Veteraanikuntoutus

 

 

 

Veteraanikuntoutus ja sotainvalidien palvelut

 

Sotainvalidin yleisen terveydentilan tarkastus

Sotainvalidilla on oikeus sotilasvammalain nojalla tarkistuttaa yleinen terveydentilansa kerran kalenterivuodessa. Edellytyksenä on vähintään 10 % työkyvyttömyysaste. Sotainvalidille voidaan varata erikoistutkimusaika silloin, kun tarvitaan selvitys jonkkun uuden oireen tai epäillyn sairauden tutkimiseksi. Edellytyksenä erikoistutkimukseen on vähintään 10 % työkyvyttömyysaste, lääkärin lähete tai tutkimusmääräys. Tutkimukseen haetaan etukäteen maksusitoumus Valtiokonttorilta.

Yleisen terveydentilan tarkastus sisältää:

  • Enintään kaksi lääkärikäyntiä
  • Laboratoriotutkimukset PVK ja fs-Krea ja tarvittaessa - mikäli lääkäri pitää tarpeellisena - voidaan sisällyttää myös muita tutkimuksia.

Sotainvalidien neuvontapalvelu

Palvelu opastaa, auttaa ja tukee sotainvalideja, heidän puolisojaan ja leskiään ratkaisemaan oma elämäntilanteensa niin, että he voivat selviytyä kotona mahdollisimman pitkään.

Neuvontapalvelu avustaa korvausturva- ja etuisuushakemuksissa, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä ja apuvälinehankinnoissa. Veteraanit puolisoineen/leskineen sekä lotat voivat saada neuvoa kuntoutushakemusten tekemiseen.

Liven neuvontapalveluun kuuluvat osastot:
Iisalmi (Sukeva) · Juankoski (Säyneinen) · Kaavi · Keitele · Kiuruvesi · Kuopio (Karttula) · Lapinlahti · Leppävirta · Maaninka · Muuruvesi · Nilsiä · Pielavesi · Pyhäjärvi · Rautalampi · Rautavaara · Siilinjärvi · Sonkajärvi · Suonenjoki · Tervo · Tuusniemi · Varpaisjärvi · Vehmersalmi · Vesanto · Vieremä · Heinävesi · Ilomantsi · Joensuu · Juuka · Kitee · Kontiolahti · Lieksa · Liperi · Nurmes · Outokumpu · Polvijärvi · Rääkkylä · Tohmajärvi · Valtimo

Sotainvalidien ympärivuorokautinen hoito, intervallihoito ja päivätoiminta

Ympärivuorokautisen hoidon avulla tuetaan ja edistetään asiakkaan toimintakykyä, hyvinvointia, turvallisuutta ja hyvää elämänlaatua. Jaksottaisen hoidon tavoitteena on tukea kotona pärjäämistä.

Intervallihoidossa asiakas asuu vielä osittain kotona. Kotona ja palveluyksikössä olo vuorottelevat asiakkaalle tehdyn yksilöllisen suunnitelman mukaisesti.

Päivätoiminnassa edistetään asiakkaan hyvinvointia, turvallisuutta, omatoimisuutta ja kotona selviytymistä.

Sotainvalidien hoitopalvelut koskevat vähintään 20 % sotainvalidia, jolla on mahdollisuus päästä pysyvään tai intervallihoitoon tai osallistua päivätoimintaan, jos hän ei terveydentilansa heikentymisen vuosi selviydy enää kotona tai tarvitsee ajoittaista tukea. Palvelut koskevat myös sotilasinvalideja.

Sotainvalidien ja veteraanien laitos-, päivä- ja avokuntoutus

Sotainvalidien kuntoutus myönnetään vuosittain Valtiokonttorin kautta. Kuntoutusta saavat kaikki yli 10% sotainvalidit.

Veteraanikuntoutusta voivat saada ne veteraanit, joilla on rintamatunnus. Rintamaveteraani on oikeutettu kuntoutukseen joka vuosi.

Rintamaveteraanin aviopuoliso voi hakea  samanaikaisesti rintamaveteraanin kanssa laitoskuntoutusta, jonka tarpeen arvioi lähettävä taho. Kuntoutuksen kustantaa valtio, mutta myöntämisestä päättää oma kunta. Kuntoutusta haetaan oman paikkakunnan terveyskeskuksen kautta.

Lotat ja pikkulotat hakeutuvat kuntoutukseen Lotta Svärd -säätiön kautta hakemuslomakkeella tai vapaamuotoisella hakemuksella, jossa on selvitys lottana toimimisesta.

Kuntoutuksesta vastaa moniammatillinen tiimi.

question-circle  Miten palvelujen pariin pääsee?

Hoito- ja palvelutarjontaan hakeudutaan pääsääntöisesti oman terveyskeskuksen kautta. 

Kuntoutuksen myöntää Valtiokonttori tai Lotta Svärd -säätiö.

Neuvojamme auttavat mielellään. Ota yhteyttä suoraan toimipisteisiin!

building-line  Toimipaikat

Live Iisalmi
Satamakatu 11 (käynti Riistakadun puolelta)
74100 Iisalmi
Palveluneuvonta p. 044 380 3048
Hoito ja kuntoutus p. 044 136 1544
iisalmi@inlive.fi

Live Joensuu
Nepenmäenkatu 2
80200 Joensuu
p. 040 136 0702
joensuu@inlive.fi