Haastatteluhetkellä vietetään Jennin viimeistä työharjoittelupäivää Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keudassa. Tunnelma on odottava, sillä takana on opettavainen matka ja edessä siintää valmistuminen media-alalta Ammattiopisto Livestä.
Liven media-alan opinnot valmistavat opiskelijoita monipuolisiin työtehtäviin. Opinnot jakautuvat kolmeen pääsuuntaan: valokuvaukseen, liikkuvaan kuvaan ja graafiseen suunnitteluun. Jenni on suuntautunut graafiseen suunnitteluun, joka on tuntunut omalta alusta asti.
"Harjoittelu on mennyt hyvin!" Jenni kertoo innostuneesti. Hän on työstänyt sarjakuvaa, jonka aiheena on kesäoppisopimus. Sarjakuvan tekeminen alkoi hahmojen ja tarinan kulun luonnostelulla.
– Ensin katsottiin yhdessä, mitä kesäoppisopimus tarkoittaa. Minun ei tarvinnut keksiä kaikkea itse. Tekstit saatiin valmiiksi, ja sen jälkeen lähdin kehittämään visuaalista ilmettä, Jenni kertoo.
Sarjakuvassa seikkailevat Samu ja Salla, poika ja tyttö, joiden kautta oppisopimuksen maailma avautuu lukijalle. Työskentelyprosessi etenee paperille tehtävistä luonnoksista digipiirrokseen padilla.
– Otan inspiraatiota muista sarjakuvista, mutta teen niistä aina omanlaisen version. Välillä se on tosi kivaa – ja välillä saattaa mennä hermot, Jenni naurahtaa.
Piirtäminen on ollut osa Jennin elämää pienestä pitäen. Hän kertoo nauttivansa luovasta työstä, jossa saa tuottaa paperille tarinoita, hahmoja ja visuaalisia maailmoja omasta mielestään.
Keudan markkinointi- ja viestintäasiantuntija Mari Stenberg on toiminut Jennin työharjoitteluohjaajana. Hänen mukaansa Jenni on tehnyt harjoittelun ajan töitä hienosti ja itsenäisesti.
Stenberg kertoo oppineensa harjoittelun aikana, kuinka tärkeää on rakentaa yksilöllistä tukea tarvitsevalle rauhallinen, selkeä ja ennakoitava työympäristö. Esimerkiksi hiljainen työtila voi auttaa keskittymään ja vähentää kuormitusta. Myös sosiaalisten tilanteiden tukeminen on keskeistä – tukihenkilön mukanaolo esimerkiksi ruokailutilanteissa voi madaltaa kynnystä osallistua.
Stenbergin mukaan täsmätyökykyisissä on valtavasti potentiaalia työelämälle. Usein riittävät pienet, arkeen rakennetut tukitoimet, ja tukea tarvitseva voi tehdä samat työtehtävät kuin kuka tahansa muukin. Jennin tarina on hyvä esimerkki siitä, miten oikeanlaisella ohjauksella ja tuella voidaan mahdollistaa täysipainoinen opiskelu ja sujuva polku kohti työelämää.
Jenni juhlii elämänsä ensimmäisiä valmistujaisia kesäkuussa. Hänen mukaansa ammattiin valmistuminen on jännittävä, mutta samalla helpottava kokemus. Kolmen antoisan opiskeluvuoden jälkeen on aika kokeilla siipiään.
– Tulee sellainen tunne, että on päässyt näin pitkälle ja valmistunut johonkin. Siltä minusta tuntuu nyt, Jenni kertoo hymyillen.