Ertiyistä tukea tarvitsevilla henkilöillä (esim. kehityvammaisilla) voi olla rajalliset mahdollisuudet elää itsenäistä elämää. Tämä näkyy erityisesti siinä, että heillä on vähän vaihtoehtoja asuinratkaisujen suhteen. Yhteiskunnassa on edelleen paljon tehtävää sellaisten asumismuotojen edistämiseksi, jotka tukevat täysimääräisesti kehitysvammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeutta ja sosiaalista osallisuutta.
HS4IL-hankkeen tavoitteena on tukea itsenäistä asumista hyödyntämällä digitaalisten teknologioiden mahdollisuuksia. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi aikataulunhallinnan työkaluja, kodin automaatioratkaisuja, terveyttä ja elämänlaatua tukevia välineitä jne. Hanke keskittyy sekä sopivien työkalujen tunnistamiseen, niiden käyttöönottoon että ammattilaisten ohjauskäytäntöjen kehittämiseen ja mukauttamiseen.
Hankkeen toimenpiteet koostuvat kuudesta työpaketista, jotka ovat:
- TP1 Projektinhallinta
- TP2 Asumisen innovaatiot: innovatiivisten eurooppalaisten ratkaisujen tunnistaminen ja analyysi
- TP3 Sidosryhmien tarpeiden analyysi
- TP4 Oppimisverkosto ja Living Lab -toiminta
- TP5 Vaikuttavuuden arviointi ja suositukset
- TP6 Viestintä, levittäminen ja verkostoituminen
Hankkeen tulokset
-
Kartoitus innovatiivisista asumisratkaisuista (kaikissa asumismuodoissa), jotka hyödyntävät digitaalisia välineitä ja teknologioita edistäen erityist tukea tarvitsevien henkilöiden itsenäisyyttä, itsemääräämisoikeutta ja sosiaalista osallisuutta;
-
Eri sidosryhmien tarpeiden analyysi (erityistä tukea tarvitsevat henkilöt, ohjausalan ammattilaiset, asumispalveluiden tarjoajat, kuntien vammaispalveluiden henkilökunta jne.);
-
Menetelmä digitaalisten työkalujen käyttöönottoon erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden asumisessa;
-
Suositukset julkisen sektorin toimijoille ja erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä tukeville organisaatioille;
-
Yhteisö, joka kokoaa yhteen ammattilaisia tukemaan digitaalisten välineiden ja teknologioiden tehokasta käyttöönottoa tukipalveluissa.
