri kuitenkin tarttui heti toimeen ja alkoi laatia itselleen pelastussuunnitelmaa.

      - Uuden työn etsiminen alkoi excelillä, johon listasin kaikki yritykset, säätiöt ja tahot, joiden kanssa olen urani aikana tehnyt yhteistyötä. Avoimia hakemuksia lähti kymmeniä, hän muistelee.

      Työhakemuksien kirjoittaminen tuntui helpolta ja käyty verkkokurssi täydensi omaa osaamista. Mutta työmarkkina ei lämmennyt vaan vastasi täydellisellä hiljaisuudella.

      - Se oli pysäyttävää. Kuvittelin, että kyllä kysyntää löytyy tekijälle, jolla on kolmenkymmenen vuoden kokemus. Olin väärässä, sillä ei tapahtunut yhtään mitään. En saanut vastauksia suurimpaan osaan hakemuksistani, en edes kiitosta. Se tyrmistytti.

      Valoa harmaisiin päiviin

      Työttömyysaika tuntui yksinäiseltä, tyhjältäkin ja päivät olivat pitkiä. Niinpä hän ei epäröinyt hetkeäkään kun TE-toimistosta soitettiin ja tarjottiin mahdollisuutta osallistua työ-SIB -valmennukseen.

      - Halusin ottaa vastaan kaiken avun mitä oli saatavissa. Ajattelin, että se on järkevää vaikka koinkin olevani työnhakutaidoiltani itsenäinen ja aktiivinen. Tukea kuitenkin kannattaa ottaa kun sitä tarjotaan, Harri sanoo.

      Alkukeskustelun myötä valmentajan ja Harri muodostivat valmennusmuodon, joka istui Harrin tarpeisiin.

      - Kerroin valmentajalleni millaista työtä haen ja tein personoituja työhakemuksia siihen työhön mitä olin hakemassa. Laitoin useammankin hakemuksen näytille ja valmentajan kommenttien myötä hion niitä paremmiksi. Sain todella hyvää sparrausta ja se lämmitti mieltä.

      Pieniä ja isoja onnistumisia

      Harri kuvailee valmentajan kuorineen tilannetta kuin sipulia, kerros kerrokselta. Valmennuskerroilla käytiin läpi vahvuuksia ja kehittämiskohteita, hiottiin ansioluetteloa ja valmistauduttiin haastatteluihin. Harri nostaa esiin myös ryhmäkeskustelut, joissa jaettiin hyvinä vinkkejä vertaistukihengessä.

      - Muistan olleeni aivan erityisen tyytyväinen kun koin onnistuneeni itselleni vieraasta tekemisestä, nimittäin videoesittelystä. Suorastaan yllätin itseni, Harri hymyilee.

      Ja niinpä eräänä päivänä kaikki kova työ palkittiin ja palaset loksahtivat kohdilleen: Harri sai paikan tuoteasiantuntijana finanssialan yrityksessä.

      -Työnhaku on pitkä matka ja se on kuljettava itse, mutta valmennuksesta saa erinomaisia eväitä. Matkaan mahtuu paljon harmaita päiviä, mutta kaikki valmentajatapaamiset toivat valoa mukanaan.

      Lue lisää Työ-SIB -valmennuksesta!

      Unelmia Livessä: Ammatillinen erityisopettaja Samuli Sollo kokee erävoittoja joka vuosi

      Tunnetko ihmistä, joka olisi tehnyt koko työuransa yhden työnantajan palveluksessa? 28-vuotias Samuli Sollo opiskeli...

      Vieraskynä: Työ luo osallisuutta – myös täsmätyökykyisille

      Hallitusohjelmassa on sitouduttu vahvistamaan työelämän vastaanottokykyä niin, että esimerkiksi osatyökykyisten,...

      Akseli löysi oman opintopolkunsa TUVA-koulutuksen kautta – työharjoittelu Goodwill -kierrätysmyymälässä opettaa tekijäänsä ja kasvattaa kohti työelämää

      18-vuotias Akseli on parhaillaan työharjoittelujaksolla kierrätystavaramyymälä Goodwill Pasilassa. Työpäivät ovat...