Siirry sivun sisältöön.

1 minuutin luku

Ammattiopisto Liven lyhytkoulutuksista tukea työllistymiseen

Ammattiopisto Live aloitti koulutusyhteistyön Espoo Catering Oy:n kanssa, jonka tavoitteena on mahdollistaa lyhytkoulutuksia alalla työskentelevien tueksi. Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus myönsi Live-säätiölle rahoituksen koulutusten järjestämiseksi. Palvelukeskuksen tavoitteena on kehittää suomalaista työelämää tarjoamalla lisäkoulutuksia hankekumppaneiden kanssa.

Yhteistyön merkeissä Espoo Cateringilla on työntekijöitä Ammattiopisto Liven kieli- ja kulttuurivalmennuksessa. Samanaikaisopetuksessa pilotoidaan lyhytkoulutusmallia kieli- ja kulttuurikouluttajan ja ammatillisen erityisopettajan yhteisopetuksena. Koulutus on suomen kielen taidon vahvistamista suomalaisessa työkulttuurissa.  Se käytännössä tarkoittaa ammattisanaston opettelua ja opetus tapahtuu työajalla tutussa työympäristössä omalla työpaikalla.

Espoo Cateringin Henkilöstöpäällikkö Jaana Uusi-Kilposen mukaan kielitaito on karttunut selvästi koulutusten myötä.

- Osalla maahanmuuttajataustaisella on heikko suomen kielen kielitaito eikä ole yhteistä kieltä. Tästä syystä on hankalaa tulla mukaan työyhteisöön. Koulutuksen myötä eristyneisyys ja ulkopuolelle jääminen madaltuu ja kielitaito tukee työturvallisuutta.

Espoo Catering valmistaa päivittäin noin 80 000 ateriaa yli 200 keittiössä lapsille, nuorille ja hoivayksiköiden asukkaille ympäri Espoota. Uusi-Kilposen mukaan koulutus helpottaa nykytilannetta, kun työvoiman saatavuudessa on haasteita.

- Koulutus ei välttämättä ratkaise työvoimapulaa, mutta kynnys palkata vieraskielinen henkilö madaltuu, kun saamme tästä lisäkoulutuksesta tukea. Esimerkiksi ukrainalaiset ovat oppineet vuoden aikana suomen kieltä.

Yhteisen kielen löytämiseksi työpaikalla käytetään muun muassa Google-kääntäjää ja asioita voidaan näyttää myös esimerkkien avulla. Henkilöstöpäällikkö Jaana Uusi-Kilponen painottaa, että työtehtäviä voidaan räätälöidä tekijänsä mukaisesti, ja se on hänen mukaansa tulevaisuutta. Hänen mukaansa yhteistyö eri toimijoiden kuten ammattioppilaitosten kanssa kasvaa, sillä osaajia ei aina löydy perinteisiltä työmarkkinoilta.

- Erityistuella ei tulla normaalin rekrytoinnin kautta. Se on tietyllä tavalla valitettavaa, että kaikkien tulisi osata tehdä hakemus. Työllisyyspalveluiden merkitys kasvaa.

Erityistyöntekijän kohdalla on oltava avoin, mitkä ovat tekijän rajoitteet ja toisaalta mahdollisuudet työskennellä. Uusi-Kilposen mukaan jokainen on oikeutettu työhön, reiluun palkkaan ja turvalliseen työhön kulttuuritaustastaan riippumatta. Tämä toteutuu tiiviin yhteistyön avulla usean eri toimijan kanssa – yksi niistä on Ammattiopisto Live.

- Ammattiopisto Liven kohdalla yhteistyö näkyy hyvin siinä, että opettaja ja työhönvalmentaja kulkee mukana. Työpaikalla tuetaan ja autetaan pääsemään sekä työhön että työyhteisöön mukaan ja työnantajaa ei jätetä tässä tapauksessa yksin. Voimme turvallisesti perehdyttää käytäntöihin ja työturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin. Onnistuneen perehdytyksen jälkeen saamme erityistä tukea tarvitsevista erinomaisia työntekijöitä, koska he ovat sitoutuneita ja todella kohteliaita, joka kantaa työsuhteessa pitkälle. Opiskelijat ovat hyvin iloisia ja onnellisia tuoden iloisen tuulahduksen meidän keittiöömme.

Lue lisää Palvelualojen lyhytkoulutuksestamme!

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku on alkanut – Hae Ammattiopisto Liveen kevään yhteishaussa

1 min luettu

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku on alkanut – Hae Ammattiopisto Liveen kevään yhteishaussa

Kevättalven odotetuin aika on nyt käsillä, kun perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku on alkanut. Ammattiopisto Live, pääkaupunkiseudun...

Lue lisää
Ammattiopisto Liven opiskelijat keräävät tänä syksynä omenoita pääkaupunkiseudulla omakotitalojen pihoilta hyvään tarkoitukseen

1 min luettu

Ammattiopisto Liven opiskelijat keräävät tänä syksynä omenoita pääkaupunkiseudulla omakotitalojen pihoilta hyvään tarkoitukseen

Ammattiopisto Live ja espoolainen Omamehu Oy aloittavat tänä syksynä yhteistyön, jonka tavoitteena on mahdollistaa erityistä tukea tarvitseville...

Lue lisää
Tässä ovat Ammattiopisto Liven Taitaja-finalistit

1 min luettu

Tässä ovat Ammattiopisto Liven Taitaja-finalistit

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunana suomalaiselle...

Lue lisää