Siirry sivun sisältöön.

1 minuutin luku

Ammatillisesta tulevaisuudesta ei tarvitse olla huolissaan

Luokkakaverilla on ollut jo pitkään urasuunnitelma selvänä. Isoveli haki lukioon ja hioi omaa suunnitelmaansa vielä muutaman vuoden. Entäs kun mikään ala ei vielä tunnu omalta, vaikka yhteishaku jo häämöttää nurkan takana? Mitä jos oppiminen ja koulussa olo ylipäätään on tuntunut raskaalta koko peruskoulun ajan, eikä jatkosuunnitelman miettiminen oikein innosta?

Monessa perheessä yhdeksännen luokan syksy on aikaa, jolloin huoli nuoren tulevaisuudesta pyörii huoltajien mielessä entistä tiiviimmin. Yhteishaku lähestyy ja hakuvelvoite koskee kaikkia alle 18-vuotiaita nuoria. Oppivelvollisuuden laajentumisen myötä nuori voi jättää opiskelun peruskoulun jälkeen vain, mikäli huoltajat hakevat hänelle terveydellisistä syistä oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttämistä. Jos nuorella on oppimisvaikeuksia tai toimintakyky alentunut sairauden tai vamman vuoksi, voi tulevaisuuden suunnittelu ja ammatinvalinta tuntua entistä haastavammalta.

TUVA:sta tukea

Tutkintokoulutukseen valmentava TUVA-koulutus on uusi nivelvaiheen koulutus, jossa ensimmäiset opiskelijat aloittivat polkunsa toisen asteen opintoihin kuluvan lukuvuoden syksyllä. Koulutus on suunnattu erityisesti nuorille, jotka tarvitsevat lisäaikaa itselleen mielekkään ja soveltuvan alan valintaan tai hyötyvät opiskelutaitojen kehittämisestä suoriutuakseen tutkintokoulutuksesta. Tutkintokoulutukseen voi hakea heti omien tavoitteiden saavuttamisen myötä (kun kiinnostavalla alalla paikkoja vapautuu), TUVA:ssa ei siis välttämättä tarvitse opiskella koko vuotta ja odottaa seuraavaan yhteishakuun, jos tavoitteet saavutetaan nopeammin.

Yhdessä eteenpäin

Livessä sekä tutkintokoulutuksessa että valmentavissa koulutuksissa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, johon kirjataan opiskelijan tavoitteiden ja vahvuuksien lisäksi ne tukimuodot, joiden avulla opiskelujen sujuvuutta pyritään edistämään. Opiskelupolut ovat hyvinkin yksilöllisiä ja valittujen tukimuotojen toimivuutta arvioidaan säännöllisesti yhdessä opiskelijan, huoltajien sekä pedagogisen tiimin kanssa. Opiskelu tapahtuu pääasiassa käytännön töitä tekemällä ja opiskeluryhmät ovat pieniä.

Siirtyminen toiselle asteelle on monin tavoin iso muutos nuorelle. Livessä nuoren tukemiseen tässä muutosvaiheessa on valmistauduttu sekä henkilöresurssein että monipuolisin pedagogisin tukitoimin ja oppimisympäristön muokkauksin. Yhteistyö huoltajien kanssa on tiivistä. Jokaisen nuoren kanssa pyritään yhdessä löytämään juuri hänelle parhaiten sopiva ammatillinen polku ja hänen itsenäistymistään ja kasvuaan tuetaan monialaisella yhteistyöllä. Liven slogan Täältä töihin toteutuu yhtälailla tutkinnon jälkeisenä ansiotyöhön suuntaamisena kuin opintojen aikaisena opiskeluna työpaikoilla, osallisuuden kokemuksen vahvistamisena ja oman paikkansa löytämisenä.

Kirjoittajina Ammattiopisto Liven opinto-ohjaaja Tuuli-Maria Lehtinen ja koulutuspäällikkö Sanna Otranen.

Lue lisää Ammattiopisto Liven TUVA-koulutuksesta!

”On palkitsevaa nähdä, kuinka nuori saavuttaa tavoitteensa” Ammattiopisto Liven asuntola antaa eväät itsenäistymiseen

3 min luettu

”On palkitsevaa nähdä, kuinka nuori saavuttaa tavoitteensa” Ammattiopisto Liven asuntola antaa eväät itsenäistymiseen

Ammattiopisto Liven tukipalveluiden tavoitteena on, että jokainen opiskelija oppii ja voi hyvin. Tässä juttusarjassa tutustumme opiskelijoiden...

Lue lisää
Koulun ja kodin välinen yhteistyö

1 min luettu

Koulun ja kodin välinen yhteistyö

Nuoret hakeutuvat peruskoulun päätyttyä jatko-opintoihin. Miten tässä muutos- tai nivelvaiheen tilanteessa pärjätään? Ammattiopisto Liven...

Lue lisää
Selkeästi Seksuaalisuudesta

1 min luettu

Selkeästi Seksuaalisuudesta

Seksuaalikasvatuksella pystytään ennaltaehkäisemään netissä nuoriin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa ja edistämään turvataitoja. Miten erityistä tukea...

Lue lisää