Kuvanveistäjä Anneli Sipiläisen teos Pieni saalis, 2018, pronssi.

Anneli Sipiläinen lokakuu 2019 

Kuvanveistäjä Anneli Sipiläinen

Kuvanveistäjä Anneli Sipiläinen (s. 1940) ei kerro paljoa töistään. Kysyessä kuitenkin jotakin. Hän kertoo ajatuksesta, joka nitkahtelee hiljalleen eteenpäin. Joskus on olemassa valmis materiaali, joka houkuttelee tekijää haluamansa suuntaan, niin kuin hirrenpätkä teoksessa "Kaksoset". Toisinaan taas ajatus lähtee itsekseen liikehtimään kohti määränpäätä, valmista muotoa. Aina kuitenkin ajatustyö on tehty, kun kädet tarttuvat materiaaliin. Käsi saa sitten levollisesti luotsata aihetta kohti valmista teosta. Hikinen paini aiheen kanssa käytiin ennen töihin ryhtymistä, joten tuskittelu joka tukkisi katsojan tien veistoksen sydämeen, puuttuu. Veistosta on työstetty juuri niin paljon kuin on tarpeen, ei enempää. Tekijällä on vankka luottamus siihen, että ajatus kyllä kantaa ja työ välittää sen mitä pitääkin. Ei tarvitse paapoa työtä sen enempää kuin on välttämätöntä, ei varmistella sen pintaa tai muotoa tukkoon. Juuri siksi teokset avautuvat niin heleinä ja valoisina katsojan katsella.

Työt ovat kuin kiteytyneitä runoja, pitkään kypsynyt ajatusten kulku on saanut niissä tarkan hahmon. Vaikka runot ovat lyhkäsiä, muutamia sanoja parilla rivillä, ne luovat tilaa ympärilleen, ja avaavat polkuja moneen suuntaan.

Sipiläinen työskentelee mittakaavasta ja aiheesta riippumatta suurella hellyydellä. Suuren suuri suden suu "Luulöydös" on yhtä tarkasti olemassa kuin lähes kämmenellä kulkeva "Pieni maisema kuunvalossa". Hän ei tee "sipiläisiä", siis toista tyyliään. Miten se olisikaan mahdollista, kun aihe mielen reunamilta nytkyttelee tekijäänsä minne haluaa, vaatien itselleen aivan omaa muotoa. Ei voi siis sanoa: tällainen on Annelin työ, tästä sen tunnistaa, tietystä aiheesta tai samanlaisena pysyvästä muotokielestä. Kuitenkin kaikkia töitä yhdistää omanlaisensa hengitys, rauhallinen ja rento, tarkasti harkittu muttei pilalle viilattu.

Ministudiossa on esillä kuvataiteilija Charlotta Östlundin henkäyksenkeveitä, kasvin osista koottuja veistoksia.

kuraattori, Pauliina Turakka Purhonen