linnut.jpg

Arvo Summanen

Taidemaalari Arvo Summanen

Taidemaalari Arvo Summanen (1928–2006) kuului 1950–60-lukujen vaihteessa legendaarisen Brondan vintin taiteilijoihin. Pariisilaistyylisen boheemijoukon kollektiivinen työhuone sijaitsi jo varhain taiteilija- ja kirjailijakapakkana tunnetun helsinkiläisen Café Brondinin ullakolla.

Taiteilijat saivat häädön vuonna 1962 levottoman boheemielämän takia. Summasen lupaavasti alkanut taiteilijanura hiipui hiljalleen. Hän eli vaatimatonta elämää ja esiintyi teoksillaan vain silloin tällöin. Vuodesta 1970 hän asui ja työskenteli Villa Furunäsin taiteilijatalossa Helsingissä. Pari vuotta ennen kuolemaansa hän sai varoihinsa nähden merkittävän perinnön. Vaatimaton elämä kuitenkin jatkui, ja rahaa kului ainoastaan taiteilijatarvikkeisiin, joita hän sai hankkia mielin määrin – ensimmäistä kertaa elämässään. Ainutlaatuinen luomisen vapaus ja riemu tuottivat viimeisinä vuosina yli 300 maalausta.

Summanen testamenttasi omaisuutensa ja maalauksensa Helsingin Saskiat ry:lle. Saskiat ovat tehneet merkittävää työtä sijoittamalla jo vuosia taidetta sairaaloihin ympäri Helsinkiä. Nyt tämä jatkuu myös Live-säätiön kautta. Saskiat sijoittivat mittavan kokoelman  Summasen maalauksia Säätiön tiloihin, jossa ne tuottavat iloa katsojille ja rohkaisevat luovaan sekä riemukkaan myönteiseen ajatteluun ja maailman näkemiseen.  

Teoksia on ripustettu Säätiön eri tiloihin - viimeisin ripustus tehtiin Galleria Liven tuntumassa olevaan rappukäytävään. Rappukäytävä nimettiin Arvon rapuksi. Raput johtavat Ravintola Liveen