1 minuutin luku

Marja Pajulahti SuomiAreenassa: Suomi ei pysy maailman onnellisimpana maana itsestään

Live keskusteli kesän SuomiAreenassa siitä, keiden kustannuksella Suomi on maailman onnellisin maa. Paneelikeskustelussa pureuduttiin siihen, miten eriarvoisuus vaikuttaa osallisuuden kokemukseen ja yhteiskunnan eheyteen. Keskustelussa nostettiin esiin konkreettisia keinoja lisätä jokaisen osallisuutta ja onnellisuutta.

Liven toimitusjohtaja Marja Pajulahti toi SuomiAreenassa esiin, ettei Suomi pysy maailman onnellisimpana maana itsestään. Meidän tulee pitää yhdessä huolta hyvinvointivaltiosta, jotta onnen edellytykset säilyvät. Yhteiskunnan vakauteen, toimivuuteen ja turvallisuuteen täytyy panostaa.

– On tärkeää pureutua onnellisuuden syihin ja samalla miettiä, miten tuemme heitä, joiden asiat eivät ole yhtä hyvin. Heitäkin on Suomessa paljon. Uskon ja toivon, että meillä on jatkossakin kyky selviytyä kriiseistä, uudistua ja ratkoa haasteita eri näkökulmista, Pajulahti sanoi.

Pajulahden mukaan ihmiset jaotellaan maassamme herkästi työssäkäyviin ja työn ulkopuolella oleviin. Työttömyyden lisäksi esimerkiksi asunnottomuus, sairastuminen tai päihderiippuvuus voi tehdä ihmisestä toisten silmissä näkymättömän. Tällöin häntä kartetaan kohtaamisen sijaan.

– Kun ihminen kohdataan arvostavasti ja hänet nähdään ihmisenä, on mahdollista päästä elämässä eteenpäin. Kohtaamiseen pitäisi yhteiskunnassamme kiinnittää enemmän huomiota, ja siinä meillä jokaisella on mahdollisuus tehdä asioita paremmin, Pajulahti rohkaisi.

Tukea tarvitseva mukaan palvelujen suunnitteluun

Paneelissa käsiteltiin myös arvojen koventumista ja yhteiskunnallisen keskustelun kärjistymistä Suomessa. Pajulahti kertoi olevansa erityisen huolissaan heistä, jotka hiljenevät ja jäävät sivuun voimakkaasta yhteiskunnallisesta keskustelusta.

– Hiljaa eivät ole vain heikommassa asemassa olevat, vaan on myös hyväosaisia, jotka eivät uskalla ottaa kantaa. Hiljaisuuden voi tulkita hyväksynnäksi, mikä on erittäin paha asia, Pajulahti kommentoi.

Panelistit pohtivat, kuinka suomalaista yhteiskuntaa voisi kehittää niin, että kaikilla olisi mahdollisuus kokea onnellisuutta ja osallisuutta. Olisi tärkeää ottaa tukea tarvitseva ihminen mukaan palvelujen suunnitteluun ja kuunnella hänen kokemuksiaan, Pajulahti sanoi.

Hän toi esiin Liven kokemukset työllisyyspalveluista, joissa on ollut tilaa asiakkaiden tarpeiden kuuntelulle ja yhdessä innovoinnille.

– Kun palveluja ei kirjoiteta kiveen vaan haetaan ja kokeillaan parasta lopputulosta, ihmisten työllistymisprosentit ovat olleet erittäin hyviä, Pajulahti mainitsi.

Kuva: Veera Korhonen

Katso keskustelun tallenne

Suomi on maailman onnellisin maa, mutta kenen kustannuksella?

3 min luettu

Suomi on maailman onnellisin maa, mutta kenen kustannuksella?

Suomi tunnetaan maailman onnellisimpana maana, mutta samalla kokemus eriarvoisuudesta rapauttaa yhteiskunnallista luottamusta. Moni ei tunnista...

Lue lisää
Sisäministeriön Tarja Mankkinen SuomiAreenassa: Suomalainen keskustelukulttuuri on jakautunut meihin ja heihin

2 min luettu

Sisäministeriön Tarja Mankkinen SuomiAreenassa: Suomalainen keskustelukulttuuri on jakautunut meihin ja heihin

Live keskusteli kesän SuomiAreenassa siitä, keiden kustannuksella Suomi on maailman onnellisin maa. Paneelikeskustelussa pureuduttiin siihen, miten...

Lue lisää
STTK:n Antti Palola SuomiAreenassa: Suomalainen yhteiskunta näkee työkyvyn mustavalkoisesti

2 min luettu

STTK:n Antti Palola SuomiAreenassa: Suomalainen yhteiskunta näkee työkyvyn mustavalkoisesti

Työ luo osallisuutta, mutta kymmenet tuhannet täsmätyökykyiset jäävät työmarkkinoiden ulkopuolelle asenteiden, ennakkoluulojen ja tietämättömyyden...

Lue lisää