Siirry sivun sisältöön.

2 minuutin luku

Akseli löysi oman opintopolkunsa TUVA-koulutuksen kautta

18-vuotias Akseli on parhaillaan työharjoittelujaksolla kierrätystavaramyymälä Goodwill Pasilassa. Työpäivät ovat olleet antoisia, sillä jokainen päivä opettaa tekijäänsä ja kasvattaa kohti työelämää.

Akseli opiskelee Ammattiopisto Livessä liiketaloutta. Hänellä on erityisen tuen tarve motoristen taitojensa takia, joten neurologin ehdotuksesta hän haki Liveen opiskelijaksi. Vajaan vuoden kestänyt opiskelu on sujunut tähän mennessä hienosti pienryhmässä, jossa tukea saa yleisiä ammatillisia oppilaitoksia enemmän.

Työharjoittelu Goodwill -kierrätysmyymälässä opettaa tekijäänsä ja kasvattaa kohti työelämää

Akseli aloitti opintopolkunsa Ammattiopisto Liven tutkintokoulutukseen valmentavasta TUVA-koulutuksesta, joka avasi hänelle tien merkonomiopiskelijaksi. TUVA-koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat selkeyttää jatko-opintosuunnitelmia sekä vahvistaa opiskeluvalmiuksia ja -taitojaan. Liven TUVA-koulutuksessa tutustutaan eri ammatteihin ja koulutuksiin sekä harjoitellaan työn tekemistä Goodwill Pasilan kaltaisissa aidoissa työympäristöissä.

– TUVA-opintojen aikana kävin tutustumassa liiketoiminnan opiskeluun käytännössä ja sen jälkeen hakeuduin opiskelemaan merkonomiopintoihin. Nyt täällä Goodwillissa olen ollut työharjoittelussa lähes kaksi kuukautta syyskuulta marraskuulle, Akseli selventää reittiään.

Myyminen sujuu luonnostaan

Akselin isä on tehnyt myyntityötä pitkään, joten kiinnostus myymistä kohtaan on kulkenut sukupolvelta toiselle. Goodwillissä Akseli järjesteli aluksi myymälän tavaroita, valmisteli vaatteita myyntikuntoon ja siivosi. Pian hän kuitenkin pyysi saada päästä kassalle töihin, vaikka asiakaspalvelu nuorta jännittikin.

– Eräänä päivänä vain sanoin, että haluan kassalle töihin. Aiemmin en oikein pystynyt olemaan ihmisten kanssa, mutta sitten se lähtikin sujumaan tuosta noin vain, kertoo Akseli ylpeänä.

Onnistumiset toivat Akselille voimaa ja vahvistivat kiinnostusta myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin. Nyt myyminen sujuu häneltä luonnostaan, ja kassatoiminnotkin hän oppi nopeasti.

– Laitan hinnan koneelle ja kysyn asiakkaalta, tuleeko kortilla vai käteisellä. Kerron summan ja kysyn, haluaako asiakas kuitin. Ostoskassin tarjoaminen meinaa välillä unohtua, mutta asiakkaat osaavat kysyä lopuksi kassia, jos heillä on sille tarvetta. Tämä on silleen simppeliä hommaa, simppeli working, lohkaisee Akseli hymyillen.

akseli1

Small talk auttaa kiperissä tilanteissa

Akseli kokee, että hän on sekä päässyt kehittämään taitojaan että oppinut uusia asioita harjoittelun aikana. Haastavimmiksi ovat osoittautuneet asiakaspalvelutilanteet, joissa asiakkaan kanssa ei ole ollut yhteistä kieltä. Akseli on kuitenkin tehnyt niissä tilanteissa parhaansa, ja samalla se on ollut hauskaakin.

– Huumorilla selviää hyvin, ja suosittelen sitä vastaaviin tilanteisiin kaikille, Akseli naurahtaa itsevarmana.

Akseli aikoo etsiä uusia harjoittelupaikkoja tämän jakson jälkeen, ja hänen tavoitteenaan on jatkaa myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä.

– Haaveissa olisi löytää rauhallinen työpaikka. Esimerkiksi Finnkino, Gigantti tai SuperPark voisivat olla sellaisia paikkoja, Akseli sanoo.

Tulevaisuudessa Akseli näkee monenlaisia vaihtoehtoja ja haaveita: esimerkiksi tullivartio, elokuva-ala ja matkailuala kiinnostavat häntä. Työn pitäisi olla jollakin tavalla luovaa tai rentoa. Matka on kuitenkin vasta aluillaan, ja tällä hetkellä opinnot sujuvat hienosti kierrätystavaramyymälässä harjoittelemalla työelämätaitoja.

– Olen viihtynyt täällä tosi hyvin, ja Goodwillissa on hyviä tyyppejä. Tulee ikävä tätä paikkaa, kun harjoittelu päättyy, mutta aion pistäytyä myymälään moikkaamaan välillä. Suosittelen jokaiselle Goodwilliä työharjoittelupaikkana ja sanon tämän ihan hyvällä omallatunnolla: kannattaa hakeutua tänne. Älkää epäröikö! summaa Akseli ajatuksiaan.

Mikä on Goodwill?

Kun lahjoitat tavaraa Goodwillille tai käyt ostoksilla Goodwill-kierrätysmyymälöissä, luot paikallisille työtä etsiville ihmisille mahdollisuuksia työhön ja omien taitojen kehittämiseen. Lahjoittamasi tavarat menevät myyntiin Goodwill-myymälöihin, ja myydyistä tavaroista saatu tuotto käytetään paikallisen työllistämistoiminnan ja erilaisten valmennus- ja koulutusohjelmien ylläpitämiseen sekä kehittämiseen. Samalla pääset eroon sinulle tarpeettomasta tavarasta, autat ympäristöä ja teet hyviä löytöjä myymälöiden monipuolisesta valikoimasta.

Live-säätiö vastaa pääkaupunkiseudun Goodwill-lahjoituspisteistä ja kierrätysmyymälästä.

Tästä voi vaan jokainen voittaa – Ammattiopisto Liven ja McDonald’s Tuupakan yhteistyö lisää työyhteisön monimuotoisuutta

2 min luettu

Tästä voi vaan jokainen voittaa – Ammattiopisto Liven ja McDonald’s Tuupakan yhteistyö lisää työyhteisön monimuotoisuutta

Ammattiopisto Liven Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen kaksi TELMA-opiskelijaa Vantaan toimipaikasta aloittivat työharjoittelun...

Lue lisää
Vantin HR-asiantuntija Minna Tuomi: Työvoiman haasteisiin vastaaminen vaatii rohkeutta ja verkostoitumista

3 min luettu

Vantin HR-asiantuntija Minna Tuomi: Työvoiman haasteisiin vastaaminen vaatii rohkeutta ja verkostoitumista

Vantin HR-asiantuntija Minna Tuomi oli noin viisi vuotta sitten uuden haasteen edessä. Tummia pilviä näkyi horisontissa, mutta epävakaan sään sijaan...

Lue lisää
”Loistava energia!

2 min luettu

”Loistava energia!" – Ammattiopisto Liven opiskelijat näyttivät kyntensä hävikkiravintolassa

Maistuisiko sinulle lounas, joka edistää niin erityisnuorten kuin ympäristönkin hyvinvointia? Kalliolaisen Waste & Feast -hävikkiravintolan...

Lue lisää