Siirry sivun sisältöön.

2 minuutin luku

Nuotti-valmennuksessa nuori päättää suunnan ja valmentaja toimii kartanlukijana

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että elämäsi lipuu ohitsesi ja katselet sen kulkua rannalta käsin? Tiedät, että haluaisit tehdä jotain, mutta et kuitenkaan osaa päättää, että mitä se olisi? Päivät, viikot ja kuukaudet vain kuluvat ja sinä et kuulu minnekään?

Moni nuori Suomessa on tällaisessa sivustaseuraajan roolissa oman elämänsä suhteen. Nuorten elämänhallinnan haasteet ovat lisääntyneet. Arkea värittävät mielenterveyden haasteet, päihteiden käyttö ja erilaiset oppimisen pulmat ja neuropsykiatriset haasteet. Heikko sosiaalinen toimintakyky vaikuttaa asioiden hoitamiseen, ihmisten kohtaamiseen ja arjen hallintaan.

Ja tosiaan, mikään ei ole mustavalkoista. On osattava erotella oman voinnin eri osa-alueet ja löydettävä ne juurisyyt, joilla on estävä vaikutus elämän eteenpäin menemiseen. Mikä on oire ja mikä syy? Esimerkiksi tyttöjen masennus voi olla seurausta diagnosoimattomasta ADHD:sta. Monet rikoksiin syyllistyneet nuoret käyttävät erilaisia päihteitä helpottaakseen levotonta oloaan ja mieltään ja tekevät rikoksia hetken impulssien seurauksena. Näissäkin tapauksissa taustalla voi olla hoitamaton ADHD.

Entä sitten peruskoulu? Nykyiset suuret luokat, joissa on yhdistetty myös erityisen tuen tarpeessa olevia nuoria, alkaa olla mahdoton ympäristö kasvatusalan ammattilaisille tunnistaa nuorten tarpeita. Tai jos ne tunnistetaan, onko kenelläkään aikaa tai resursseja toimia nuoren hyväksi?

"Nuotti-valmennuksessa pääset tekemään näkyväksi oman elämäntilanteesi kokonaisuudessaan. Olipa elämäsi pulmat pieniä tai isoja, yhdessä valmentajan kanssa mietit, mitä haluaisit elämälläsi tehdä ja suunnittelette yhdessä, kuinka näitä tavoitteita olisi mahdollisuus saavuttaa."

Ja sitten on vielä ylisukupolvisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä alkaa olla Suomessa perheitä, joissa elämän nurja puoli näyttäytyy jo useammassa sukupolvessa. Köyhyys, päihteiden käyttö, väkivalta, lastensuojelun toimenpiteet ja rikollisuus. Kun ei ole tietoa paremmasta ja lapset kasvavat tällaiseen elämään.

Olen itse työskennellyt aikaisemmin yli 10 vuoden ajan Rikosseuraamuslaitoksella rikoksiin syyllistyneiden nuorten ja aikuisten parissa. Ja olen kuullut nämä tarinat niin monta kertaa:

”Koulussa en saanut tukea. Minut leimattiin häiriköksi, kun oloni oli niin levoton, etten pystynyt olemaan paikallani. Isä ja äiti joivat ja aloin itsekin juoda jo nuorena. Kun piti jotenkin vain pärjätä, vaikka ei osannut. Ja koska rahaa ei ollut, näpistelin kaupoista tavaraa. Koulu meni huonosti ja jouduin työttömäksi. Enkä nyt tiedä mitä voin enää elämälleni tehdä.”

Voi jos nämä ja monet muut nuoret tietäisivät, ettei vika ole heissä. Ja moni asia on mahdollista muuttaa, kun siihen saa tukea ja apua. Moni nuori ei tiedä, että heillä on mahdollisuus saada tukea elämäänsä Nuotti-valmennuksesta, jossa henkilökohtainen Nuotti-valmentaja on mukana matkalla tukien ja ohjaten.

Ajattele, jos voisit saada elämääsi tällaisen henkilökohtaisen valmentajan viideksi kuukaudeksi. Tapaisit häntä kerran viikossa ja saisit purkaa ajatuksiasi ja suunnitella elämääsi. Eikö olisi ihan mahtavaa? Monille tämä ajatus herättää myös toisen ajatuksen: Olisihan se mahtavaa, mutta ei minulla ikipäivänä olisi varaa sellaiseen valmentajaan.

Minä kerron sinulle salaisuuden: Jos olet 16–29-vuotias nuori etkä opiskele tai käy töissä niin sinä voit päästä tällaiseen valmennukseen ilmaiseksi. Sinun ei tarvitse muuta kuin soittaa Kelaan ja kertoa haluavasi hakea Nuotti-valmennukseen. Ei tarvitse edes täytellä mitään papereita.

Nuotti-valmennuksessa pääset tekemään näkyväksi oman elämäntilanteesi kokonaisuudessaan. Olipa elämäsi pulmat pieniä tai isoja, yhdessä valmentajan kanssa mietit, mitä haluaisit elämälläsi tehdä ja suunnittelette yhdessä, kuinka näitä tavoitteita olisi mahdollisuus saavuttaa. Valmennuksessa laitetaan perustukset kuntoon niin, että saat voimavaroja lähteä suunnittelemaan tulevaisuuttasi sekä saat vahvistusta sille, että sinä pystyt ja sinä osaat.

Älä anna enää elämän lipua ohitsesi vaan hyppää sen kyytiin ja tee siitä omannäköinen matka juuri sinne suuntaan, minne haluat. Valmentajanasi lähden kyytiin mukaan kartanlukijaksi – sinä päätät kuitenkin suunnan.

Katja Virta, sosionomi, NUOTTI-valmentaja

“Tuntui että kaikki kaatuu päälle” – Masennuksesta kohti NUOTTI-valmennusta, josta reitti kuntouttavan työtoiminnan kautta Ammattiopisto Liveen liiketoiminnan opiskelijaksi

3 min luettu

“Tuntui että kaikki kaatuu päälle” – Masennuksesta kohti NUOTTI-valmennusta, josta reitti kuntouttavan työtoiminnan kautta Ammattiopisto Liveen liiketoiminnan opiskelijaksi

“Olin koko ajan kotona, mulla ei oikein ollut mitään ja oli paljon masennusta ja kotoa lähteminen oli välillä vaikeaa. Aloitin aika nollasta, kun...

Lue lisää
”Ajattelen nyt mahdollisuuksia haasteiden sijaan” Oma väylä - kuntoutus auttaa nuorta matkalla kohti parempaa arkea

1 min luettu

”Ajattelen nyt mahdollisuuksia haasteiden sijaan” Oma väylä - kuntoutus auttaa nuorta matkalla kohti parempaa arkea

Joskus nuori kadottaa otteen arjestaan: opiskelu takkuaa tai työtä on hankala hallita. Yhteiskunta on rakennettu neuroenemmistön ehdoilla, ja...

Lue lisää