Siirry sivun sisältöön.

1 minuutin luku

”Työ palautti uskon itseeni” – uupumuksen kokenut Aleksi löysi paikkansa pyörähuollosta

Helsinkiläinen Aleksi opiskeli yliopistossa ja paiski täysipäiväisesti logistiikka-alan töitä samaan aikaan. Hän valmistui maisteriksi, mutta epävarmuus alan valinnasta kalvoi. Lopulta kuorma nuoren harteilla kasvoi liian suureksi.

– Sain massiivisen burnoutin ja jäin pois töistä. Jaksaminen rakoili, uniongelmat painoivat ja olin työttömänä aika pitkään, Aleksi kertoo.

Moni suomalainen on kokenut saman kuin Aleksi: Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -tutkimuksen (2023) mukaan noin joka neljäs työntekijä kuuluu työuupumuksen riskiryhmään.

Työttömyyden aikana työllisyyspalvelujen asiantuntija kertoi Aleksille kuntouttavasta työtoiminnasta. Kuntouttavassa työtoiminnassa kuntoutuja pääsee tekemään aitoja työtehtäviä ja vahvistamaan toimintakykyään, elämänhallintaansa ja työelämävalmiuksiaan. Tavoitteena on työllistyminen tai hakeutuminen koulutukseen tai muuhun työllistymistä edistävään palveluun.

Livellä kuntouttavaan työtoimintaan kuuluu myös Sörnäisissä sijaitseva Fillaripaja, jossa huolletaan ja korjataan polkupyöriä. Polkupyörät olivat aina kiehtoneet pyöräilyä harrastavaa Aleksia, ja hän päätti kokeilla kuntouttavaa työtoimintaa Fillaripajalla.

– Aluksi jännitin, jaksanko tehdä työtä ja saanko nukuttua tarpeeksi. Toivoin, etten pettyisi työhön tai siihen, mitä pyörähuolto käytännössä on, Aleksi muistelee tuntemuksiaan.

Mielekästä sisältöä ja rytmiä arkeen

Kuntoutusjakson alussa Aleksi kävi kolmena päivänä viikossa töissä. Hän pääsi rakentamaan vanhoista rungoista uusia pyöriä, huoltamaan fillareita ja palvelemaan asiakkaita. Fillaripajalla työtä sai räätälöidä omien voimavarojen mukaan ja jaksaminen otettiin huomioon.

Työ rytmitti Aleksin arkea, toi mielekästä sisältöä elämään ja vahvisti itsetuntoa. Pian hän alkoi käydä töissä jo neljänä päivänä viikossa. Hommat sujuivat niin hienosti, että Aleksi pääsi Fillaripajalle työkokeiluun, jossa hän käy jokaisena arkipäivänä.

– Työttömänä itsetuntoni laski aika nolliin, mutta Fillaripajalla huomasin, etten olekaan ihan idiootti. Työ palautti uskon itseeni. Lisäksi työporukka on tosi hyvä kuten pomokin, Aleksi kertoo.

Aleksi kehuu esihenkilönsä, työnohjaaja Eija Kärkkäisen ihmistuntemusta ja huomaavaisuutta. Kärkkäinen puolestaan kiittää Aleksia mainiosta työstä ja motivaatiosta sekä korostaa sosiaalisen tuen merkitystä kuntoutumisessa.

– Alusta lähtien oli selvää, että jaksamisen mukaan mennään ja tuetaan toisiamme. Aleksi tarttui työhön reippaasti ja otti mielellään vastuuta. Hän on oppinut pyörähuollon todella nopeasti, tekee työnsä tarkasti ja hyvin ja auttaa muitakin. Työ on selvästi tehnyt hänelle hyvää, Kärkkäinen sanoo.

Monia polkuja merkitykselliseen työhön

Tällä hetkellä Aleksi haluaa jatkaa Fillaripajalla työkokeilussa – myöhemmin toivottavasti myös palkkatuetussa työssä. Tulevaisuudessa hän voisi mahdollisesti työskennellä esimerkiksi pyöräliikkeessä.

– Tärkeintä on, että voin vaikuttaa työn sisältöön ja että työssä on vaihtelua. Pelkkä toimistotyö ei houkuttele minua, Aleksi sanoo.

Baronan työelämätutkimus (2022) kertoo, että puolet alle 40-vuotiaista työntekijöistä uskoo vaihtavansa toimialaa työuransa aikana. Merkityksellinen ja itselle iloa tuottava työ voi onneksi löytyä monia polkuja pitkin. Fillaripajaa Aleksi suosittelee kaikille, joita pyörät ja mekaniikka vähääkään kiinnostavat.

– Fillaripajalla kaikki päivät ovat erilaisia ja mielenkiintoisia hommia riittää. Oma kokemukseni on ollut ihan mahtava, Aleksi päättää.

Lue lisää kuntouttavasta työtoiminnasta ja Fillaripajasta!

Työministeri Arto Satonen vieraili Liven työllistävissä palveluissa

1 min luettu

Työministeri Arto Satonen vieraili Liven työllistävissä palveluissa

Työministeri Arto Satonen(kok.) ja valtiosihteeriTimo Jaatinen vierailivat Live-säätiön työllistävissä palveluissa Helsingissä maanantaina 2....

Lue lisää
Goodwill Pasila -kierrätysmyymälä avaa huonekalu- ja kodin sisustusosaston

1 min luettu

Goodwill Pasila -kierrätysmyymälä avaa huonekalu- ja kodin sisustusosaston

Yhdessä teemme vastuullisesti hyvää – annamme kaikille tarinoille jatkoa.Tervetuloa ostoksille ja lahjoittamaan pääkaupunkiseudun paikallisesti...

Lue lisää
Live on valittu palveluntuottajaksi Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen TyöPaikka-palvelun kehittämisvaiheeseen

2 min luettu

Live on valittu palveluntuottajaksi Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen TyöPaikka-palvelun kehittämisvaiheeseen

Live on valittu palveluntuottajaksi Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen TyöPaikka-palvelun kehittämisvaiheeseen. Tampereen kaupunki,...

Lue lisää