3 min read

   Yhden kuntoutujan tarina

   Featured Image

   Elämä voi muuttua hetkessä odottamattomaan suuntaan. Pertin kohdalla tämä tapahtui juhliessaan ystävänsä syntymäpäiviä mökillä eräänä kesäisenä päivänä kolme vuotta sitten. Ukkosmyrsky yllätti syntymäpäiväseurueen ja hän näki järkeväksi lähteä takaisin kotimatkalle ja alkoi pakata mökille ottamiaan tavaroitaan autoonsa. Lähtöä valmistellessaan autollaan Myrskytuuli irroitti viereisestä puusta metrin mittaisen ja käsivarren paksuisen latvaosan, joka osui päähän kohtalokkain seurauksin. Hän menetti välittömästi tajuntansa ja tästä alkoi kilpajuoksu aikaa vastaan, joka oli pysähtyä hänen henkilökohtaisella matkallaan. 
     
   Ambulanssi kiidätti Pertin mökiltä Viitasaaren ABC:n parkkipaikalle, josta matka jatkui lääkärihelikopterilla Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Muistikuvat ovat hatarat onnettomuuden jälkeisistä hetkistä, mutta aivokirurgin sanat hän muistaa edelleen. 

   - Aivokirurgini totesi vakavalla äänensävyllä herättyäni hätäleikkauksen jälkeen, että kuolema oli todella lähellä. Ilmeestä päätellen tilanne oli silloin vakava, Pertti toteaa. 

   Hänet leikattiin kahdesti. Ensimmäinen oli hätäleikkaus ja toisella laitettiin implantti suojaamaan pään vaurioitunutta puolta. Elämä muuttui hetkessä.

   “Maksoin mielelläni kolmekymmentä vuotta veroja siitä, että sain näin hyvää hoitoa Suomessa.” 

   Sairaalajakson jälkeen kuntoutus aloitettiin välittömästi Neuronissa Kuopiossa. Onnettomuus vei kehon vasemmalta puolelta toimintakyvyn, ja Iskusta seurasi myös epilepsia sekä erilaisia hahmotushäiriöita ja muistiongelmia. 

   - Olin Kysissä viikon verran ja sen jälkeen tulin Neuroniin akuuttikuntoutukseen. Lähtötilanne oli se, etten pysynyt edes pystyssä. Vasen käsi ja jalka eivät toimineet ollenkaan. 

   Kuntoutusjaksolla Pertti osallistui Neuronissa toimintaterapiaan ja kuntoutti kävelykykyään muun muassa kävelyrobotin avulla. Liven vaativan neurologisen kuntoutuksen tavoitteena on sekä edistää toimintakykyä, mutta myös kasvattaa asiakkaan voimavaroja uudessa elämäntilanteessa. Kuntoutusteknologia kuten robotit, älyseinät ja virtuaalitodellisuus ovat tuoneet kuntoutujille uusia keinoja edistää heidän toimintakykyään perinteisten menetelmien rinnalla. 

   Live Neuronissa teknologiset kävelyharjoituslaitteet mahdollistavat turvallisen ja tehokkaan kävelyharjoittelun erityisesti neurologisessa kuntoutuksessa jo alkuvaiheessa sairauden tai vamman jälkeen. Harjoittelu tähtää kävelyvalmiuksien ja kävelyn uudelleen oppimiseen tai kävelyn edistymiseen. Kuntoutusteknologia mahdollistaa muun muassa painokevennyksen ja yksilöllisesti säädetyt nivelten liikeradat. Kävelyharjoittelulaitteet mahdollistavat suuren askelmäärän, johon ei muilla kuntoutusmenetelmillä päästä.  

   - On tutkitusti tärkeää saada riittävästi ärsykkeitä, kuten askelia esimerkiksi aivoverenkiertotohäiriön jälkeen mahdollistamaan uusien hermoyhteyksien syntyminen aivoissa. Useimmilla kuntoutujilla kävelyteknologian hyödyntäminen tähtää luonnollisesti kävelyn uudelleen oppimiseen. Käytännössä on todettu myös sekundäärisiä vaikutuksia teknologisavusteisella kävelyharjoittelulla vaikeasti vammautuneilla, kuten vaikeiden aivovammojen jälkeen, jolloin ensisijainen tavoite ei ole välttämättä kävelyn oppimisessa, kertoo Live Neuronin fysioterapeutti Teemu Pöllänen

   Pertti muistelee lämmöllä Neuronin ammattitaitoista henkilökuntaa, mutta samalla kiittelee hyvinvointivaltiotamme, joka tarjoaa apua silloin kun hätä on suuri. 

