Siirry sivun sisältöön.

2 minuutin luku

Tästä voi vaan jokainen voittaa – Ammattiopisto Liven ja McDonald’s Tuupakan yhteistyö lisää työyhteisön monimuotoisuutta

Ammattiopisto Liven Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen kaksi TELMA-opiskelijaa Vantaan toimipaikasta aloittivat työharjoittelun Tuupakan McDonald’s -ravintolassa huhtikuun alussa. Harjoittelupäivä on maanantaisin työajan ollessa neljä tuntia. Työharjoittelujakso päättyy nyt kesäkuun alussa, mutta työelämäyhteistyö Liven ja McDonald’sin kanssa kuitenkin jatkuu syksyllä uusien opiskelijoiden kanssa.

Ammattiopisto Liven opiskelijoilla on erityisen tuen tarve, joka vaihtelee yksilöllisesti. Tavoitteena on päästä opintojen jälkeen työelämään ja kokea sitä kautta osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa. Live on tehnyt oppimisympäristöyhteistyötä pääkaupunkiseudun McDonald’s -ravintoloiden kanssa, jotta opiskelijat pääsevät työskentelemään aidoissa työpaikoissa oppien työelämätaitoja. Opiskelijat työskentelevät ravintoloissa muun muassa ulko- ja sisätilojen siistimistehtävien parissa.

Teen täällä siistimistehtäviä, kuten pöytien pyyhkimistä ja lattioiden lakaisua. Lisäksi on tiskien ja roskien hoitamista, opiskelija kertoo. Tykkään olla täällä porukassa, on mukavaa, kun on muita ihmisiä ympärillä, toinen opiskelijoista toteaa.

Työharjoittelun tavoitteena on arjen toiminnan opetteleminen ja työhön valmentautuminen niin että opiskelijat oppisivat työelämän sääntöjä ja saisivat kokemusta työelämästä.

Tavoitteena on, että molemmat opiskelijat saisivat opinnoista valmistumisen jälkeen työpaikan ja näistä harjoitteluistahan on aina hyötyä, kun työpaikkaa sitten haetaan. Liven Vantaan toimipaikan TELMA-opiskelijoita on tällä hetkellä harjoittelussa myös Kaivokselan McDonald’silla, joten yhteistyömme on hyvin laajaa, Liven ohjaaja Kirsi Pasanen sanoo.

-    Aloitimme vuoden alussa yrittäjinä täällä Tuupakan McDonald’silla ja oli ihan selvää, että päästäisiin aloittamaan yhteistyötä Liven kanssa täälläkin mahdollisimman pian, koska meillä on ollut jo aiemmin hyviä kokemuksia täsmätyökykyisistä Porvoon ravintolassamme, kertoo ravintolan yrittäjä Miia Makkonen.

Monimuotoinen ja monikulttuurinen työyhteisö parantaa asiakaskokemusta

Tuupakan ravintola on monimuotoinen työyhteisö, jossa työntekijöiden ikäjakauma on varsin lavea nuorista senioreihin. Toistakymmentä eri kansallisuutta muodostaa toimivan tiimin, jossa työntekijät ovat koulutustaustoiltaankin hyvin erilaisista lähtökohdista peruskoulutuksesta tohtoriopintoihin. Monimuotoinen ja monikulttuurinen työyhteisö vaikuttaa positiivisesti työyhteisön ilmapiiriin, jossa jokainen saa olla oma itsensä.

-    Täsmätyökykyisissä on valttikorttimme ja voimavara, jotta saamme tasapainotettua vielä lisää työyhteisöämme. Meillä pystytään pilkkomaan työtehtäviä vähän pienempiin osiin, esimerkiksi joku voi keskittyä siistimistehtäviin, kun taas yksi porukka voi keskittyä tiskaamiseen. Joku toinen voi keskittyä sitten ruoanvalmistukseen ja asiakaspalveluun, Makkonen kertoo.

Työntekijöitä ravintolan edustalla.

