Siirry sivun sisältöön.

2 minuutin luku

Työhönvalmentaja Iris Laaksonen auttaa asiakasta löytämään paikkansa työelämässä

Väitöskirja on jäänyt kesken ja kahdenkymmenen vuoden työura saanut uupumuksen tummat sävyt. Unelmia ja motivaatiota uuteen alkuun riittäisi, mutta työllistymisen tiellä häilyy haasteita, joiden voittamiseen ihminen tarvitsee ammattilaisen tukea. Työnhaun tarinoita on yhtä monta kuin hakijoitakin.

Liven työhönvalmentaja Iris Laaksonen auttaa työnhakijoita työllistymään Työ-SIB-ohjelmassa. Työ-SIB-ohjelma on työ- ja elinkeinoministeriön tilaama hanke, jolla edistetään tuhansien työllisyyspalveluiden asiakkaiden työllistymistä.

– Työllistymisen lisäksi valmennuksen tarkoitus on, että ihminen viihtyisi tulevassa tehtävässään, kokisi merkitystä ja jaksaisi tehdä työtä. Kaiken ytimessä ovat asiakkaan toiveet ja tarpeet, Laaksonen kertoo.

Ihmisten kanssa työskentelystä pitävän Laaksosen työpäivät täyttyvät tapaamisista työnhakijoiden kanssa. Valmennuksessa hän auttaa työnhakijaa esimerkiksi tunnistamaan oman osaamisensa, hiomaan työnhaun asiakirjoja ja harjoittelemaan työhaastattelussa käymistä.

– Valmennuksessa on tärkeää vahvistaa asiakkaan omaa asiantuntijuutta. Asiakas tuntee hakemansa alan tehtävineen yleensä parhaiten. Valmentajana tehtäväni on välittää asiakkaalle ajankohtaista tietoa siitä, mikä työnhaussa toimii ja millaisiin asioihin rekrytoinneissa kiinnitetään huomiota, Laaksonen sanoo.

Unelmatyön paineista oman paikan löytämiseen

Viiden vuoden valmennusurallaan Laaksonen on kohdannut satoja työnhakijoita ja auttanut heitä onnistumaan työnhaussa. Tällä hetkellä hän valmentaa pääasiassa kokeneita asiantuntijoita, joista monet etsivät uutta suuntaa uralleen. Kokemusta löytyy runsaasti myös maahanmuuttajataustaisten työllistymisen edistämisestä.

– Parasta työssäni on, kun asiakkaideni elämän palaset loksahtavat paikoilleen. Saan itsekin energiaa, kun työnhakijat innostuvat keskusteluistamme ja heidän ammatillinen ajatustyönsä etenee, Laaksonen iloitsee.

Joskus ihminen voi huonosti työssään, irtisanoutuu ja suunnittelee vetävänsä hetken henkeä. Uuden työn löytymistä voi hidastaa muun muassa kielitaidon puute, koulutuksen vanheneminen tai pitkään jatkunut työttömyys. Ammatillinen itsetunto laskee, ehkä motivaatiokin.

Laaksonen kannustaa ihmistä kurkottamaan kohti haaveitaan mutta tuo myös esille työelämän realiteetteja. Työelämän ja työnhaun asiantuntija uskoo, että haasteista huolimatta jokainen voi löytää paikkansa.

– Ihmisillä on nykyään paljon paineita unelmatyön ja loistokkaan uran tavoittelusta. Itse ajattelen, että työ on keino osallistua yhteiskuntaan ja että työn pitää antaa enemmän kuin ottaa, Laaksonen kiteyttää.

Työhönvalmentajan työ Livessä – neljä kysymystä ja vastausta

  1. Mikä on työsi merkitys asiakkaalle, yhteiskunnalle ja itsellesi?

”Työhönvalmentajana tarjoan asiakkaalle kannustusta ja ideoita työllistymisen avuksi. Työnhaku on monesti yksinäistä puurtamista, jossa ihminen joutuu kohtamaan paljon pettymyksiä. Teen aina kaikkeni sen eteen, että asiakas näkisi oman potentiaalinsa ja löytäisi oman paikkansa työelämässä.

