3 min read

   Syrjintää ja epäasiallista kohtelua – Liveen työllistynyt Sarita Nyman haluaa murtaa romaniväestöön juurtuneita ennakkoluuloja

   Featured Image

   Vähän on ollut totuttelemista tähän alkuun. Tosi kivasti opiskelijat ja työkaverit ovat ottaneet vastaan ja tämä on vanha tuttu paikka, toteaa Sarita Nyman aamuvarhaisella etsiessään samalla tyhjää luokkatilaa haastattelua varten. Tila löytyy nopeasti ja hän istuutuu ja kertoo olevansa valmis sovittuun tapaamiseen. Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä tunnin kuluttua tämän tyhjän luokkatilan täyttää iloinen puheensorina, kun opiskelijoiden päivä alkaa.

   Vielä viime syksynä Nyman olisi itsekin saapunut samaan aikaan paikalle muiden opiskelijoiden kanssa, kun hän opiskeli vielä tuolloin kokiksi Ammattiopisto Livessä. Valmistumisen jälkeen hän etsikin ahkerasti alansa töitä, mutta yksi puhelinsoitto Livestä muutti suunnan - nyt hän työskentelee tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen eli TUVA:n opiskelijaryhmän ohjaajana.

   - Tämä on minulle unelmatyö! Vastasin tähän heti myöntävästi, vaikka emme kerenneet edes keskustelemaan palkasta ja työehdoista, Nyman naurahtaa.

   Työssään Nyman tukee opiskelijoita arjen askareissa esimerkiksi luokkatilassa tai vaikkapa ohjaa ruokailussa. Hän ei säästele sanojaan kertoessaan työnsä parhaita puolia.

   Opiskelijat ovat niin ihania! Siitä tulee niin hyvä mieli, kun opiskelija ei ole rohjennut puhua aiemmin ja olen saanut hänet puhumaan ja keskustelemaan kanssani!

   Kolmen kokkiopiskeluvuoden aikana Nyman koki valmistautuvansa jo tuolloin tätä tulevaa työtä varten. Hän auttoi ja tuki opiskelijatovereitaan opintoihin liittyvissä arjen askareissa - ikään kuin olkapäänä silloin, kun sille oli tarvetta. Ammattiopisto Livessä opiskelee henkilöitä, joilla on tunnistettu yksilöllisen tuen tarve. Nyman oppi opiskeluvuosiensa aikana tärkeitä kohtaamis- ja vuorovaikutustaitoja, mikä kasvatti hänen rohkeuttaan kohdata ihmisiä sekä aikaisemmin että nyt työssään.

   Taustalla syrjintää ja epäasiallista kohtelua

   Romanitaustansa vuoksi Nyman joutuu kuitenkin keräämään rohkeutta vapaa-ajallaan asioidessaan esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa, sillä hän kohtaa ennakkoluuloja ja alentavaa epätasa-arvoista kohtelua romanitaustastaan johtuen. Edellisen kerran vain tovi sitten. 

   - Romanihame on valitettavasti sellainen, joka herättää huomion. Eräässä kaupassa vartija tuli perääni ja seurasi minua ja ystävääni koko vierailun ajan todeten, että valvoo meidän toimintaansa aina ulko-ovelle asti. Vastaavasti toisessa kaupassa minut ohjattiin jo ovelta pois. Lisäksi minulta on kysytty, että tunnet varmasti jonkun, joka on varastanut, Nyman kertoo surullisena kokemuksistaan.

   Nyman myöntää, että ikävät kokemukset aiheuttavat särön itseluottamuksessa, mikä heijastelee välillä työelämään asti. 

   - Uusien ihmisten kohdalla minua jännittää hetken se, mitä he ajattelevat minusta. Pohtivatko he mahdollisesti sitä, että varastaisin heiltä käsilaukun? Olen puhunut itselleni sitä, että minä en ole kenellekään taustoistani johtuen tilivelvollinen eikä minun pitäisi perustella muille omaa minuuttani. 


   Työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2019 julkaistun
   Romanien työllisyys, yrittäjyys ja työmarkkinoille integroituminen –tutkimuksen mukaan romanit joutuvat yksilötasolla ottamaan vastuun koko yhteisöön kohdistetuista ennakkoluuloista. Työelämässä olevat romanit tuovat vahvasti esiin halun pärjätä ja rikkoa ennakkoluuloja yksi kerrallaan. Samaan aikaan he joutuvat tekemään kaksin verroin työtä, jotta voi lunastaa paikkansa työnantajan tai työyhteisön silmissä. 

   Näin ollen myös Nyman kertoo haluavansa rikkoa suomalaiseen yhteiskuntaan juurtuneita ennakkoluuloja sekä työssään että vapaa-ajallaan. 

   - Haluan osoittaa muille, että olemme ihan normaaleja ja samanlaisia ihmisiä kuin muutkin.

   "Elän sitä kautta, että saan olla ihmisten kanssa"

   Nyman ei ole kuopannut ajatuksiaan työskennellä kokkina. Hän pohtii tekevänsä mahdollisesti myöhemmin keikkatöitä alalla, josta hän hiljattain valmistui ja menestyi myös kultamitalin arvoisesti Taitaja22 –kilpailuissa viime keväänä. Taitajissa opiskelijat kilpailevat ammattitaidon SM-mitaleista. Kolmen vuoden jälkeen muitakin vaihtoehtoja on jo horisontissa. 

   - Haluan jossain vaiheessa opiskella kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon, haluan saada pätevyyden ohjaajan työhön. Elän sitä kautta, että saan olla ihmisten kanssa. 
    
   - Ihminen ei ole koskaan valmis, haluan olla paras versio itsestäni! Kun kehittyy ja oppii, voi jakaa omaa osaamistaan muille, Nyman muistuttaa. 

    

   Lähteet: 

   Owal Group Oy: Jauhola, L., Ärling, M., Karinen, R., Luukkonen, T. & Oosi, O (2019). Romanien työllisyys, yrittäjyys ja työelämään integroituminen. Työ- ja elinkeinoministeriö. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-469-3 

    

   Blogi: Lapsille ja nuorille tulee puhua seksuaalisuudesta selkeästi

   Seksuaalisuuden puheeksi ottaminen ja seksuaalikasvatus voi yhä tänä päivänä olla haastavaa. Erityistä tukea...

   Helsingin Messukeskuksen ja Ammattiopisto Liven yhteistyö harjaannuttaa opiskelijoita työelämään

   Helsingin Messukeskus tarjoaa ainutlaatuisen oppimisympäristön Ammattiopisto Liven opiskelijoille. Kuluvana keväänä...

   Blogi: Syrjivätkö työnantajat lähellä eläkeikää olevia työnhakijoita työnhakuprosesseissa?

   Työelämän kuuma aihe on ollut viime vuosikymmenenä ikään liittyvät kysymykset, ja se, syrjiikö työnantajat lähellä...