Siirry sivun sisältöön.

1 minuutin luku

Entiselle tanssinopettajalle Sakari Piiraiselle liike on lääke neurologisessa kuntoutuksessa

Sakari Piirainen sairastaa harvinaista polyneuropatiaa. 75-vuotiaalle entiselle asiakaspalvelun ja myyntialan aikuiskouluttajalle sekä tanssinopettajalle liike on lääke, ja hän on saanut Kelan harkinnanvaraisesta kuntoutuksesta apua ja tukea harvinaisen sairauden kanssa pärjäämiseksi.

Sakari Piirainen viettää aktiivista eläkeläisen arkea Vuokatissa. Liikuntamahdollisuuksia tarjoavalla paikkakunnalla Piirainen nauttii arjestaan uimahallin vesijumpissa ja uima-altaan ulkopuolella sauvakävelylenkeistä. Kuntoilulla on ikäihmisen hyvinvoinnille tärkeä merkitys, mutta Tiiraiselle se on välttämätöntä.

Piiraisella diagnosoitiin yli vuosikymmen sitten polyneuropatia. Polyneuropatia käsittää laajan neurologisen tautiryhmän, jossa ulkoisen tai perinnöllisen syyn tai yleissairauden takia ääreishermoston tiitoiminta rappeutuu. Piiraisen kohdalla tauti on perinnöllinen ja sen hoito tukeutuu kuntoutukseen sekä säännölliseen fysioterapiaan.

Harvinaisen neurologisen sairauden kanssa ei tarvitse kuitenkaan jäädä yksin. Diagnoosin saatuaan Piirainen on osallistunut Kelan kustantamaan harkinnanvaraiseen kuntoutukseen Live Iisalmessa, jossa hän on saanut tukea ja apua kuntoutumiseen liittyvissä kysymyksissä. Kuntoutuksessa asiakas saa tietoa, konkreettisia ohjeita sekä tukea ja valmiuksia osallistua monipuolisesti itselle realistisiin ja merkityksellisiin toimiin sen hetkisessä elämäntilanteessaan ja elinympäristössään.

- Fysioterapiasta olen saanut mukaani kotiin vietäväksi harjoitteita ja ohjeita. Harjoittelun lisäksi olen saanut Livestä paljon tietoa tästä sairaudesta ja neuvoja ravitsemusterapeutilta, Piirainen kertoo.

Piiraisella on vain hyvää sanottavaa Iisalmesta. Sotkamolaiselle pieni paikkakunta tuntuu tutulle ja Live Iisalmen henkilökunta ottaa hänet lämpimästi vastaan.

- Olen kehunut Sotkamon terveyskeskukselle sitä, että olen saanut Liveltä paljon apua sairauteeni. Siellä on niin monipuolista tämä toiminta ja henkilöstössä moniosaajia. Erittäin hyvä ylläpito ja majoitus on lähes hotellitasoa, Piirainen kehuu.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Sakari_kuva_2
Piirainen kuntoutusjaksolla Live Iisalmessa. Kuva: Live-säätiö

"Nautin kuitenkin vielä siitä, mistä pystyn nauttimaan ja jätän taakse ne, mitkä eivät enää ole mahdollista”

Piirainen on nyt saanut kaksi puoltavaa päätöstä Kelan harkinnanvaraisesta kuntoutuksesta viime vuosien aikana. Hakeutumista varten tarvitaan lääkäriltä myös B-lausunto, jonka hän sai sekä terveyskeskuksesta että erikoislääkäriltä. Piirainen kannustaa muita samassa tilanteessa olevia hakeutumaan kuntoutukseen.

– Hae reilusti Kelalta tukea. Jos et ensimmäisellä kerralla saa, niin hae uudelleen. Tee hakemus hyvin ja perustele, miksi kuntoutus on sinulle merkityksellistä, Piirainen kannustaa.

Vaikka sairaus on muuttanut elämää ja arkea merkittävästikin, Piirainen ei vaivu synkkyyteen, vaan näkee elämän mahdollisuuksien maailmana. Hiihto ja pyöräily on vaihtunut sauvakävelyyn ja uimahallin vesijumpat tuovat tasapainoa arkeen.

- Ajattelin, että olisin voinut jatkaa tanssin parissa työtäni pitkälle eläkeikään, mutta se ei ole enää mahdollista. Nautin kuitenkin vielä siitä, mistä pystyn nauttimaan ja jätän taakse ne, mitkä eivät enää ole mahdollista, Piirainen toteaa iloisena.

Aivohalvaus vei Seppo Kainulaisen pyörätuoliin seitsemän vuotta sitten – periksiantamaton asenne auttoi hänet takaisin jaloilleen

Aivohalvaus vei Seppo Kainulaisen pyörätuoliin seitsemän vuotta sitten – periksiantamaton asenne auttoi hänet takaisin jaloilleen

Ensin se oli kompastelua ja horjahtelua. Sitten halvaantui toinen puoli. Yliopistollisessa sairaalassa tehtyjen tutkimusten jälkeen diagnoosi oli...

Lue lisää
“Haluan soittaa kitarallani Eric Claptonin Wonderful tonight -kappaleen, jota harjoittelin sinä iltana, kun sairastuin”

3 min luettu

“Haluan soittaa kitarallani Eric Claptonin Wonderful tonight -kappaleen, jota harjoittelin sinä iltana, kun sairastuin”

Matti Sariola kävelee iloisena vastaan Puijon Frisbeegolf -radan tuntumassa. Kiekot jäivät unohduksissa kotiin, mutta se lienee sivuseikka, kun...

Lue lisää
Yhden kuntoutujan tarina

3 min luettu

Yhden kuntoutujan tarina

Elämä voi muuttua hetkessä odottamattomaan suuntaan. Pertin kohdalla tämä tapahtui juhliessaan ystävänsä syntymäpäiviä mökillä eräänä kesäisenä...

Lue lisää