Yhteiskunnallisestikin työllistyminen merkitsee paljon: Sen lisäksi, että työllistyminen vaikuttaa yksilön ja yhteiskunnan talouteen, se useimmiten lisää ihmisen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Tämä vaikuttaa vähintäänkin välillisesti esimerkiksi terveydenhuollon kustannuksiin.

Nautin keskusteluista asiakkaiden kanssa ja opin työssä päivittäin jotain uutta. Asiakkaita työllistyy koko ajan, ja ohjelman tavoitteiden saavuttaminen tuo onnistumisen kokemuksia. Keskustelut ovat avartaneet omia unelmianikin. Tahtoisin tulevaisuudessa tutkia monimuotoisia työyhteisöjä ja edistää maahan muuttavien asiantuntijoiden ja heidän perheidensä juurtumista Suomeen.”

  1. Millaista on olla Livessä töissä?

”Minua oli vastassa ihana tiimi, joka odotti uutta työntekijää innoissaan. Yllätyin positiivisesti siitä, miten itseohjautuvasti Livessä saa tehdä työtä. Voin suunnitella työpäiväni itse ja kehittää sekä omaa työtäni että yhteisiä asioita, jos huomaan kehitettävää. Esihenkilö tukee ja ottaa tarvittaessa kantaa asioihin.

Paikasta riippumaton työ mahdollistaa työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen. Joustamme suuntaan ja toiseen, eikä työn valumista vapaalle tarvitse pelätä.”

  1. Millä tavoin Liven arvot – inhimillisyys, rohkeus, yhteisöllisyys sekä selkeys ja suunnitelmallisuus – näkyvät työssäsi?

”Inhimillisyydestä kertoo asiakkailta saamamme palaute siitä, että kohtaamme ihmiset arvostavasti ja näemme heidän potentiaalinsa. Suuntamme on mielestäni selkeä: rakennamme yhteiskuntaa, jossa jokaisella on paikkansa. Koen, että Livessä ihmiset uskaltavat sanoa mielipiteensä ja meillä on lupa käydä monipuolista keskustelua. Sekä inhimillisyyttä että yhteisöllisyyttä korostetaan yhteisissä tilaisuuksissa ja infoissa.”

  1. Miksi hakea Liveen töihin?

”Livessä tapahtuu koko ajan! Isossa organisaatiossa saa kokeilla uutta, toimia erilaisten asiakasryhmien kanssa ja vaikuttaa omaan työnkuvaansa. Meillä pääsee tekemään yhteiskunnallisesti merkittävää työtä. Hyvästä hengestä kertoo se, että moni liveläinen on viihtynyt talossa todella pitkään.”

Syrjivätkö työnantajat lähellä eläkeikää olevia työnhakijoita työnhakuprosesseissa?

1 min luettu

Syrjivätkö työnantajat lähellä eläkeikää olevia työnhakijoita työnhakuprosesseissa?

Työelämän kuuma aihe on ollut viime vuosikymmenenä ikään liittyvät kysymykset, ja se, syrjiikö työnantajat lähellä eläkeikää olevia työnhakijoita...

Lue lisää
Case Vantaan kaupunki: Työnhaun valmennuksessa asiakas saa täsmäavun työllistymiseensä

1 min luettu

Case Vantaan kaupunki: Työnhaun valmennuksessa asiakas saa täsmäavun työllistymiseensä

Vantaan kaupunki tarvitsi matalan kynnyksen palvelun, jossa työttömät työnhakijat saavat tukea ja täsmävinkkejä työnhakuun. Viime keväänä Live...

Lue lisää
Pitkän linjan Venäjä-kaupan ammattilainen Maaret Heiskari on työkokemuksensa vanki

3 min luettu

Pitkän linjan Venäjä-kaupan ammattilainen Maaret Heiskari on työkokemuksensa vanki

Maaret Heiskari on ollut nyt vuoden työtön työnhakija. Hiljattain neljästä hakemastaan työpaikasta kaikista tuli kieltävä vastaus. Heiskari kertoo...

Lue lisää