Juhani Tuominen
Helmikuu 2021
taidemaalari Juhani Tuominen
Miten kirjoittaa maalauksesta? Tai miten ylipäätään maalata?
En pysty kiertämään tätä kysymystä Juhani Tuomisen (s. 1949) näyttelyn kohdalla. Koen olevani satunnaismaalari ensimmäisestä veistoksesta lähtien, siis vuodesta 2003. Jo ennen sitä seinä nousi pystyyn asetelmia, ihmisiä ja interiöörejä dokumentoidessa. Katosi suhde maalaukseen kielenä ja tekona. Maalarina operoin kaksiulotteisella pinnalla, eikä maailma loputtomasta jynssäämisestä huolimatta kiinteytynyt kankaalle sellaisena kuin sen näin ja koin. Karkasin ongelmaa veistämällä.
Tuominen puhui samankaltaisesta maalarin kriisistä, jossa asetelmamaalauksen mieli katosi prosessin aikana. Vaikka, tai koska aihe oli käden ulottuvilla, se muuttui käsittämättömäksi. Lääkkeeksi hän kokeili konstruktivistista lähestymistapaa, abstraktiota ja pintaan keskittyvää pop-taidetta. Lopulta, 80-luvun alussa tapahtui paluu esittävään maalaukseen. Aihe oli roskakori.
Samoihin aikoihin löytyi Roomaan suuntautuneen matkan sivupolkuna Istanbul, sen muurit ja haudat, Türbet.
Vuosien varrella suhde Istanbuliin ja Turkkilaiseen kulttuuriin syveni. Maalaus etsi tapaa välittää kokemuksia tästä kaikesta: Musiikista, hiljaisuudesta, valosta ja tilasta, akustiikasta ja rytmistä. Löytyi pikkuhiljaa kieli, joka ensisilmäyksellä saattaa näyttää abstraktilta muttei ole sitä.
Sattuma ja vahinko. Tässä sanapari, joka toistui kun puhuimme puhelimessa. Sattumalta silmiin osui roskakori aiheeksi. Vahingossa vei matka Istanbuliin.
Maalari tietää, että ilman näitä kahta jämähtää urilleen ja tylsistyy. Maalaaminen on kokemusten tutkimista, mutta myös löytöjen varaan rakentelua, kokeilua, ja sitä siunattua sattumaa. Yksi asia johtaa toiseen, ja kolmanteen. Jälkikäteen voi näyttää siltä, että tie on ollut suora ja projekti alusta alkaen selkeä.
Mietin miten maalarit päätyvät samankaltaisesta tilanteesta niin erinäköisiin lopputuloksiin. Miten olisin itse reagoinut Istanbulin ylitsepursuavuuteen, tai sen moskeijoiden hiljaisuuteen?
Sitä en voi tietää. Sattumalta jäin tänne, löysin tekstiilin. Sivupolusta tuli pääasiallinen työ.
Maalaaminen on reagoimista. Se on syvästi sidoksissa siihen mitä tapahtuu. Maalausta ei voi ajatella olevaksi, se on maalattava. Tuomisen reaktio toisaalta Istanbuliin, toisaalta ympärillä työskentelevien kollegoiden töihin, ja tietenkin elämään noin yleensä, saattoi aikaan näitä maalauksia. Ne välittävät tarkkoja kokemuksia yksittäisistä haudoista, muistoja kokonaisten kaupunginosien tunnelmista, taksim-rytmeistä tai sääolosuhteista. Mutta ennen kaikkea ne ovat maalauksia, aivan tietyn maalarin keino välittää meille mikä maailma on.
Ministudiossa on esillä kuvataiteilja Katariina Guthwertin Meksikon muistoihin perustuvia keramiikkaveistoksia.
Pauliina Turakka Purhonen
kuraattori

taidemaalari Juhani Tuominen

Tanbur Taksim VI
2018, akryyli kankaalle.

Helvai Yakup Baba Türbesi 26.
2016, akryyli paperilla.

Helvai Yakup Baba Türbesi 27.
2015, akryyli paperilla.

Helvai Yakup Baba Türbesi 32.
2015, akryyli paperilla.

Günaydın – Hyvää huomenta V
2019, akryyli ja pastelli kankaalla.

II Tepebaşı
2012, akryyli paperilla.

III Kasimpaşa
2012, akryyli paperilla.

Ney taksimi II
2017, akryyli ja guassi paperilla.

Sininen türbe
2017, akryyli paperilla.

Tanbur sesi
2020, akryyli paperilla.

Tanbur taksimi V
2018, akryyli kankaalla.

VI Şehzade türbesi
2018, akryyli kankaalla.

kuvataiteilija Katariina Guthwertin teoksia Ministudiossa.

kuvataiteilija Katariina Guthwertin teoksia Ministudiossa.

kuvataiteilija Katariina Guthwertin teoksia Ministudiossa.

kuvataiteilija Katariina Guthwertin teoksia Ministudiossa.
