Siirry sivun sisältöön.

1 minuutin luku

”Ajattelen nyt mahdollisuuksia haasteiden sijaan” Oma väylä - kuntoutus auttaa nuorta matkalla kohti parempaa arkea

Joskus nuori kadottaa otteen arjestaan: opiskelu takkuaa tai työtä on hankala hallita. Yhteiskunta on rakennettu neuroenemmistön ehdoilla, ja esimerkiksi ADHD tai autismikirjon häiriö saattaa hankaloittaa arkea ja ajanhallintaa.

– Opiskelevan nuoren voi olla hankala hahmottaa, milloin on seuraava tentti ja mitä sitä ennen tulisi tehdä. Työelämässä haasteita voi tuottaa työtehtävien saaminen valmiiksi, kertoo Liven Oma väylä -omaohjaaja Taija Hedberg.

Toivoa löytyy silti aina, ja asioihin tarttumiseen, ajanhallintaan sekä omien vahvuuksien löytämiseen voi saada apua. Oma väylä -kuntoutus on suunnattu 16–29-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat tukea opinnoissa tai työelämässä aktiivisuuden ja tarkkaavuuden tai autismikirjon häiriön vuoksi.

Kuntoutuksessa etsitään käytännön ratkaisuja arkeen uusia toimintatapoja harjoittelemalla ja nuoren vahvuuksia hyödyntäen. Yksilöllisellä tuella vahvistetaan nuoren ajanhallintaa, työ- tai opiskelutaitoja sekä sosiaalisia taitoja.

– Voimme harjoitella sosiaalisissa tilanteissa toimimista sekä tunteiden, tarpeiden ja reagointitapojen tunnistamista ja säätelyä. Lisäksi voimme pohtia sitä, millainen opiskelu- tai työympäristö on, tarvitseeko nuori enemmän taukoja ja voidaanko työvälineitä nimetä selkeämmin, Hedberg sanoo.

Vahvistusta itsetunnolle ja tukea ympäristöön

Oma väylässä tärkeää on aktiivinen yhteistyö työnantajaa tai oppilaitoksen kanssa. Näin varmistetaan, että nuori saa yksilöllistä ja saumatonta tukea töissään tai opinnoissaan ja että hänen vahvuuksiaan ja haasteitaan ymmärretään.

– Luomme yhdessä nuoren kanssa hänelle henkilökohtaisen polun tavoitteineen, ja omaohjaaja tukee nuorta kuntoutuksen alusta loppuun asti. Ohjaajan lisäksi myös muut kuntoutuksen asiantuntijat ovat tarvittaessa käytettävissä, Hedberg sanoo.

Neurokirjon diagnoosi ei tarkoita, ettei nuori voisi elää täysipainoista elämää, opiskella ja tehdä työtä. Hedbergin mukaan asiakkaiden antama palaute Oma väylästä on ollut positiivista, ja moni kokee itsetuntonsa kohentuneen kuntoutuksen aikana.

– Eräs asiakas kertoi ajattelevansa nykyään mahdollisuuksia haasteiden sijaan. Toinen puolestaan sanoi, että hallinnan tunne omista asioista on lisääntynyt ja että hän tunnistaa paremmin omia tarpeitaan, Hedberg kertoo.

Tutustu Oma väylään ja hakeutumiseen täältä!

Nuorten Oma väylä -kuntoutukseen lisärahoitus vuodelle 2023

1 min luettu

Nuorten Oma väylä -kuntoutukseen lisärahoitus vuodelle 2023

Live-säätiö tuottaa Oma väylä -kuntoutusta, johon Kelalla on ollut alkuvuonna 2023 käytössään asiakaskiintiö. Harkinnanvaraiseen kuntoutukseen saadun...

Lue lisää
Live-säätiö ostaa Vetrea Terveys Oy:n kuntoutusliiketoiminnan

2 min luettu

Live-säätiö ostaa Vetrea Terveys Oy:n kuntoutus­liiketoiminnan

Live-säätiö on solminut sopimuksen Vetrea Terveys Oy:n kuntoutusliiketoiminnan ostamisesta. Kaupan myötä Live vahvistaa nykyisten palveluidensa...

Lue lisää
KIILA-kuntoutuksesta tukea työelämässä pysymiseksi

1 min luettu

KIILA-kuntoutuksesta tukea työelämässä pysymiseksi

KIILA-kuntoutus on tarkoitettu työelämässä oleville henkilöille, joilla jokin sairaus jo vaikuttaa työkykyyn tai työkyky uhkaa heikentyä...

Lue lisää