Sasha Rotts

   Syyskuu 2021 

   kuvataiteilija Sasha Rotts 

   Kuvataiteilija Sasha Rotts (s.1985) soittaa äidilleen joka päivä. Suomessa sellainen on harvinaista, Venäjällä tavallista. Perhesuhteet ovat tiiviimpiä - vanhemmat tukevat lapsiaan ja päinvastoin.

   Korona-aikaan puhelin on ainoa tapa olla yhteydessä Pietarissa asuviin vanhempiin. Tapaaminen ei tule kuuloonkaan.

   Keskustelut ovat usein rutiininomaisia, lähes liturgisia luonteeltaan. Fraasit toistuvat. Kysytään samassa järjestyksessä samat asiat. Samalla voi tehdä muuta: kutoa, katsella televisiota, tai piirustella. Sasha piirtää. Äidin kanssa käytyjen keskustelujen aikana syntyneiden piirustusten pohjalta hän kirjaili tämän näyttelyn työt.

   Kirjailu on linkki menneisiin sukupolviin. Äiti kirjaili. Mummu. Monet sukupolvet kirjailivat ja jakoivat malleja keskenään. Jos halusi kaunista kotiin, oli tehtävä itse. Kirjailtiin sohvatyynyt ja käsinojat. Välillä verhotkin. Vankilassa kirjailtiin viestejä, kun kynät ja paperit kiellettiin.

   Rottsin kirjailut eivät nojaa perinteisiin kuva-aiheisiin. Niissä ei näy kukkia, ei lintuja. Jonkinlaista kasviaihetta voi aavistaa, mutta sekin on abstraktia. Sasha ei yritä selittää töitään, tai tehdä niitä äidilleen ymmärrettäväksi. Yhteys syntyy tekniikasta. Tehdään samoilla välineillä kuin äidit, hitaasti ja hartaasti. Tehdään kotona. Tehdään reissun päällä. Käsityö kulkee mukana, se ei vie repussa paljoa tilaa.

   Puhelinpiirustelu on luonteeltaan vaeltelevaa - se ei tähtää mihinkään tiettyyn lopputulokseen. Käsi tekee mitä lystää puheen ohessa. Tietyt elementit kuitenkin toistuvat, kuin puhelinkeskustelujen kysymykset. Miten voit? Pallero. Oletko terveenä? Oksa. Sujuuko työt? Timantti. Oletko ollut kotona? Neliö. Missä kävit…? Viiva, suora tai taipuisa. Vaikka elementit toistuvat, kuvat ovat luonteeltaan erilaisia. Tunnen katselevani tutkimusmatkaa tai leikkiä, jossa kuvaelementtejä järjestelemällä saadaan aikaiseksi erilaisia tunnelmia. Kenties toiselle välineelle kääntäminen selkeyttää rytmiä, tai muuttaa sitä hieman. Vaikka piirustelu oli ennen ompelua eikä tähdännyt siihen, näitä töitä ei voisi tehdä toisin. Tajuamme pistojen määrän, tekniikan työläyden, mutta silti jälki on kevyttä kuin linnun lento. 

   Näyttelyyn kuuluu olennaisena osana kaksi videoteosta, jotka on kuvannut Pavel Rotts. Toisessa äiti ja Sasha istuvat rappusilla puhellen käsitöistä, toisessa toistuu puhelinkeskustelujen sarja.

   Ministudiossa on sarja kuvataiteilja Anna Kurjen maalauksia. Kurki ja Rotts opiskelivat samalla vuosikurssilla Vapaassa Taidekoulussa.

   Pauliina Turakka Purhonen, kuraattori

   Kiitos Koneen säätiö ja Taiteen edistämiskeskus