Siirry sivun sisältöön.

1 minuutin luku

Olli Rehn: Huomisen Suomi on sellainen, minkä me siitä teemme – kahtiajaon ei saa antaa kärjistyä

Seuraava tasavallan presidentti aloittaa työnsä tilanteessa, jossa Suomen ulkoista mutta myös sisäistä turvallisuutta haastetaan vakavammin kuin ehkä kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen.

Ulkoiset haasteet tunnemme. Niistä suurimmat aiheuttaa Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan. Tämä laiton sota heijastuu monin tavoin myös Suomeen, eräänä tuoreena esimerkkinä Venäjältä masinoitu turvapaikanhakijoiden virta Suomen itärajalle.

Tällä hetkellä pidän yhteiskunnallisen kahtiajaon kärjistymistä maamme sisäisen turvallisuuden suurimpana uhkana. Tässä tilanteessa meidän pitää huolella varjella yhteiskunnan eheyttä ja keskinäistä luottamusta. Suomea on aina rakennettu joukkuepelillä, ja siinä joukkueessa kaikki ovat mukana.

Tulevaisuuden kannalta onkin merkityksellistä, löytääkö jokainen meistä arjessaan ja lähiyhteisöissään kuulumisen kokemuksia: merkitystä ja tarkoitusta elämälleen. Jos tulisin valittua tasavallan presidentiksi, haluaisin kutsua koolle ja tavata laajasti suomalaisia kaikenlaisista taustoista. Uskon, että yhteisen keskustelun – ja kuuntelun - kautta löytyy myös yhteinen suunta.

Vaikka maailma näyttääkin olevan täynnä uhkia, on päättäjien velvollisuus pitää yllä toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Meillä on paljon mahdollisuuksia luoda inhimillisesti kestävää arkea ja maailmaa, jossa toimimme kestävästi suhteessa itsemme, toisiin ihmisiin ja ympäristöön.

Kampanjani aikana olen tavannut puhua tasavaltalaisista arvoista. Minulle tasavaltalaisuus kiteytyy siinä vanhemmiltani saamassa opissa, että jokaista ihmistä katsotaan samalta silmien tasalta, tasavertaisina.

Tässä yksinkertaisessa ajatuksessa kiteytyvät vapaus ja ihmisarvo, ihmisten yhdenvertaisuus, demokratia ja oikeusvaltio. Näiden tasavaltalaisten arvojen puolustaminen on ollut neljän vuosikymmenen ajan toimintani johtotähti ja kantava voima. Näiden suomalaisen yhteiskunnan perusarvojen puolustaminen on myös presidentin tehtävä. Mutta se on myös meidän kaikkien suomalaisten yhteinen tehtävämme, yhteiseksi hyväksemme, Suomen parhaaksi.

Olli Rehn, presidenttiehdokas

 

Live kysyi kaikilta presidenttiehdokkailta näkemyksiä millä tavoin ehdokas ajattelee osallisuuden kokemuksesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Tuleva tasavallan presidentti on arvojohtaja, joka edustaa maan yhtenäisyyttä antaen suuntaa jaetuille yhteisille arvoille.

Me Livessä näemme, että Suomen on oltava vahva yhteiskunta, joka välittää heikoimmistaan ja jossa jokaisella kansalaisella on mahdollisuus menestyä. Heikommista huolehtiminen ei ole vain moraalinen velvollisuus, vaan se on myös investointi tulevaisuuteen. Tällainen yhteiskunta ei sulje ketään ulkopuolelle, vaan se kannustaa erilaisuuden hyväksymiseen ja arvostamiseen.

Oikeanlaista tukea kaikenlaisille oppilaille – Mitkä ovat askelmerkit?

2 min luettu

Oikeanlaista tukea kaikenlaisille oppilaille – Mitkä ovat askelmerkit?

Elämme maailmassa, jossa jokainen kohtaa opinnoissaan ja työssään kasvavan informaatiotulvan ja alati kiireisemmän arjen. Aistimme ja aivomme...

Lue lisää
Mahdollisuuksien maassa kaikilla on avaimet hyvään työelämään

1 min luettu

Mahdol­lisuuksien maassa kaikilla on avaimet hyvään työelämään

Ihmisen hyvinvointiin vaikuttaa keskeisesti hänen mahdollisuutensa työllistyä ja tehdä mielekästä työtä. Suomessa on yli 60 000 ihmistä, jotka jäävät...

Lue lisää
Mika Aaltola: Tarvitsemme Suomelle yhteisen tarinan, jota jokainen voi kirjoittaa

2 min luettu

Mika Aaltola: Tarvitsemme Suomelle yhteisen tarinan, jota jokainen voi kirjoittaa

Monessa Suomen kolkassa koetaan tällä hetkellä toivottomuutta. Tulevaisuus näyttää sumealta, kun väestö ikääntyy, nuoret muuttavat pois ja alueet...

Lue lisää