Yksityiskohta valokuvataiteilija Kenneth Bambergin teoskesta.

Kenneth Bamberg huhtikuu 2019

Valokuvataiteilija Kenneth Bamberg

 

Avenanmaalaissyntyisen valokuvaajan Kenneth Bambergin (s. 1981 Maarianhamina) kenties tunnetuimmat kuvat ovat Koteka-impressions, jolla hän oli ehdolla Foto-Finlandiaan vuonna 2014. Siinä eri ikäiset ahvenanmaalaiset miehet poseeraavat peniskoteloissaan. Kotekat he ovat rakentaneet itse, pyrkien hieman karnevalisoiden ilmaisemaan niiden avulla oleellisen itsestään. Osa kotekoista painaa selvästi paljon, ja kaikki ne ovat suhteellisen kookkaita. Kalun jatkeen kannatteleminen näyttää työläältä ja urhoolliselta.

Sukupuolirooli asettuu huomaamatta taloksi kehoomme ja puheeseemme jo varhaisessa vaiheessa. Sen vaikeasti määriteltävää puristavuutta on vaikea sanallistaa, ja usein on mahdotonta nähdä missä itse loppuu ja rooli alkaa. 
Bamberg tutkii ja purkaa näkyville työskentelyssään miehenä olemisen tapoja. Se naurattaa ja ilahduttaa, ja valaisee sitä tosiasiaa, että myös miehenä oleminen on rooli, eikä läheskään kaikille helppo tai mieluisa.

16-vuotiaan Bambergin kesätyö Pommern -museolaivalla oli pitkäveteistä. Aika kului nopeammin mastoissa kiipeilemällä. Kiipeily oli haaste korkeanpaikankammoiselle pojalle. Isoon mastoon kiivetessään mukana kulki äidiltä lainattu kamera. Sillä otettiin ensimmäinen valokuva - kuva varpaista korkeuden yllä. Ensimmäisellä kuvalla oli siis painava syy. Samankaltaisia painavia syitä näen useimmissa Bambergin kuvissa. Niillä on merkitystä, koska niillä todistetaan, että ihminen voi muuttua ja muuttuu kuvan avulla.

Myös aivan tuorein tuotanto on dokumentointi teoista, ne ovat performansseja kameralle. Galleria Livessä nähdään "Reanimator” - sarja valokuvia rikkinäisistä julkisista veistoksista. Bamberg korjaa patsaat kameralle poseeraten, jäsenensä puuttuvien osien kohdalle asettaen. Hän kertoo, että inspiraationa toimi lapsuuden kauhuleffat, joita hän poikaporukassa saattoi katsella useamman putkeen.
Näen näissä kuvissa myös halua korjata maailmaa, etsiä tapaa toimia jo vakiintuneessa kaavassa. Löytää kohta, jossa elävä ja muuttuva ihminen pystyy toimimaan ja täydentämään kokonaisuutta näennäisen kivettyneessä asetelmassa.

Ministudiossa kuvataiteilija Kaisaleena Halisen pienoisteoksia.

kuraattori Pauliina Turakka Purhonen

Näyttelyä tukeneet: Greta och Alfred Runebergs Stiftelse, Pro Artibus, Eugène, Elisabeth and Birgit Nygréns Stiftelse Svenska kulturfonden.