Siirry sivun sisältöön.

2 minuutin luku

Blogi: Fysioterapeutit voivat nyt ohjata asiakkaitaan TULES-etäkuntoutuskursseille

Kelan kustantamalla kuntoutuksen kentällä on tapahtunut paljon uudistuksia, ja yksi niistä  on syyskuussa 2024 alkanut uutena tuotteena kokonaan etäkuntoutuksena toteutuvat tules-etäkuntoutuskurssit.

Etäkuntoutus palvelee asiakkaita erityisesti siinä, että ryhmämuotoiset etäkuntoutuspäivät ovat vain 4 tunnin mittaisia, joten monelle voi olla mahdollista käydä kuntoutuskurssia työn ohessa. Etäkuntoutuspäivistä voi kuitenkin hakea kuntoutusrahaa. Live on yksi tules-etäkuntoutuskurssien palveluntarjoajista. Etäkuntoutuspäivät (8) ajoittuvat noin 4kk aikajaksolle kahden viikon välein, pääsääntöisesti samalle viikonpäivälle kurssin mukaan joko 8-12, 12-16 tai 14-18 kellonajalle.

Etäkuntoutuspäivien väleissä asiakkaalla on yksilölliset kuvapuhelut fysioterapeutin tai sairaanhoitajan kanssa sekä mahdollisuus tehdä tehtäviä ja opiskelua verkossa, joka Livellä on Howspace-verkkokuntoutusalustalla. Tarpeen mukaan yksilölliset kuvapuhelut järjestyvät myös verkostoneuvotteluna esimerkiksi asiakkaan, lähettävän fysioterapeutin ja kurssin omaohjaajan kanssa tai yhteistyönä asiakkaan työnantajan ja sosionomin ohjauksessa.

Koko kuntoutuskokonaisuus kestää noin 7 kuukautta alkaen ennakkoyhteydenotosta ja henkilökohtaisesta perehdytyksestä verkkoalustan käyttöön. Intensiivisen neljän kuukauden kuntoutusjakson jälkeen ryhmä kokoontuu seurantatapaamisen merkeissä vielä yhteen etä-tapaamiseen ja omaohjaaja käy yksilöllisessä kuvapuhelussa vielä läpi, että asetetut jatkotavoitteet ovat edenneet odotetusti.

"Etäkuntoutuksen voimavara on omakuntoutus, jossa asiakkaan oma toimintaympäristö saadaan näyttäytymään kuntouttavana ja toimintakykyä tukevana."

Tules-etäkuntoutuskurssi on ensimmäinen kuntoutusmuoto, jolle voi hakeutua fysioterapeutin suosituksella. Koska kurssin omaohjaaja tai muutkaan kurssin fysioterapeutit eivät tapaa asiakasta kasvokkain, on ensiarvoisen tärkeää, että asiakkaan tavannut fysioterapeutti kirjaa arvionsa asiakkaan toimintakyvystä omalla suosituksellaan. Esimerkiksi fysioterapeuttien yleisesti käytössä olevat toimintakyvyn testistöt voisivat olla hyvä mittari todentamaan fyysistä kuntoa ja samoihin mittauksiin asiakkaan voisi ohjata lähettävälle fysioterapeutille kuntoutuksen päättyessä.

Etäkuntoutuksen voimavara on omakuntoutus, jossa asiakkaan oma toimintaympäristö saadaan näyttäytymään kuntouttavana ja toimintakykyä tukevana. Fyysisen aktivoinnin rooli on yhtä arvokas kuin ennenkin, mutta kurssilla käydään läpi myös voimavaralähtöistä ajattelua, omien arvojen ohjaamia valintoja arjessa, ajankäyttöä sekä arkeen sovellettavia keinoja kivunhoidosta, ravitsemuksesta ja muusta elämäntapaohjauksesta.

Tules-etäkuntoutuskurssi onkin oiva apu kokonaisvaltaisessa kuntoutuksessa, kun fysioterapeutti kokee asiakkaan tarvitsevan enemmänkin työkaluja kuin yksilötapaamisilla saadaan toteutettua. Asiakas saa kurssilta moniammatillisen tiimin tuen ja kaikki toimintakyvyn osa-alueet huomioivan näkökulman kuntoutumisen tueksi. Verkostoyhteistyön merkitys onkin erityisen arvokasta, koska kyseessä on valtakunnallinen palvelu, jossa asiakasta tuetaan ohjautumaan oman toimintaympäristönsä palveluiden ja järjestöjen tarjontaan tai esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisten jatkotutkimuksiin tarpeen mukaan.

Kelan kustantama tules-etäkuntoutus tarjoaa tehokkaan ja joustavan tavan kuntouttaa tuki- ja liikuntaelinongelmia. Tules-etäkuntoutuskurssi on kokonaan etäkuntoutuksena toteutettava ja tarkoitettu yli 18-vuotiaille työelämässä oleville, sinne paluuta suunnitteleville tai opiskeleville, joilla on tuki- ja liikuntaelinsairaus. Kurssi toteutetaan kokonaisuudessaan etäkuntoutuksena videopuheluiden, verkkokuntoutuksen ja ryhmämuotoisten etäkuntoutuspäivien muodossa.

Kurssille osallistuvalla on diagnosoitu tuki- ja liikuntaelinsairaus, kuten selän, niskan, hartian tai yläraajan, alaraajan suurten nivelten (polvi, lonkka, nilkka) tai muu alaraajan tuki- ja liikuntaelinsairaus. Kurssi kestää keskimäärin seitsemän kuukautta, jonka aikana toteutetaan verkkokuntoutusta, yksilöllisiä videopuheluita ja ryhmämuotoisia etäkuntoutuspäiviä.

Voit lukea lisää tules-etäkuntoutuskursseista: https://www.livesaatio.fi/kuntoutus/palvelut/kurssit/etules

Tai voit ilmoittautua webinaariin, jossa kerromme lisää tules-etäkuntoutuskursseista:
https://www.livesaatio.fi/webinaari-tules-etakuntoutuskurssit-kuntoutumisen-tukena

Kirjoittajana Liven fysioterapeutti Laura Saarijärvi