Galleria Liven edesmenneen kuraattorin Otso Kantokorven tussipiirustus.

Otso Kantokorven muistonäyttely helmikuu 2019

Taidekriitikko Otso Kantokorven muistonäyttely

Toimittaja, taidekriitikko ja -kuraattori Otso Kantokorven (1957–2018) kuolema toukokuussa tuli yllättäen. Silloin tuntui että iso osa koko taidemaailmaa olisi hetkeksi pysähtynyt kuin roikkumaan tyhjän päälle. Silloin viimeistäänkin tajusi, että Otso oli kuvataiteen iso vaikuttaja, iso hahmo. Sellainen hän oli niin taiteen tulkinnan ja analyysin, taidepolitiikan, kuin henkilökohtaisen keskustelunkin tasolla. Otson tiesivät kaikki, ja Otso myös tunsi henkilökohtaisesti melkein kaikki. 
Otso vaikutti vuodesta 2010 lähtien myös Gallerian Liven ja sen edeltäjän Galleria Ortonin kuraattorina käyttäen itselleen luontevasti läheisiä yhteyksiään taiteilijoihin ja luoden kuratointityönsä myötä uusia. Sen vuoksi me, pieni ryhmä Otson läheisiä ja ystäviä, halusimme koota Otsolle muistonäyttelyn, jonne tulisi taiteilijoita, joiden tiesimme olleen Otsolle erityisen mieleisiä, taiteellisesti ja ihmisenä – näitä asioita ei Otson maailmassa ollut mitään syytä erityisesti erotella. 
Mukaan tuli 39 taiteilijaa, kukin Otson muisto johdattajanaan itse valitsemallaan teoksella. Teoksiin saattaa liittyä jokin Otsoon liittyvä tarina, tai sitten teokset vain ovat sellaisia, jotka jotenkin tuntuvat Otsolle sopivilta ja ovatpa jotkin ihan tätä näyttelyä varten tehtyjä. 
Hyvin pian tosin huomasimme, että yhtä hyvin toinenkin samankokoinen joukko – ja varmasti kolmaskin – olisi voitu pyytää mukaan. Vain gallerian fyysiset rajat tulivat tässä vastaan. Otson sosiaalinen kyvykkyys ja näkemys kuvataiteesta kun oli niin laaja, että sille eivät tahdo mitkään puitteet ja raamit riittää. Hyvin erilaiset taiteen tyylilajit, sukupolvet ja tekemisen tavat siis kokoontuvat vielä kerran tässä näyttelyssä, ison näkijän niitä yhdistävässä hengessä.


Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat: 
Pirjatta Brander, EGS, Marjatta Hanhijoki, Jorma Hautala, Martti Jämsä, Hanna Kantokorpi, Janne Kantokorpi, Voitto Kantokorpi, Anssi Kasitonni, Antti Keitilä, Sakari Kiuru, Kaisu Koivisto, Raakel Kuukka, Leonhard Lapin, Jani Leinonen, Rosa Liksom, Pirkko Nukari, Jüri Ojaver, Terje Ojaver, Olavi Pajulahti, Matti Peltokangas, Outi Pienimäki, Tuuli Saarekas, Ilkka Sariola, Sanni Seppo, Timo Setälä, Päivi Siren, Jyrki Siukonen, Ossi Somma, Heimo Suntio, Tapani Tamminen, Tarja Teräsvuori, Jaan ToomikMinnamari Toukola, Anu Tuominen, Pauliina Turakka Purhonen, Viggo Wallensköld ja Senja Vellonen.

Näyttelyn kokoajat:
Mervi Lehmusoksa, Pessi Rautio, Seppo Seitsalo, Timo Setälä, Pauliina Turakka Purhonen, Sirpa Viljanen