Siirry sivun sisältöön.

Tietoa täsmätyö­kykyisyydestä

Jokaisella on oltava oikeus kokea osallisuutta yhteiskunnassamme

Mitä on täsmätyökyky?

Täsmätyökykyinen on henkilö, jolla on käytössä osa työkyvystään ja ennen kaikkea halu ja motivaatio työkykynsä käyttämiseen. Täsmätyökykyisyydelle ei ole olemassa yhtenäistä määritelmää, vaan se käsittää monipuolisen ihmisjoukon.

Joidenkin tutkimusten mukaan Suomessa on tällä hetkellä 65 000 täsmätyökykyistä ihmistä, jotka ovat työelämän ulkopuolella. Suurin osa heistä haluaisi tehdä töitä ja myös kykenisi siihen, jos työtehtäviä mukautettaisiin tarvittaessa heille sopivaksi.  Yhteiskunnassamme on siis valtava käyttämätön potentiaali ja joukko ihmisiä, jotka pitäisi saada mukaan työelämään.

Täsmätyökykyisiä voivat olla kehitysvammaiset, pitkäaikaissairaat, vakavasta sairaudesta toipuvat henkilöt, elämänkriisin kokeneet, erityistä tukea tarvitsevat, pitkäaikaistyöttömät, sekä henkilöt, joiden työ- ja toimintakyky on alentunut vamman, sairauden tai sosiaalisten syiden vuoksi. Olennaista on, että ihminen kyllä pystyy työskentelemään, jos työtehtäviä tai työaikoja vain mukautetaan yksilöllisesti, ja työtä mukauttamalla työkyvyn alentuma ei useinkaan vaikuta heidän työpanokseensa. Periaatteessa kuka tahansa meistä voi siis olla jossain vaiheessa elämää täsmätyökykyinen, eli täsmätyökyky voi koskettaa meistä jokaista.

Täsmätyökykyisyyden virallinen termi on osatyökykyisyys. Viime aikoina täsmätyökyky-termi on kuitenkin noussut yhä enemmän esille. Me Livessä haluamme  käyttää tätä termiä, koska se huomioi paremmin täsmätyökykyisissä piilevän potentiaalin.

Me Livessä työskentelemme sen hyväksi, että mahdollisimman moni pystyy toimimaan suomalaisen yhteiskunnan täysipainoisena jäsenenä. Rakennamme polkuja työelämään täsmätyökykyisille usean eri väylän kautta. Tarjoamme yksilöasiakkailleen ammatillista erityisopetusta, neurologista kuntoutusta, ammatillisen koulutuksen ja kuntoutuksen sekä työllistymisen valmennus- ja asiantuntijapalveluita.

Onko sinulla kysyttävää täsmätyökykyisyydestä tai haluaisitko työllistää täsmätyökykyisiä? Me autamme!

Annika Lipponen

Asiakkuuspäällikkö

050 557 1495

annika.lipponen@inlive.fi


Live-ikoni

Tukea työllistäjälle

Live-ikoni

Tutustu täsmätyökykyisyyteen

Live-ikoni

Työelämän kokemuksia täsmätyökykyisyydestä