Korona

   Usein kysytyt kysymykset

    

    

   Liikkuminen Liven toimipaikoissa

   Sairaana ei saa osallistua lähiopetukseen, opiskeluun työpaikalla eikä muuhun asiakastoimintaan. Jos sinulla on lieviäkin tartuntaan viittaavia oireita, on syytä jäädä kotiin.

   Tauoilla yhteisissä tiloissa oleskelua tulee välttää. Tauot vietetään ulkotiloissa tai oman ryhmän kanssa.  

   Jos opiskelijalla tai asiakkaalla havaitaan koronaan viittaavia oireita, hänet ohjataan poistumaan oppilaitoksen tiloista välittömästi. 

   Jos epäilet saaneesi koronavirustaudin, toimi näin.

   Kun saavut toimipaikkaan…

   Säilytä turvaväli muihin opiskelijoihin, asiakkaisiin ja työntekijöihin liikkuessasi toimipaikoissa. 

   Desinfioi tai pese kätesi saippualla saapuessasi toimipaikkaan. Käsidesiä on tarjolla toimipaikoissa.

   Pysy karanteenissa, jos epäilet altistuneesi koronavirukselle. Jos olet matkustanut ulkomailla, noudata matkustusta koskevia ohjeistuksia.

   Suosittelemme voimakkaasti kasvomaskien käyttöä täydentämään edellä mainittuja muita koronaa ehkäiseviä toimenpiteitä. Joissakin käytännön työtehtävissä suojainten käyttö on välttämätöntä. Liven toimipaikoissa on tarvittaessa saatavilla maksuttomia kertakäyttömaskeja päivän ajaksi.

   Ravintolat ja kahvilat

   Ruokailut tapahtuvat Liven toimipaikoissa oman ryhmän kesken. Ruokailuaikataulu on porrastettu - noudatathan oman ryhmäsi ruokailuaikataulua. Kouluruoan annostelu tapahtuu itse. Jokaisen on desinfioitava kädet linjaston alusta löytyvältä käsidesipisteellä. Ottimet vaihdetaan puhtaisiin noin 15-20 ruokailijan välein. Jonotus- ja ruoan noutotilanteessa on lisäksi erityisen tärkeää käyttää kasvomaskia. Tenholantien kahvila on normaalisti auki yleisölle. Metsälän kahvila on toistaiseksi suljettu. 

   Ammatillinen koulutus

   Lähiopetus jatkuu kaikissa koulutuksissa ja tutkinnoissa. Välttääksemme suurten väkijoukkojen yhtäaikaisen oleskelun Liven tiloissa olemme tehneet ratkaisuja, joilla pyritään varmistamaan turvallinen toiminta omissa tiloissa. Ratkaisuja ovat mm. lähiopetuksen porrastaminen ja osittainen etäopiskelu. Ruokailutilanteet on porrastettu ja ruokailu tapahtuu oman ryhmän kesken.

   Opetusta sijoittuu arkisin 8-18 välille. Etä- ja verkko-opiskelua lisätään, mikäli opiskelijoilla on tähän valmiudet ja etäopiskelu tukee opintojen tavoitteita. Etäopetusta voidaan järjestää myös yksilöllisistä, kuten terveyteen liittyvistä syistä.

   Käytännön taitojen harjoittelu toteutetaan edelleen oppilaitoksen omissa tiloissa sekä työpaikoilla. 

   Osaamisen hankkiminen työpaikoilla jatkuu normaaliin tapaan. Työpaikalla noudatetaan työpaikan ohjeita mm. kasvomaskien käytöstä ja muita turvallisuutta koskevia sääntöjä. 

   Olemme keskeyttäneet kansainväliset vaihtojaksot, emmekä vastaanota kansainvälisiä vieraita.

   Live järjestää Opo-infon, Huoltaja-infon sekä Koulutusten esittelyt webinaareina. Toistaiseksi emme ota vastaan vierailijaryhmiä. Valmistujaisjuhlia ei järjestetä yleisötilaisuuksina. Todistukset jaetaan ryhmissä tai lähetetään opiskelijalle kotiin.

   Työllistymis- ja valmennuspalvelut 

   Toiminta jatkuu normaalisti lähipalveluina. Noudatamme AVI:n määräyksiä.

   Viestintä

   Opettajat tiedottavat käytännön järjestelyistä suoraan opiskelijoille. Kodin ja koulun välisessä tiedottamisessa käytetään Wilma-järjestelmää. Suosittelemme Wilma-sovelluksen lataamista opiskelijoiden ja tukijoukkojen käyttöön.

   Työllistymispalveluiden asiakkaita tiedotetaan palvelukohtaisesti.

   Jos epäilet saaneesi korona-tartunnan

   Jos epäilet saaneesi koronavirustaudin, toimi näin.

   Ole välittömästi yhteydessä omaan vastuuopettajaasti tai palvelustasi vastaavaan henkilöön!

   Huolettaako korona?

   Liven opiskeluterveydenhuollon yhteystiedot Liven toimipaikoissa.
   Jos korona aiheuttaa huolta, voit olla yhteydessä opiskeluvalmentajiin. Opiskeluhuollon palvelut ovat käytettävissä puhelimitse tai tekstiviestien välityksellä.
   Opiskeluun liittyvissä asioissa yhteyshenkilönä toimii oma vastuuopettaja. Muissa asioissa voi olla yhteydessä opiskeluvalmentajiin.

   Nyyti ry – Mielen hyvinvointia opiskelijoille. Tukea opiskeluun ja mielen hyvinvointiin.

   Mieli Suomen Mielenterveys ry

   Sekasin chat

   Kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

   Yle: Vinkkejä mielen rauhoittamiseen epävarmuuden aikana

   Kirkon keskusteluapu 

   Palveleva puhelin p. 0400 22 11 80 (joka päivä klo 18-24)

   Palveleva chat (ma-pe klo 12-20)

   Terveyskylä: Psyykkinen selviytyminen eristyksissä

   Suomen Punainen Risti: Henkisen tuen ohjeita liittyen koronavirukseen

   Ohjaamot: tukea ja ohjausta alle 30-vuotiaille esim. toimeentulon, asumisen ja hyvinvoinnin kysymyksissä

   Korona-lisäinfoa

   THL: Ajankohtaista koronaviruksesta

   AVI: Usein kysyttyä koronaviruksesta

    

   Liven palvelupiste

   Haluatko tietoa Liven tarjoamista koulutuksista, valmennuksista ja muista palveluista? Liven Palvelupisteeltä saat ohjausta ja neuvontaa sopivan jatkopolun löytämiseen. Tavoitteesi voi olla vaikkapa opiskelupaikan löytäminen, työkykyiseksi kuntoutuminen, päivärytmin harjoittelu tai suomalaiseen työelämään tutustuminen. Etsitpä sopivaa vaihtoehtoa itsellesi, asiakkaallesi tai läheisellesi – ota rohkeasti yhteyttä!

    

   Ota yhteyttä