Siirry sivun sisältöön.

1 minuutin luku

Unelmia Livessä: Lääkäri Janne Tuovila tekee töitä sen eteen, että mahdollisimman moni löytää paikkansa suomalaisesta yhteiskunnasta

Tässä juttusarjassa tutustumme Liven asiantuntijoihin sekä heidän taustoihinsa ja näkemyksiinsä siitä, millaista on työskennellä Livessä. Tälla kertaa vuorossa on Liven lääkäri Janne Tuovila, joka kertoo viettävänsä kiireistä, mutta antoisaa perhe-elämää pienellä paikkakunnalla Pohjois-Savossa. Kolmilapsisen, tänä päivänä syntyvyyttä katsoen suurperheen arki pyörii tällä hetkellä vaippoja vaihdellen ja Liven kuntoutuslääkärin tehtäviä hoitaen.

Tuovila on Liven asiantuntijalääkäri ammatillisen kuntoutuksen saralla. Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on tukea henkilöitä, jotka kohtaavat työkykyynsä liittyviä haasteita, löytämään uusia ura- tai opintopolkuja. Se motivoi myös Tuovilaa istuutumaan työhuoneeseensa joka arkipäivä rakentaakseen tulevaisuutta heille, jotka tarvitsevat tukea senhetkisessä elämäntilanteessaan.

Tuovila kertoo opiskelleensa lähes koko elämänsä. Ennen lääkärin opintojaan hän opiskeli kemiaa pääaineenaan, minkä jälkeen lääketiede vei mukanaan. Omien sanojensa mukaan yliopistolla on tullut vietettyä aikaa lähes pari vuosikymmentä.

Työhistorian osalta Tuovila toimi ennen Liveen saapumistaan lääkärinä terveyskeskuksessa, ja matkan varrella kokemusta karttui myös työterveyshuollon parista. Paikoin hektinen ja raskas työ oli ajaa hänet loppuunpalamisen partaalle. Nyt elämä tuntuu tasapainoiselta ja merkitykselliseltä sekä työssä että vapaa-ajalla.

Lääkäri Janne Tuovilan työ Livessä – neljä kysymystä ja vastausta


1. Mikä on työsi merkitys asiakkaalle ja yhteiskunnalle?

"Asiakkamme ovat heikossa asemassa ja syrjäytymisvaarassa olevia. Jos aiemmin puhuttiin edellisissä työpaikoissani satasien tai tuhansien kustannusvaikutuksista, nämä henkilöt ovat miljoonan euron asiakkaita – Valtiontalouden tarkastusviraston arvion mukaan jokainen syrjäytynyt nuori maksaa elämänsä aikana noin 1,2 miljoonaa euroa yhteiskunnalle. Tähän peilaten, jos saamme esimerkiksi kaksikymmentä henkilöä takaisin työelämään, se luo valtavia säästöjä yhteiskunnalle. 

Ihmisten pitäisi saada olla osa yhteiskuntaa ja tuoda löytää oma paikkansa. Kaikkien ei tarvitse olla samasta puusta veistettyjä, mutta jokaiselle on löydettävä oma paikkansa - myötäeletään ja autetaan ihmisiä haasteidensa keskellä."

2. Millaista on olla Livessä töissä?

"Täällä saa olla sen asiantuntija, mihin on kouluttautunut. Tiimi on loistava ja on ilo tehdä töitä. Työnkuva on selkeä, ja kaikki asiat ovat toimineet kohdallani tosi hyvin. Tämä on ollut harvinaista, että tiimi on ollut helposti lähestyttävä. Yhteisöön on helppoa tulla, ja ihmiset ovat ottaneet hyvin vastaan."

3. Millä tavoin Liven arvot – inhimillisyys, rohkeus, yhteisöllisyys sekä selkeys ja suunnitelmallisuus – näkyvät työssäsi?

"Inhimillisyyttä katsoen me olemme täällä Livessä ihmistä varten. Työhönvalmentajat ja muut asiantuntijat tekevät hartiavoimin töitä sen eteen, että jokaiselle löytyy oma polkunsa. Ajattelemme rohkeasti eri vaihtoehtoja asiakkaan hyväksi. Tässä työssä oikeasti ajatellaan ihminen edellä."

4. Miksi hakea Liveen töihin?

"Ehkä sen vuoksi, että täällä pääsee tekemään moniammatillista työtä ja keskittymään omaan asiantuntijuuteen, omiin vahvuuksiin ja saa olla osana työyhteisöä. Mielestäni esihenkilötyö toimii ja on mahdollista keskustella omasta elämäntilanteesta, millä tavoin se asettuu muuhun työntekoon. Oman työn hallinta ja työajat tuntuvat pääsääntöisesti toimivan. Aiempaan työhön verrattuna työskentely Livessä tuntuu todella hyvältä."

Annamari Paussoi ja Sonja Nykyri työskentelevät sen eteen, että jokaiselle löytyy oma henkilökohtainen polkunsa

2 min luettu

Annamari Paussoi ja Sonja Nykyri työskentelevät sen eteen, että jokaiselle löytyy oma henkilökohtainen polkunsa

Ammatillisen kuntoutusselvityksen tavoitteena on tukea nuoria ja aikuisia työelämään siirtymisessä, siellä jatkamisessa tai töihin palaamisessa....

Lue lisää
“Tuntui että kaikki kaatuu päälle” – Masennuksesta kohti NUOTTI-valmennusta, josta reitti kuntouttavan työtoiminnan kautta Ammattiopisto Liveen liiketoiminnan opiskelijaksi

3 min luettu

“Tuntui että kaikki kaatuu päälle” – Masennuksesta kohti NUOTTI-valmennusta, josta reitti kuntouttavan työtoiminnan kautta Ammattiopisto Liveen liiketoiminnan opiskelijaksi

“Olin koko ajan kotona, mulla ei oikein ollut mitään ja oli paljon masennusta ja kotoa lähteminen oli välillä vaikeaa. Aloitin aika nollasta, kun...

Lue lisää
Kaisa Tossavainen on täsmätyökykyinen, joka toivoo ettei ihmisiä määriteltäisi vain työkykyisinä tai työkyvyttöminä

3 min luettu

Kaisa Tossavainen on täsmätyökykyinen, joka toivoo ettei ihmisiä määriteltäisi vain työkykyisinä tai työkyvyttöminä

Kun Kaisa Tossavainen oivalsi, ettei hänen tarvitse määritellä omaa identiteettiään muiden tai yhteiskunnan asettamien odotusten kautta, hän koki...

Lue lisää