Siirry sivun sisältöön.

1 minuutin luku

Taitajat ovat Lukalle tärkeä oppimisen kokemus

Vuosittaiset ammattitaidon valtakunnalliset kilpailut Taitajat ovat näyteikkuna ammatillisesta koulutuksesta. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Nuorille itselleen kilpailu tarjoaa roimasti kokemusta, itseluottamusta ja taitoja tulevaisuuden työelämää varten.

Yksi kilpailuun osallistuvista on Ammattiopisto Liven merkonomiopiskelija Luka, joka odottaa positiivisin mielin vuoden suurinta ammattitaidon SM-kilpailua.

Taitajiin on tosi kiva mennä! Kisoissa pääsen tutustumaan uusiin ihmisiin, Luka hehkuttaa. Pientä jännitystä tietysti tuo se, kun läheiset saapuvat kannustamaan paikan päälle, Luka kertoo.

Luka osallistuu liiketoiminnan TaitajaPLUS-kilpailuihin, jotka ovat suunnattu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. TaitajaPLUS-lajeissa kilpailuaika on hieman tavanomaista lyhyempi ja kilpailijan erityistarpeet otetaan huomioon. Luka näkee kilpailut ennen kaikkea oppimisen kokemuksena.

Kisoissa pääsen mittamaan ja arvioimaan omaa osaamistani. Uskon, että tunnen itseni vielä paremmin Taitajien jälkeen. On myös hienoa, että tästä saa merkinnän ansioluetteloon.

Semifinaaleissa Luka suoritti sekä yksilö- että paritehtäviä. Yksilötehtävät koostuivat erilaisista matemaattisista tehtävistä, budjetointiharjoituksista ja itsearvionnista. Paritehtävässä simuloitiin tapahtuman järjestämistä. Kevään aikana Luka on harjoitellut muun muassa itsearviointia eli sitä, millä tavoin huomioidaan työhyvinvointi ja jaksaminen arjen keskellä. Vastaavasti asiakaspalvelutaidot ovat energiselle nuorelle helppoa. Ihmisten kohtaaminen myyntitilanteissa on kerta toisensa jälkeen innostavaa, josta Luka nauttii erityisen paljon.

Tästä on myös samaa mieltä opettaja Jenni Huopainen, joka on seurannut Lukan taitajamatkaa kevään aikana.

Lukan asenne on ollut erinomainen. Hän on ratkaisukeskeinen ja hoitaa asiat erittäin hienosti unohtamatta rentoutta ja huumoria, Huopainen kertoo.

Luka kertoo, että kisoista lähdetään ensisijaisesti hakemaan kokemusta. Mitalli tulee jos on tullakseen, siitä hän ei kanna huolta.

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunana. Ensimmäinen Taitaja-kilpailu on järjestetty vuonna 1988. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Tämän vuoden Taitaja-kilpailut järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024.

Kokkipari Neshad ja Joonas valmistavat tarvittaessa vaikka kalakukon Taitajafinaaleissa

1 min luettu

Kokkipari Neshad ja Joonas valmistavat tarvittaessa vaikka kalakukon Taitajafinaaleissa

Vuosittaiset ammattitaidon valtakunnalliset kilpailut Taitajat ovat näyteikkuna ammatillisesta koulutuksesta. Taitaja-kilpailussa ammattiin...

Lue lisää
Ukrainasta Viron kautta Suomeen - Uuteen kotiin!

2 min luettu

Ukrainasta Viron kautta Suomeen - Uuteen kotiin!

Sofiia Panfilova opiskelee Luksiassa koulunkäynninohjaajaksi ja suorittaa tällä hetkellä opintoihin kuuluvaa työharjoittelua Ammattiopisto Liven...

Lue lisää
Ammattiopisto Liven valitsi ensisijaiseksi hakukohteeksi yli 700 hakijaa

1 min luettu

Ammattiopisto Liven valitsi ensisijaiseksi hakukohteeksi yli 700 hakijaa

Ammattiopisto Liven valitsi ensisijaiseksi hakukohteeksi yli 700 hakijaa tämän kevään yhteishaussa. Eniten hakijoita oli media-alan, tieto- ja...

Lue lisää