Siirry sivun sisältöön.

1 minuutin luku

Ukrainasta Viron kautta Suomeen - Uuteen kotiin!

Sofiia Panfilova opiskelee Luksiassa koulunkäynninohjaajaksi ja suorittaa tällä hetkellä opintoihin kuuluvaa työharjoittelua Ammattiopisto Liven merkonomikoulutuksessa.

Olen oppinut tästä harjoittelusta todella paljon. Erityistä oppimista on tapahtunut vaativan erityisen tuen osalta, sillä Ukrainassa ei ole mitään vastaavaa koulutusta, Sofiia täsmentää.

Panfilova on seurannut Liven merkonomikoulutuksen ohjaustilanteita ja osallistunut useisiin Liiketoiminnan perustutkintokoulutuksen tapahtumiin ja projekteihin, joita hänen harjoittelunsa ajalle on osunut. Hän on toiminut näissä oppimisympäristöissä ohjaajana, mm. messuilla ja pop up -tapahtumissa.

Opiskelijat ja henkilöstö ovat pitäneet Sofiiasta paljon. Hänellä on rauhallinen ja lempeä ote työskentelyssään, joten hän on sopinut osaksi Liven henkilöstöä erittäin hyvin, kertoo ammatillinen erityisopettaja Jenni Huopainen, joka toimii Sofiian harjoittelun ohjaajana.

Sofiia on myös esitellyt Liiketoiminnan koulutuksen opiskelijoille ja henkilöstölle Ukrainaa ja ukrainalaista kulttuuria, jatkaa Huopainen.

Suomen kielen opiskelua verkko-opintoina

Sofiia on asunut nyt Suomessa 4,5 vuotta, sitä ennen hän asui Virossa viiden vuoden ajan. Muutettuaan ensin Ukrainasta Viroon hän solmi avioliiton virolaisen puolisonsa kanssa ja samalla hän aloitti uudessa kotimaassaan viron kielen opinnot.

Vuoden sisään tästä perheeseemme syntyi ensimmäinen tytär ja kolmannen vuoden päästä perhe kasvoi vielä toisella lapsella. Päätimme muuttaa koko perheellä asumaan vakituisesti Suomeen, koska mieheni sai täältä töitä, selventää Panfilova.

Suomeen muuton jälkeen puhkesi Koronaviruspandemia, jolloin Panfilova oli kotiäitinä jälleen uudessa kotimaassaan ja aloitti taas innokkaasti täysin uuden kielen opiskelun – suomen kielen verkko-opinnot lastenhoidon ohella.

Suomi sujuu näiden vuosien jälkeen jo hyvin, ymmärrän suomen kieltä todella hyvin, mutta kuten yleensä eri kielten opiskelussa, minun on vielä vähän hankala tuottaa itse puhetta, Sofiia pohtii.

Suomen kielen nopeaan oppimiseen ja omaksumiseen on osaltaan varmasti edesauttanut se, että Sofiia opiskeli Ukrainassa englannin kielen opettajaksi Hryhorii Skovorodan yliopistossa Pereiaslavssa. Tämän lisäksi Panfilova on opiskellut Ukrainassa myös ukrainan kielen ja alakoulun opettajaksi Oleksandr Dovzhenko Hluhivin kansallisessa pedagogisessa yliopistossa.

Ennen Viroon muuttoani asuin 10 vuotta Kiovassa, jossa opetin 7-16 -vuotiaille lapsille ja nuorille ukrainan sekä englannin kieltä koulussa, jossa päiväkoti, peruskoulu ja iltapäiväkerhot toimivat samassa rakennuksessa. Lisäksi tein tulkin ja sihteerin tehtäviä kristillisessä hyväntekeväisyysjärjestössä.

Koulunkäynninohjaaja -opinnot tulevat päätökseen tänä keväänä

Opintojen päätyttyä olen suunnitellut hakeutuvani ensin koulunkäynninohjaajan tehtäviin. Tarkoitus on edelleen opiskella ja vahvistaa suomen kielen taitoani, jonka jälkeen toivon, että voisin hakeutua opettajan työtehtäviin. Haluan, että suomen kielen taitoni on ensin niin hyvällä tasolla, että tulen varmasti ymmärretyksi opettaessani lapsia tai nuoria.

Panfilovan perhe viihtyy erinomaisesti Suomessa, Ukrainan sodan alkamisen aikaan myös Sofiian sisko muutti sotaa pakoon Suomeen.

Käyn säännöllisesti Helsingissä kirkossa, jossa tapaan myös muita Ukrainasta Suomeen tulleita.

Sofiia on myös tutustunut Suomessa toiseen ukrainalaiseen perheeseen, joka joutui lähtemään sodan seurauksena kotimaastaan. Samanlainen kieli- ja kulttuuritausta ja toistensa vertaistuki integroivat perheitä suomalaiseen yhteiskuntaan.

Ammattiopisto Liven opiskelijat keräävät tänä syksynä omenoita pääkaupunkiseudulla omakotitalojen pihoilta hyvään tarkoitukseen

1 min luettu

Ammattiopisto Liven opiskelijat keräävät tänä syksynä omenoita pääkaupunkiseudulla omakotitalojen pihoilta hyvään tarkoitukseen

Ammattiopisto Live ja espoolainen Omamehu Oy aloittavat tänä syksynä yhteistyön, jonka tavoitteena on mahdollistaa erityistä tukea tarvitseville...

Lue lisää
Ammattiopisto Live avasi ovensa opiskelupaikkaa pohtiville ja muille kiinnostuneille vierailijoille

3 min luettu

Ammattiopisto Live avasi ovensa opiskelupaikkaa pohtiville ja muille kiinnostuneille vierailijoille

Ammattiopisto Liven Leppävaaran toimipaikassa järjestettiin tammikuussa avointen ovien päivä, joka houkutteli paikalle runsaasti oppilaitoksesta...

Lue lisää
”On palkitsevaa nähdä, kuinka nuori saavuttaa tavoitteensa” Ammattiopisto Liven asuntola antaa eväät itsenäistymiseen

3 min luettu

”On palkitsevaa nähdä, kuinka nuori saavuttaa tavoitteensa” Ammattiopisto Liven asuntola antaa eväät itsenäistymiseen

Ammattiopisto Liven tukipalveluiden tavoitteena on, että jokainen opiskelija oppii ja voi hyvin. Tässä juttusarjassa tutustumme opiskelijoiden...

Lue lisää