   - Maksoin mielelläni kolmekymmentävuotta tuloveroa siitä, että sain näin hyvää hoitoa Suomessa. 

   "Olin aluksi todella katkera, että miten voi minulle tällaista sattua kohdalleni” 

   Toimintakyvyn katoaminen on monelle shokki, sillä itsestäänselvät asiat, kuten normaalit arkiaskareet ja rutiinit olivat poissa. Pertin entisen arjen tilalla oli päivittäin vieraileva kotihoito, liikkumisen tukena pyörätuoli ja katkeruus nykytilannetta kohtaan. 

   - Olin aluksi todella katkera, että miten voi minulle tällaista sattua kohdalleni. Tuntuu pahalta, kun menettää itsestään jotain, jonka myötä en nähnyt tulevaisuudessani enää mitään elämisen arvoista, Pertti kertoo. 

   Lohtua antoi kuitenkin psykoterapeuttiystävä, jonka mukaan toipumiseen kuuluvat synkätkin ajatukset – nykytilanteen hyväksyminen vie aikaa ja siihen kuuluu luopumista ja surua. Hän sai myös tukea läheisiltään kuten omilta lapsiltaan, jotka ovat olleet koko toipumisprosessin ajan hänen rinnallaan. 

   Henkistä taakkaa helpotti myös se, että hän pääsi jaloilleen viime kesänä, kun onnettomuudesta oli kulunut kaksi vuotta. Tämä oli hänen kuntoutumisessaan tärkeä virstanpylväs. 

   - Pyörätuolin palauttaminen tuntui isolta ja merkitykselliseltä harppaukselta kohti itsenäisempää elämää. Tämä tarkoitti myös sitä, etten tarvinnut enää päivittäistä kotihoitoa arkisissa askareissa pärjätäkseni. Kuntoutuminen on maratonjuoksu ja askel askeleelta on mentävä eteenpäin. Ihminen, joka kaatuu ja nousee ylös, on paljon vahvempi, kuin ihminen, joka ei koskaan kaadu. Pertti toteaa. 

   Tällä hetkellä Pertti pystyy kävelemään lyhyitä matkoja itsenäisesti. Päivittäiset askareet hoituvat kotona ja kauppareissutkin onnistuvat - välillä on mukava vierailla kahvilassa torin kupeessa. 

   Kun keskustelu kääntyy kohti tulevaisuutta, hän näkee siellä paljon hyvää. Sellaista, jota hän ei vielä kaksi vuotta sitten voinut kuvitellakaan tekevänsä. 

   - Unelmoin matkustamisesta! Olisi hienoa vierailla Euroopan pääkaupungeissa tai vaikkapa Australiassa. En usko, etteikö se voisi toteutua lähitulevaisuudessa.

   Tavoitteista puheenollen Pertti toivoisi löytävänsä elämäänsä kumppanin, jonka kanssa jakaa arjen ilot ja surut. Sitä ennen hän haluaa kuntoutua siihen pisteeseen, ettei hänen tarvitse olla kenenkään hoidettavana. Kysyttäessä näkeekö hän nykytilanteessa mitään hyvää, vastausta ei tarvitse empiä. 

   - Iloitsen nykyisin siitä, mitä on jäljellä. Elämää osaa arvostaa aivan uudella tavalla, kun tietää sen rajallisuuden.

   Lue lisää Liven neurologisesta kuntoutuksesta

   Unelmia Livessä: Ammattiopisto Liven ohjaaja Judit Marti Cardenasille opiskelijoiden kasvutarinat antavat työlle suuren merkityksen

   Nyt alkaa viides vuosi tässä talossa, sanoo Judit Marti Cardenas, joka työskentelee ohjaajana Ammattiopisto Livessä TUVA

   Ammattiopisto Live aloittaa elintarvikealan perustutkintokoulutuksen

   Ammattiopisto Live aloittaa elintarvikealan perustutkintokoulutuksen Helsingissä Metsälän toimipaikassa. ...

   Liven Huilipalvelussa voittavat niin yrittäjät kuin opiskelijatkin

   Ammattiopisto Liven ja Helsingin Messukeskuksen yhteistyö kantaa hedelmää. Liven merkonomiopiskelijoiden Huilipalvelu...