Siirry sivun sisältöön.

1 minuutin luku

Ammatillinen kuntoutusselvitys on ponnahduslauta kohti tasapainoisempaa arkea

Ammatillinen kuntoutusselvitys on Kelan kustantamaa kuntoutusta, jonka tarkoituksena on tukea nuoria ja aikuisia työelämään siirtymisessä, siellä jatkamisessa tai töihin palaamisessa.

Asiakas saattaa tarvita tukea esimerkiksi työelämään siirtymisessä, hakeutumisessa opintojen pariin tai oman suunnan löytämiseksi tulevaisuuteen. Nuorten kohdalla tuetaan usein tasapainoisen elämän löytämistä, jotta suunnitelmilla on realismia toteutua.

- Kuntoutukseen osallistuneen elämä on saattanut junnata vuosikausia paikallaan ja esimerkiksi peruskoulun jälkeen ei ole tapahtunut mitään. Tuemme asiakasta työnhaun tai opiskelupaikan löytämisen prosesseissa sekä Kelan tukimahdollisuuksien kartoittamisessa, Live-säätiön ylilääkäri Pasi Tiihonen kertoo.

Sopivan polun löytämiseksi Livellä työskentelee moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat lääkäri, psykologi, sosiaalialan asiantuntija, työelämän asiantuntija, toimintaterapeutti ja fysioterapeutti. Moniammatillisen työryhmän etuna on se, että se pystyy katsomaan asiakasta kokonaisvaltaisesti – oli kysymys työelämään liittyvistä, sosiaalisista, psyykkisistä tai fyysisistä haasteista. Tärkeää on, että asiakkaan toimintakykyä arvioidaan ja tuetaan usean eri asiantuntijan toimesta.

- Moniammatillisuus on ehdotonta, jotta ihminen saa tarvittavan avun. Jos henkilö käy vain lääkärillä, saa hän vain yhdennäköisen kulman työllistymistä tai elämää ajatellen. Peilaamme asiaa joka suunnasta, Tiihonen jatkaa.

Akse2023_Tiihonen_web
 Ylilääkäri Pasi Tiihonen on työskennellyt yli kymmenen vuotta ammatillisen kuntoutuksen parissa.

“Ilman tätä palvelua en olisi kotoa päässyt lähtemään.”

Ammatillinen kuntoutus voidaan toteuttaa Liven toimipisteissä tai etänä. Lisäksi hyödynnetään erilaisia ryhmätyöskentelytapoja. Kuntoutusjakson jälkeen tehdään seurantayhteydenotto, jossa tarkastetaan, onko asiakas päässyt eteenpäin omalla polullaan.

Tiihonen on työskennellyt yli kymmenen vuotta ammatillisen kuntoutuksen parissa. Vuosikymmenen aikana asiakkaiden löytämät polut ja onnistumiset saavat hänet hymyilemään.

- Silloin tällöin henkilö saattaa tulla meille kertomaan työllistymisestään tai ihan vain siitä, että elämässä menee hyvin. Eräs asiakas konkretisoi työmme osuvasti sanomalla, että ilman tätä palvelua en olisi päässyt lähtemään kotoa, Tiihonen kertoo.

Live-säätiö tuottamaa ammatillista kuntoutusselvitystä on saatavilla kolmellatoista eri paikkakunnalla. Palveluun voi hakeutua Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Kotkassa, Porvoossa, Vantaalla, Turussa, Iisalmessa, Joensuussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Tampereella ja Riihimäellä.

Akse2023_tyoryhma_webJokaiselle asiakkaalle valitaan sopiva ammatillinen työryhmä tukemaan hänen henkilökohtaista polkuaan kohti parempaa arkea.

Kuinka Akseen hakeudutaan?

Haku tapahtuu Kelan kautta. Yli 30-vuotiaat tarvitsevat Kelan hakemuksen liitteeksi lääkäriltä B-lausunnon, joka sisältää perustelut ja tavoitteet kuntoutukselle. Alle 30-vuotiaat ottavat ensin yhteyttä Kelan palvelunumeroon 020 692 205.

Lue lisää Liven ammatillisesta kuntoutusselvityksestä

Yhden kuntoutujan tarina

3 min luettu

Yhden kuntoutujan tarina

Elämä voi muuttua hetkessä odottamattomaan suuntaan. Pertin kohdalla tämä tapahtui juhliessaan ystävänsä syntymäpäiviä mökillä eräänä kesäisenä...

Lue lisää
Ammatillinen kuntoutusselvitys auttoi Ebbe Suomista löytämään uuden suunnan elämässään

2 min luettu

Ammatillinen kuntoutusselvitys auttoi Ebbe Suomista löytämään uuden suunnan elämässään

Ebbe Suominen kertoi juuri hetki sitten saapuneensa kotiin työpäivän päätteeksi. Suominen on töissä Keravan jäähallissa, jossa hän tekee erilaisia...

Lue lisää
Annamari Paussoi ja Sonja Nykyri työskentelevät sen eteen, että jokaiselle löytyy oma henkilökohtainen polkunsa

2 min luettu

Annamari Paussoi ja Sonja Nykyri työskentelevät sen eteen, että jokaiselle löytyy oma henkilökohtainen polkunsa

Ammatillisen kuntoutusselvityksen tavoitteena on tukea nuoria ja aikuisia työelämään siirtymisessä, siellä jatkamisessa tai töihin palaamisessa....

Lue lisää