Siirry sivun sisältöön.

2 minuutin luku

S-Market Nikkilän myymäläpäällikkö Jaakko Åström kokee kiitollisuutta, kun saa palkata täsmätyökyisen työyhteisöönsä

Osuuskauppa Varuboden-Osla työllisti kesän aikana useita Ammattiopisto Liven opiskelijoita päivittäistavarakauppoihinsa. S-Market Nikkilä oli yksi osuuskaupan päivittäistavarakaupoista, joka palkkasi Ammattiopisto Livestä valmistuneen opiskelijan kesäkuusta alkaen. Kesätyöt onnistuivat erinomaisesti, jonka myötä jatkoa on suunniteltu pidemmälle loppuvuotta. Myymäläpäällikkö Jaakko Åström ei säästellyt sanojaan kuvaillessaan uutta työntekijää.

Tämä henkilö innostaa tekemisellään meitä kaikkia! Reippaus ja valovoimaisuus säteilee muihin henkilöihin. Hän toimii hienona motivaatiotekijänä koko työporukalle!

Åström kokee, että monimuotoisista lähtökohdista tulevat työntekijät ovat rikkaus työyhteisölle, sillä he ovat kasvattaneet ymmärrystä ihmisten erilaisista taustoista ja tarpeista. Usein täsmätyöllistetyt henkilöt tuovat positiivisuutta ja hyvää mieltä, joka säteilee koko työyhteisöön. Tämä on huomattu myös asiakkaiden parissa.

- Asiakkaat ovat olleet kiitollisia siitä, että meillä on monimuotoinen työyhteisö, joka puolestaan heijastelee mittaamaamme asiakastyytyväisyyteen, Åström kertoo.

Kasvua ihmisenä ja esihenkilönä

Positiivisen mielen lisäksi täsmätyöllistetyt ovat erinomaisia työntekijöitä. Tärkeää on, että tehtävä on tarkasti räätälöity ja rutiinit ovat selkeät. Usein työsuhteen alussa henkilökohtainen ohjaaja saattaa olla mukana tovin tukeakseen palkattua henkilöä totutellakseen työtehtävään ja uuteen ympäristöön.

Yksilöllistä tukea tarvitsevien palkkaamiseen liittyy sekä ennakkoluuloja että tietämättömyyttä. Usein taustalla on tietämättömyyttä siitä, millaista tukea henkilö tarvitsee työpaikalla onnistuakseen työtehtävissään. Åström myöntää, että hänellä saattoi aikaisemmin olla lieviä ennakkoluuloja täsmätyökykyisten palkkaamisesta, mutta ne ovat karisseet heti ensimmäisten kokemusten myötä.

Näen, että kaikilla on oikeus työhön, kun löydetään oikea marssijärjestys työn tekemiseen. Me kaikki olemme erilaisia, meillä on omat vahvuudet ja heikkoudet ja ne kuuluvat työelämään.

Ennakkoluulojen karisemisen lisäksi Åström kokee tärkeimmäksi opikseen sen, että kun ihminen antaa parhaansa, se riittää - kukaan meistä ei ole täydellinen. Opit ovat kantautuneet myös esihenkilötyöhön.

- Olen oppinut aidosti kysymään mitä kuuluu ja tämä on kasvattanut minua johtajana. Pikkuisen kun antaa, saa monin verroin takaisin - hyvä tuottaa hyvää.

“Aiomme ehdottomasti jatkaa täsmätyökykyisten palkkaamista jatkossakin”

Ajatus täsmätyökykyisten palkkaamisesta ja yhteistyöstä Ammattiopisto Livestä syntyi Varuboden-Oslan henkilöstöjohtaja Paula Pajusen ajatuksesta. Sosiaalisen vastuun merkitys on kasvanut osuuskaupassa.

- Täsmätyökykyisten työllistäminen on meille tärkeää monesta lähtökohdasta: paitsi että se on vastuullista yritykseltä, se on meille myös tärkeä voimavaratekijä arjessa. Kun työtehtävät muokataan yksilölle sopiviksi, henkilöt pystyvät toimimaan täysipanoisina jäseninä työyhteisössämme. Olemmekin huomanneet, että yksilöllistä tukea tarvitsevat tuovat myös tullessaan erityisen positiivista ilmapiiriä työyhteisöihimme laajemminkin. Aiomme ehdottomasti jatkaa täsmätyökykyisten palkkaamista jatkossakin ja toivottavasti organisaationakin opimme koko ajan lisää hyviä käytäntöjä toimintatapojemme tueksi, Varuboden-Oslan henkilöstöjohtaja Paula Pajunen kertoo.

Liven asiakkuuspäällikkö Annika Lipponen on iloinen yhteistyöstä, joka on avannut mahdollisuuksia Ammattiopisto Liven opiskelijoille.

- Yhteistyö on ollut todella sujuvaa ja luontevaa. Yhteistyössä on ollut aito halu parantaa täsmätyöntekijöiden työllistymistä sekä lisätä Varuboden-Oslan ohjausosaamista monimuotoisen työyhteisön kohtaamiseen. Tiedonkulku on ollut avointa, selkää ja säännöllistä puolin ja toisin. Kaikki on siis edennyt melko lailla suunnitellun mukaisesti ja toimintaa kehitetetään koko ajan yhdessä.

Pajunen on myös tyytyväinen yhteistyöhön Liven kanssa.

- Yhteistyö Liven kanssa on ollut mutkatonta ja ratkaisukeskeistä alusta alkaen. Liven kautta olemme saaneet hyviä vinkkejä monimuotoisuuden lisäämiseen organisaatiossamme, perehdytystä huomioon otettaviin asioihin ja tukea täsmätyökykyisten työsuhteen eri vaiheisiin.

Puoliso kuoli ja alkoholi vei – Teija tervehtyi työllä 15 vuoden masennuksen jälkeen

2 min luettu

Puoliso kuoli ja alkoholi vei – Teija tervehtyi työllä 15 vuoden masennuksen jälkeen

Aamun kajastaessa Teija Sainio keittää kananmunat, kuorii perunat ja täyttää sämpylät nälkäisiä lounastajia varten. Kun lounasaika koittaa, hän...

Lue lisää
“Tuntui että kaikki kaatuu päälle” – Masennuksesta kohti NUOTTI-valmennusta, josta reitti kuntouttavan työtoiminnan kautta Ammattiopisto Liveen liiketoiminnan opiskelijaksi

3 min luettu

“Tuntui että kaikki kaatuu päälle” – Masennuksesta kohti NUOTTI-valmennusta, josta reitti kuntouttavan työtoiminnan kautta Ammattiopisto Liveen liiketoiminnan opiskelijaksi

“Olin koko ajan kotona, mulla ei oikein ollut mitään ja oli paljon masennusta ja kotoa lähteminen oli välillä vaikeaa. Aloitin aika nollasta, kun...

Lue lisää
Tavoitteenamme on, että mahdollisimman moni voi kokea taiteen positiiviset vaikutukset joko itse tekemällä tai kokemalla

1 min luettu

Tavoitteenamme on, että mahdollisimman moni voi kokea taiteen positiiviset vaikutukset joko itse tekemällä tai kokemalla

Ammattiopisto Livessä kulttuuri- ja taidealojen opetustarjonta on laaja. Livessä voi opiskella tanssijaksi, muusikoksi, musiikkiteknologiksi,...

Lue lisää