1 minuutin luku

Olet avainasemassa arkipäivän seksuaalikasvattajana!

OPH_rahoittaa_rgb-2Oletko ollut joskus tilanteessa, jossa nuori esittää kirkkain silmin yllättävän seksiin liittyvän kysymyksen, etkä yhtäkkiä tiedä, mitä sanoa tai kuinka reagoida?
Entä tilanteessa, jossa vaipan vaihdon yhteydessä opiskelija saa erektion?
Tai nuori kertoo olevansa ihastunut koulukaveriin ja miettii, miten voisi asian ilmaista ja mistä merkeistä tietää, onko kiinnostus molemminpuolista.

 

Nuoruus voi olla jännittävää ja ihanaa, mutta myös epävarmuuden aikaa. Nuoret ovat itsetuntemuksen ja elämän opettelun alkutaipaleella, ja rakentavat käsitystä itsestään myös muiden reaktioista peilaamalla.

Erityistä tukea tarvitsevien nuorten arjessa me ohjaajat, opettajat ja avustajat olemme hyvin konkreettisella tavalla läsnä, tukena päivän monissa vaiheissa: opiskelussa, siirtymissä, sosiaalisissa tilanteissa ja henkilökohtaisessa avustamisessa. Tämä läheisyys tuo mukanaan paljon luottamusta, mutta voi myös aiheuttaa epävarmuutta suhteessa seksuaalikasvatuksellisiin näkökulmiin.

Seksuaalikasvatus ei ole vain irrallisia oppitunteja, vaan vuorovaikutuksessa rakentuva kokonaisuus tietoja, taitoja ja asennetta. Hankittavissa olevan faktatiedon lisäksi se on pieniä sanoja ja katseita, ilmeitä, eleitä ja kosketuksen laatuja, joiden myötä nuori voi aistia, että hänen kysymyksensä ja tuntemuksensa ovat sallittuja. Seksuaalisuus, tunteet ja kehot ovat parhaimmillaan elämänmittaisen ilon lähteitä, joista jokaisella on oikeus nauttia!

Usein ohjausta tarvitaan myös omien ja toisten rajojen oppimisessa, ja tämä on hyvä tehdä lempeästi, jotta vältetään aiheuttamasta erehdyksistä kumpuavaa lamauttavaa häpeää. Haavoittavassa asemassa olevat nuoret kohtaavat seksuaalista häirintää, väkivaltaa, painostusta ja kaltoinkohtelua, ja turvataitojen opettelu onkin äärimmäisen tärkeää. Nuorten rajoja rikotaan paljon myös somen välityksellä.

Kiperiä kysymyksiäkin piisaa, mutta ei hätää, meidän aikuisten ei tarvitse olla mitään vastausautomaatteja! On ihan ok sanoa, että ei tiedä jotain asiaa, ja luvata selvittää. Silläkin viestimme, että seksuaalisuuteen liittyvät asiat eivät ole kellekään alati samanlaisina pysyviä itsestäänselvyyksiä. Pohtiessamme ja keskustellessamme näytämme konkreettista esimerkkiä vuorovaikutuksesta, jota seksuaalisuuteen liittyvien kysymysten äärellä voidaan käydä.

Vaihtoehtoiset kommunikaatiomenetelmät ovat keskeisiä, kun pyritään löytämään kullekin nuorelle sopiva tapa käsitellä seksuaalisuuden teemoja. Arkipäivän työssä ammattilaiset tekevät arvokasta työtä räätälöimällä lähestymistapoja, jotka tukevat nuorten yksilöllisiä tarpeita ja luovat turvallisemman tilan olla ja elää.

On tärkeää, että pidämme nuortemme puolia ja huolehdimme siitä, että oikeus seksuaalikasvatukseen toteutuu myös heidän kohdallaan, sillä surullisen usein erityistä tukea tarvitsevat nuoret jäävät vaille perustietojakin, kehonosiensa nimistä alkaen. Olkaamme me niitä myönteisiä aikuisia, joista nuori voi turvallisesti peilata itseään ja kokea olevansa upea tyyppi!

Seksuaalisuuteen liittyvien aiheiden ammatillinen kohtaaminen on sitä helpompaa, rennompaa ja hauskempaa, mitä paremmin olemme itse käsitelleet omia kokemuksiamme ja tunteitamme. Seksuaalikasvatukseen liittyvän tiedon ja vertaistuen saaminen auttaa meitä tulemaan varmemmiksi siitä, kuinka voimme toteuttaa arkipäivän seksuaalikasvattajuuttamme – juuri niissä hetkissä, joissa nuori kaipaa meitä rinnalleen.

 

Kirjoittaja on Erityisesti seksuaalisuudesta hankkeen kouluttaja Terhi Suokas, seksuaalikasvattaja, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, kohtaamistaide -ohjaaja, ohjaaja TELMA-koulutus

Hankkeen koulutukset alkavat taas syksyllä 2025. Lisätietoa ja ilmoittautuminen: Linkki hankkeen sivuille!

Live-säätiö koordinoi hanketta ja hankekumppaneina toimivat: Pelastakaa lapset ry, Terapiaperhonen Oy, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Autismisäätiö

 

Erityisesti seksuaalisuudesta kaikki logot-2

 

Selkeästi Seksuaalisuudesta

1 min luettu

Selkeästi Seksuaalisuudesta

Seksuaalikasvatuksella pystytään ennaltaehkäisemään netissä nuoriin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa ja edistämään turvataitoja. Miten erityistä tukea...

Lue lisää
Lapsille ja nuorille tulee puhua seksuaalisuudesta selkeästi

2 min luettu

Lapsille ja nuorille tulee puhua seksuaalisuudesta selkeästi

Seksuaalisuuden puheeksi ottaminen ja seksuaalikasvatus voi yhä tänä päivänä olla haastavaa. Erityistä tukea tarvitsevien nuorten kohdalla tämä voi...

Lue lisää
KUNTOS-hanke päättynyt – Lopputuloksena saavutettava ja automatisoitu, digitaalinen koulutussarja ja upea hankeverkosto

2 min luettu

KUNTOS-hanke päättynyt – Lopputuloksena saavutettava ja automatisoitu, digitaalinen koulutussarja ja upea hankeverkosto

Pohjois-Savon kuntoutuspalveluiden osaamis- ja liiketoimintaverkostohankkeen käynnistymisestä vierähtää tällä viikolla kolme vuotta. Aika on pitänyt...

Lue lisää