Ajankohtaista | Live-säätiö

Liven paneelikeskustelu Mikko Valtonen: Tuntuu erikoiselta miksi emme hyödynnä sitä potentiaalia, mitä täsmätyökykyi­syydessä on

Kirjoittanut Live-säätiö | 3.8.2022 10:42

Liven paneelikeskustelussa SuomiAreenalla kuultiin Keskuskauppakamarin johtavan asiantuntijan Mikko Valtosen näkemyksiä yritysten vastuullisuustyöstä. Valtonen työskentelee Keskuskauppakamarin johtavana asiantuntijana osaamisen, työelämän ja maahanmuuttoon liittyvien kysymysten parissa. Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää.

Paneelikeskustelussa pohdittiin monimuotoisuuden mahdollisuuksista työelämässä. Live-säätiö haastoi keskustelun päätteeksi työnantajat ottamaan huomioon yksilöllistä tukea tarvitsevat työntekijät, jotta kaikki 65 000 täsmätyökykyistä työnhakijaa pääsisivät osaksi suomalaista työelämää ja yhteiskuntaa.

Valtosen mukaan yritykset puhuvat tänä päivänä entistä enemmän monimuotoisuudesta ja pohtivat myös enemmän arvopohjaansa ja yhteiskunnallista vaikuttavuuttaan. Vaikka vastuullisuuskysymykset ovat selvässä nosteessa, Valtosen mukaan täsmätyökykyisyys ei ole vielä tapetilla yritysten keskuudessa.

- Tällä hetkellä monimuotoisuuskeskustelu keskittyy sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen ja etnisiin kysymyksiin. Tuntuu erikoiselta miksi emme hyödynnä sitä potentiaalia, mitä täsmätyökykyisyydessä on.

Mitä yrityksissä ja yhteiskunnassamme pitäisi tapahtua, jotta täsmätyökykyiset pääsevät mukaan työelämään?

Valtonen jakaisi tämän kahteen osaan: tietoon ja valmiuksiin. Yritykset tarvitsevat tietoa millä tavoin voidaan työllistää täsmätyökykyisiä ja millaista apua ja tukea siihen on saatavilla.

Suomeen tarvitaan hänen mukaansa sopivia tukirakenteita, kuten palkkatukea ja asiantuntijaorganisaatioita edistämään täsmätyökykyisten työllistämisessä. Tämä myös auttaisi Valtosen mukaan yrityksiä vaivaavaa osaajapulaa.

Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija näkee yritysmaailmassa valoa horisontissa myös täsmätyökykyisten rekrytoinnissa aikaisempien tutkimusten valossa.

- Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan yrityksillä on heikot valmiudet palkata kansainvälisiä osaajia kielikysymyksen vuoksi. Vain noin 35% yrityksistä kokee, että heillä on hyvät valmiudet. Ne puolestaan, jotka ovat palkanneet kansainvälisiä osaajia, vain 6% sanoo, että siitä on tullut negatiivisia kokemuksia. Uskon, että sama pätee myös täsmätyökykyisyyteen laajemmin, kun uskallettaisiin kokeilla. Uskon, että kokemukset olisivat pääsääntöisesti hyviä.

Valtonen peräänkuuluttaa lopuksi, että muutosta ei tapahdu ellei asenteet muutu työelämässä ja yrityksissä.

Katso Liven paneelikeskustelu tästä!