Yksityiskohta taidemaalari Markku Keräsen teoksesta.

Markku Keränen marraskuu 2001

taidemaalari Markku Keränen

Kyllä täällä on aina tämä ihminen seassa

Markku Keräsen (s. 1945) maalaukset ovat aina saman ketjun lenkkejä: sama asia, ihminen, siirtyy hieman muuntuen teoksesta toiseen. Sillä tavalla Keränen puhuukin, hänen tarinansa on katkeamatonta ja polveilevaa ketjua, jonka seassa usein piilee jännittäviä yllätyksiä. Jää vähän miettimään mitähän se tuollakin tarkoitti. Keränen puhuu ja maalaa toisinaan mutkikkaasti, mutta suoraan sydämeen, suoraan yleisinhimillisiin pisteisiin.

Ihminen Keräsen maalauksissa on ollut aina pääosassa, vaikka sitten enkelin muodossa, eikä hän niin pidäkään siitä, että hänen nykyisiä maalauksiaan sanotaan ornamentaalisiksi, hän kun kuitenkin aina lähtee esittävästä lähtökohdasta. Perusihmisen, alkuparin, ukon ja akan tai Aatamin ja Eevan kädet tai jalat lähtevät menemään omia teitään.
Kuitenkaan ornamenttia ei tarvitsisi halveksia, se kun on kulttuureissa se yhteinen ja vähän alitajuisempi luomus, sellainen joka vaikuttaa melko syvällä mielessä. Ornamentissa on tiettyä jatkuvuuden turvaa, mutta se on aina myös henkilökohtainen variaatio ja väite siitä, kuinka asiat silmukoituvat suuriksi järjestelmiksi. Ornamentin perusviesti on sellainen, että asioita ei voi eristää toisistaan. Ennen tehty vaikuttaa nyt tehtyyn ja tulevaan.
”Nyt kun on tullut ikää, niin voi olla, että pienikin vihje ihmisestä riittää. Maalaamisen kiemurat ovat vähän kuin tekisi tuommoisen reissun. Mennään marjaan ja tullaan takaisin tielle. Mutta jotain on ehkä tarttunut mukaan”.

Keräsellä on pinoittain luonnoskirjoja, joihin hän piirtää päivittäin, lukiessaan tai aamuisin. Näitä selaamalla löytyy ideoita maalauksiin, mutta ei aina suoraan, vaan niin että yhdestä ideasta muistuu toinen, toisesta luonnoskirjasta löytyy kolmas ja jostakin entisestä neljäs, kuljetaan ajassa, sillä kaikkihan vaikuttaa kaikkeen.
Keräsen teoksissa, varsinkin niiden väreissä, näkyy silti usein Keräsen itsensä kulloisetkin mielialat ja elämäntilanne. Hän muistelee, että kun poika syntyi, hän pienensi maalausten ihmiset semmoisiksi 30-senttisiksi.

”Se taipumus tuonne tunnepuolen paisutteluun on sieltä pohjoisesta”, pohtii Keränen, Sallan poika. Eikä alkuaan papin uraakin harkinneelle Keräselle uskonto tai mystiikka eivät koskaan ole olleet vieraita. Enkelit, Aatamit tai Eevat, tai vaikka unessa nähty tapahtuma, voivat aivan hyvin kertoa tämän päivän ihmisestä ja hänen tunteistaan. Sitä paitsi, eri uskontojen taiteessa on tämä ornamenttikin aina lopulta saanut oman tilansa. Se kun yhdistää ihmisiä, kytkee heitä toisiinsa.