Siirry sivun sisältöön.

2 minuutin luku

Käytännön digityökaluja ammattilaisille asiakastyöhön

Digitaidot ovat arjen taitoja, joita kannattaa käyttää ja treenata läpi elämän! Käytön myötä taidoista hioutuu varsinaisia arjen timantteja, jotka tuovat joustavuutta omien asioiden hoitamiseen ja erilaisiin työelämän tilanteisiin. 

Digitaitoviikon kunniaksi nostamme esiin Livessä ja yhteistyöverkostoissa tuotettuja, ammattilaisten käyttöön soveltuvia materiaaleja, joiden avulla voit hioa niin omia kuin valmennettavasi digitaitoja. Ota siis työsi tueksi ja opiskelijoiden sekä asiakkaiden iloksi!

 

💎 Polku parempiin digiperustaitoihin

 

Voisiko sinun kohderyhmä hyötyä erityisesti pehmeistä digitaidoista? Toivotko, että digitreeniä voisi lähestyä minäpystyvyyden kautta? Siinä tapauksessa, ota käyttöön digiperustaitojen selkeä ja visuaalinen materiaalipaketti! Sieltä löytyvät menetelmät, videot, pelit sekä esimerkkitehtävät soveltuvat käytettäväksi niin työpajoilla, kuntouttavassa toiminnassa kuin valmentavassa koulutuksessa. 

Mistä digitaidoissa oikeastaan on kyse? Tutustukaa ensin selkokielisiin videoihin ja perehtykää sitten olemassa olevien digitaitojen kartoittamiseen ja sanoittamiseen digitaitokartan ja digistoori-menetelmän avulla.

Käytännönläheiset työkalut digivalmennuksen toteuttamiseen löydät Yhdessä oppien digitaidot haltuun - materiaalipankista.

 

💎 Digitaidoista osallisuutta arkeen

 

Digipalvelut ja verkkosivut päivittyvät vauhdikkaasti, joten tänään opittu taito voi huomenna kaivata jo päivitystä. On tärkeää, että tuet asiakkaita nykyisten digipalveluiden käytössä, mutta yhtä tärkeää on valmentaa heitä toimimaan myös silloin, kun tuttu ympäristö onkin uudistunut. Valmennathan asiakkaitasi ja opiskelijoitasi kohti digirohkeaa toimijuutta!

Digitaidoista osallisuutta arkeen - valmentajan käsikirjasta saat helpotusta digipalveluiden käytön ohjaamiseen ja opastamiseen.

 

💎 Sinustakin voi tulla digiopettaja!

 

Livessä digipalveluiden käyttäminen tapahtuu ohjatusti ja digirohkeus kasvaa yhdessä kokeillen ja oppien. Jotta tukisit parhaalla tavalla opiskelijoidesi digitaitoja ja -osallisuutta, kannattaa digitaalisia menetelmiä sisällyttää rohkeasti opiskeluarkeen, koulutusalasta ja -muodosta riippumatta.

Digi Teachers - verkkomateriaalin avulla:

  • löydät erityisille oppijoille sopivia digityökaluja 
  • tutustut omaan tahtiin digityökalujen käyttöön opetuksessa
  • opiskelet etä- ja hybridiopetuksen teoriaa
  • löydät ratkaisuja (teko)syihin, jotka estävät digityökalujen käytön.

Digi Teachers -itseopiskelumateriaali (training module) ja sitä täydentävät käytännön esimerkit (toolkit) ovat käytössäsi osoitteessa www.digiteachers.eu.

 

Live on yhteistyökumppaneiden kanssa tuottanut myös monia pelillisiä materiaaleja erilaisten siirtymävaiheiden tueksi. Niin työelämään siirtyminen kuin kansainväliseen vaihtoon lähteminen voi olla ensikertalaiselle jännittävää ja valmistautuminen ja ennakkoon tutustuminen helpottaa uuteen siirtymistä. 

 

💎 Hyppää virtuaaliseen myymälään harjoittelemaan työelämätaitoja! 

 

Matin työpäivä myymälässä -harjoitus soveltuu kaikille, joilla työelämäkokemusta on vielä vähänlaisesti. 360-videoiden avulla pääset mukaan esihenkilökeskusteluun, palvelemaan asiakasta ja tekemään yhteistyötä työkaverin kanssa. Selkeäkieliset tehtävät auttavat havainnoimaan työelämän vuorovaikutustilanteita ja arvioimaan omaa toimintaa. 

Virtuaalilasien avulla pääset konkreettisesti keskelle Matin työpäivää, mutta voit käyttää harjoitusta oikein hyvin myös tietokoneella. Pääset Matin työpäivään ja harjoituksen tukimateriaalina toimivaan opettajan oppaaseen UFO-sivulta

 

💎 Train For International Trails 

 

Suunnitteletko sinäkin ulkomaan reissua? Haluatko kehittää omia tai opiskelijoidesi kansainvälisyystaitoja? Valmistautuminen uusiin kokemuksiin onnistuu digitaalisella materiaalilla, jonka kehittämiseen on osallistunut erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita ympäri Eurooppaa. 

  • Connecting Europe -opetuspelin avulla saatte monipuolista tietoa matkalle lähdön tueksi ja opitte eri maiden kulttuurista.
  • Mobility Ability materiaalipaketin avulla harjoittelette mm. sanastoa ja sosiaalisia taitoja, joista on monenlaista hyötyä matkan aikana.
  • Visuaalisen matkapäiväkirjapohjan avulla dokumentoitte matkan kaikki parhaimmat hetket!

Uusiin kokemuksiin kannattaa valmistautua ennakkoon ja silloin saa yleensä matkastakin enemmän irti. Ota materiaalit käyttöön Train for international trails - sivulta. 

 

Poimihan näistä digitimanteista itsellesi ajankohtaiset ja hio niitä omassa käytössäsi entistä paremmiksi. Anna myös omien digitaitojesi loistaa ja jaa onnistumisen ilo eteenpäin omille opiskelijoille, nuorille ja valmennettaville!

 

Artikkelin kirjoittamiseen osallistuivat eri hankkeissa työkaluja tuottaneet liveläiset: 

Karoliina Tammilehto, Yhdessä oppien digitaidot haltuun

Jenni Parviainen, Digitaidoista osallisuutta arkeen

Karoliina Oksanen, Digi Teachers Working Online 

Sini Vainio, Train for International Trails

Minna Kiili, Uudet fyysisvirtuaaliset oppimisympäristöt

 

Artikkelin ohessa oleva kuva on luotu tekoälyn avulla. 

Kohti yhdenvertaista digitoimijuutta!

1 min luettu

Kohti yhdenvertaista digitoimijuutta!

Hyvää valtakunnallista digitaitoviikkoa! Tänä vuonna viikon teemana on monimuotoinen ja ikääntyvä Suomi.

Lue lisää
Digitaaliset dialogikortit edistämässä Momentum-hankkeen työhönvalmennusta

3 min luettu

Digitaaliset dialogikortit edistämässä Momentum-hankkeen työhönvalmennusta

Momentum-hankkeessa edistämme 30-vuotta täyttäneiden työikäisten työllistymistä työhönvalmennuksen keinoin. Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen alueella on...

Lue lisää