Tuupakan ravintola on monimuotoinen työyhteisö, jossa työntekijöiden ikäjakauma on varsin lavea nuorista senioreihin. Toistakymmentä eri kansallisuutta muodostaa toimivan tiimin.

Ravintola on avoinna vuorokauden ympäri, joten työntekijöitä tarvitaan läpi vuoden noin kuutisenkymmentä eri työvuoroihin. Kesällä määrä vielä nousee kahdeksaankymmeneen, kun kesälomat pyörivät. Työajat ovat erittäin joustavat ja erilaiset työvuorotoiveet huomioidaan. Esimerkiksi jotkut opiskelijat tekevät vuoron tai pari viikossa, mutta jos haluaa kehittyä työssään oikein hyväksi, niin neljästä viiteen työvuoroa viikossa olisi hyvä tehdä, jolloin myös työnrutiinit vahvistavat oppimista ja lisää siten nuorten onnistumisen kokemuksia.

Selkeästi meidän läsnäolostamme on ollut täällä hyötyä.
Siivoustyöt nopeuttavat prosessia, kun keittiöhenkilöstön ei tarvitse lähteä huolehtimaan salista, vaan aikaa vapautuu
muihin tehtäviin. Asiakkaat ovat tyytyväisiä nopeaan palveluun ja ennen kaikkea siistiin ravintolaan, nostaa Pasanen vielä esiin.

Makkosen mukaan täsmätyökykyisten mukaan ottaminen on sekä mahdollisuus että velvollisuus.

-    Ajattelen, että täsmätyökykyisten mukaan ottaminen on meidän mahdollisuutemme, mutta omalla tavallaan myös velvollisuuskin, kun tavoitteenamme on tehdä liiketoiminnan lisäksi myös yhteiskuntavastuullisesti hyvää. Sosiaalinen vastuu on toisistamme välittämistä. Kannustan muitakin yrittäjiä lähtemään rohkeasti kokeilemaan, tästä voi vaan jokainen voittaa. Häviämisen pelkoa ei ole ja Liven ohjaajalta saa aina tarvittaessa tukea, Makkonen selvittää.

Miia Makkonen ja Kirsi Pasanen

McDonald's ravintolan yrittäjä Miia Makkonen ja Liven ohjaaja Kirsi Pasanen.

Vantin HR-asiantuntija Minna Tuomi: Työvoiman haasteisiin vastaaminen vaatii rohkeutta ja verkostoitumista

3 min luettu

Vantin HR-asiantuntija Minna Tuomi: Työvoiman haasteisiin vastaaminen vaatii rohkeutta ja verkostoitumista

Vantin HR-asiantuntija Minna Tuomi oli noin viisi vuotta sitten uuden haasteen edessä. Tummia pilviä näkyi horisontissa, mutta epävakaan sään sijaan...

Lue lisää
“Tuntui että kaikki kaatuu päälle” – Masennuksesta kohti NUOTTI-valmennusta, josta reitti kuntouttavan työtoiminnan kautta Ammattiopisto Liveen liiketoiminnan opiskelijaksi

3 min luettu

“Tuntui että kaikki kaatuu päälle” – Masennuksesta kohti NUOTTI-valmennusta, josta reitti kuntouttavan työtoiminnan kautta Ammattiopisto Liveen liiketoiminnan opiskelijaksi

“Olin koko ajan kotona, mulla ei oikein ollut mitään ja oli paljon masennusta ja kotoa lähteminen oli välillä vaikeaa. Aloitin aika nollasta, kun...

Lue lisää
Keskity työnhaussa siihen, mihin voit vaikuttaa

2 min luettu

Keskity työnhaussa siihen, mihin voit vaikuttaa

Elli uupuu työpaikan tulostavoitteiden alle, irtisanoutuu ja päättää pitää välivuoden työelämästä. Välivuosi venyy toiseksi, kun uutta paikkaa ei...

Lue lisää