Siirry sivun sisältöön.

1 minuutin luku

Kohti yhdenvertaista digitoimijuutta!

Hyvää valtakunnallista digitaitoviikkoa! Tänä vuonna viikon teemana on monimuotoinen ja ikääntyvä Suomi. 

Monet arkiset palvelut ovat muuttuneet vauhdilla digitaaliseen muotoon ja samaan aikaan palveluiden äärellä on entistä monimuotoisempi joukko käyttäjiä erilaisine elämäntilanteineen, taitoineen, tunteineen ja tuen tarpeineen. 

Me Livessä vahvistamme opiskelijoiden ja asiakkaiden kykyä oman arjen hallintaan, kasvua kohti itselle sopivia työtehtäviä sekä osallisuutta yhteiskunnassa. Digitaitojen tukeminen on merkittävä osa tätä kokonaisuutta. Digitaidot ovat todellakin nykyajan kansalaistaitoja! 

Meillä on tärkeä tehtävä 

🧡 varmistaa asiakkaillemme riittävät arjen digitaidot,

🧡 kehittää opiskelijoidemme ammatillista digiosaamista ja

🧡 käyttää oppimisen ja kuntoutumisen tukena kaikille sopivia ja saavutettavia digitaalisia ympäristöjä.

Digitaitojen vahvistaminen ei rajoitu Livessä teemaviikkoon vaan vahvistamme taitoja aktiivisesti koko vuoden ajan. Jotta jokainen liveläinen pystyy antamaan tehtävässä parhaansa, varmistamme vuoden 2024 aikana koko Liven henkilöstölle hyvät perusdigitaidot. Yhteisen kivijalan ansiosta olemme jatkossa valmiimpia hyödyntämään digitalisaation mahdollisuuksia ja totta kai, ratkaisemaan yhdessä myös eteen tulevia haasteita.

Taitojen varmistamisen keinona käytämme valtakunnallista digitaitojen osaamismerkistöä, jossa on mahdollisuus perusteiden jälkeen edetä joustavasti syventäviin sisältöihin. Liveläisten käytössä on osaamismerkkien teemoja käsittelevät digitunnit, oppimisympäristö itseopiskeluun sekä esihenkilön, digipedagogien ja tiimin digiluotsin tuki.

Omien taitojen kohentaminen ja ajan tasalla pitäminen vaatii motivaatiota ja asennetta, mutta myös tiedonhaun ja ongelmanratkaisun taitoja, rohkeaa kokeilua ja kykyä oppia erehdyksistä. Avun pyytäminen ja ratkaisujen etsiminen yhdessä kollegoiden kanssa ovat yhtälailla keinoja uuden oppimiseen. Nämä ovat samoja jatkuvan oppimisen taitoja, joita välitämme eteenpäin Liven opiskelijoille ja asiakkaille. 

Digitaitoja on hyvä jatkuvasti päivittää ja osaamista pitää koko ajan hyvänä: etua omaan työhön ja arkeen ja opiskelijoiden kanssa tehtävään työhön. - Liven työntekijä

Digitaidot eivät kuitenkaan yksistään riitä sujuvaan digipalveluiden hyödyntämiseen. Jotta yhdenvertainen digitoimijuus olisi mahdollista kaikille, on digipalveluiden tarjoajien pystyttävä parantamaan palveluiden saavutettavuutta. Toivomme osaavaa ja ketterää kehittämistä!

Me Livessä teemme saavutettavuuden eteen osamme. Teemme käyttäjätestausta ja annamme saavutettavuutta koskevaa palautetta palveluista, joita arjessa käytämme. Vahvistamme henkilöstön saavutettavuusosaamista. Käytämme asiakkaiden ja opiskelijoiden oppimisen ja kehittymisen apuna mahdollisimman saavutettavia, selkeitä ja innostavia digitaalisia sisältöjä. 

Yhteistyöllä, osaamisella ja suunnittele kaikille -periaatteen avulla lisäämme yhdenvertaisuutta sisältö ja palvelu kerrallaan. Joka päivä.

Kirjoittaja on Live-säätiön digipedagogi, Minna Kiili

Minna-Kiili-Live-Säätiö_nelio_

 

Käytännön digityökaluja ammattilaisille asiakastyöhön

5 min luettu

Käytännön digityökaluja ammattilaisille asiakastyöhön

Digitaidot ovat arjen taitoja, joita kannattaa käyttää ja treenata läpi elämän! Käytön myötä taidoista hioutuu varsinaisia arjen timantteja, jotka...

Lue lisää
KUNTOS-hanke päättynyt – Lopputuloksena saavutettava ja automatisoitu, digitaalinen koulutussarja ja upea hankeverkosto

2 min luettu

KUNTOS-hanke päättynyt – Lopputuloksena saavutettava ja automatisoitu, digitaalinen koulutussarja ja upea hankeverkosto

Pohjois-Savon kuntoutuspalveluiden osaamis- ja liiketoimintaverkostohankkeen käynnistymisestä vierähtää tällä viikolla kolme vuotta. Aika on pitänyt...

Lue lisää
Digitaaliset dialogikortit edistämässä Momentum-hankkeen työhönvalmennusta

3 min luettu

Digitaaliset dialogikortit edistämässä Momentum-hankkeen työhönvalmennusta

Momentum-hankkeessa edistämme 30-vuotta täyttäneiden työikäisten työllistymistä työhönvalmennuksen keinoin. Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen alueella on...

Lue lisää