2 min read

   Martin Enkenberg joi työpaikan, asunnon ja menetti hyvät ystävänsä - kuntouttavasta työtoiminnasta löytyi polku kohti uutta elämää

   Featured Image

   Martin Enkenberg teki aamulla pyykkikierroksen Liven pesupalveluista ja jatkaa myöhemmin Goodwill Pasilassa tavaroiden kuljetustehtävissä. Työpäivän päätteeksi hän ajatteli lähteä kuntosalille hyvän ystävänsä kanssa. Tällaista arkea Enkenberg ei kuitenkaan ole elänyt kuin pienen hetken.

   Alkoholi hallitsi Enkenbergin elämää kahden vuosikymmenen ajan. Alta meni pitkäaikainen työpaikka, asunto ja ystävyyssuhteet. Enkenberg muistelee vielä sitä hetkeä, kun alkoholi otti yliotteen hänen elämästään.

   - Kaikki alkoi siitä, kun työskentelin varastoalalla. Menin humalassa töihin. Se loppui siihen. Alkoholisti on alkoholisti.

   Vuosituhannen alkupuolella tapahtuneen alkoholin käytöstä johtuneen irtisanomisen jälkeen ahdinko syveni entisestään. Yksi vuokra-asunnoista meni alta ja hän asui välillä kadulla, sillä jokainen ylimääräinen euro meni alkoholiin. Samaan aikaan hän kuitenkin koki ettei elämä voi jatkua tällaisenaan. Enkenberg kertoo muistavansa sen hetken, kun hän joi viimeisen huikan kolme vuotta sitten. Päätös on pitänyt.

   - Minulle alkoi riittää alkoholin kanssa läträäminen. Mikä tahansa rahasumma oli tilillä tuli juotua. Totesin, että nyt on lopetettava. Jos haluan päästä kiinni elämään, on valittava jompi kumpi.

   Ensimmäinen askel kohti uutta arkea oli otettava Espoon kaupungin työllisyyspalveluista, josta hänet ohjattiin Liven kuntouttavaan työtoimintaan.

   Työ tarjoaa ihmiselle tärkeitä kohtaamisia ja kohdatuksi tulemisen tunteita

   Kuntouttava työtoiminta ohjaa valmennettavaa kohti työelämää parantamalla hänen toimintakykyään, elämänhallintaansa ja työelämävalmiuksiaan. Tavoitteena on valmennettavan työllistyminen, hakeutuminen koulutuksen tai muiden työllistymistä edistävien palveluiden pariin.

   - Kuntouttava työtoiminta oli hyvä siinä mielessä, kun ei ollut voimia tehdä vielä pitkiä työpäiviä. Ajatukset olivat kuitenkin omassa jaksamisessa. Uusi arki ilman alkoholia vei paljon energiaa alkuvaiheessa. Pikkuhiljaa pääsin kuitenkin rytmiin kiinni, Enkenberg toteaa.

   Enkenberg olisi kokenut tilanteensa hankalaksi, jos hän olisi joutunut siirtymään suoraan palkkatuettuun työhön. Kuntouttava työtoiminta huomioi hänen taustansa ja hän sai lähestyä työelämää omien sen hetkisten kykyjensä ja jaksamisensa kautta.

   Liven kuntouttavan työtoiminnan palvelupäällikkö Satu Vienolan mukaan kuntoutumisen onnistumiseen vaikuttavat lähtökohtaisesti asiakkaan sitoutuminen, mutta myös työtoiminnan tarjoama vahva tuki ja yksilöllisesti räätälöityt työtehtävät. Ohjaajat kulkevat asiakkaiden rinnalla aina kuntoutuksen päättymiseen asti. Kokemus osallisuudesta on tärkeä asiakkaan kuntoutumisen kannalta.

   - Työ tarjoaa ihmiselle tärkeitä kohtaamisia ja kohdatuksi tulemisen tunteita. Se antaa ihmiselle kokemuksen osallisuudesta yhteiskuntaan vastuineen ja velvollisuuksineen, Vienola kertoo.

   Myös Enkenberg kokee tärkeäksi sen, että hänet on kohdattu kuntouttavassa työtoiminnassa juuri sellaisenaan kuin on – ihmisenä.

   - Täällä Livessä minulla ei ole tullut sellaista oloa, että minua ei olisi hyväksytty. Olen kuitenkin aiemmassa elämässäni pettänyt ihmisten odotukset kaksikymmenvuotisen juomahistoriani aikana. Kaikki ihmiset ovat lähteneet pois ympäriltäni. Juodessa ei ajatellut mitään muuta kuin juomista.

   Kohti työllistymistä

   Enkenbergille oli tärkeää saada työpaikka. Se oli kiintopiste elämään ja normaaliin arkeen kiinni. Ensimmäiset työtehtävät alkoivat autokuskin apumiehenä kuntouttavassa työtoiminnassa. Samalla omat voimavarat ja usko tulevaisuuteen alkoivat vahvistua.

   - Kuntouttavassa työtoiminnassa minulle nousi ajatus, että voisinko täältä työllistyä tämän jälkeen ja se onnistui todella hienosti! Ei oikeastaan paremmin voi mennä!

   Kuntoutuminen eteni nousujohteisesti vuoden ajan ja apumiehen tehtävät vaihtuivat työllistymiseen palkkatuella Liveen logistiikka-alan kuskiksi. Palkkatukijakson jälkeen hänen työsuhdettaan jatkettiin vuoden mittaisella määräaikaisella työsopimuksella. Toinen vuosi määräaikaisena alkaa nyt vuoden vaihteen jälkeen. Enkenberg kokee tyytyväisyyttä siitä, että hän on oppinut ottamaan vastuuta itsestään, muista ihmisistä ja tietysti työstään. Aikaisemman synkän elämänvaiheen arvet ovat syvällä, mutta ne korjaantuvat kohtaaminen kerrallaan.

   - On kiva huomata, että ihmiset luottavat minuun. Pelotti tosiaan alkuun ettei kukaan palkkaa historiani takia.

   Enkenberg toivoo saavansa jatkossa vakituisen työsuhteen nähdäkseen tulevaisuudessaan pysyvyyttä ja jatkuvuutta. Kysyttäessä Enkebergiltä pelkääkö hän entistä itseään, jos työelämässä tai elämässä itsessään tapahtuu vastoinkäymisiä, vastaus on jyrkkä ei.

   - En pelkää enää sitä että retkahtaisin uudestaan vaikka elämässä tapahtuisi epäonnistumisia. On kuitenkin niin paljon kokemusta itsestäni, mutta varpaillaan täytyy olla.

   Suomalaiselle yhteiskunnalle hän haluaa jättää yhden viestin.

   - Minulla ja monella muulla on sairaus taustalla, mutta se on hoidettavissa, ja sitä kun hoidetaan niin sitä pärjää tässä yhteiskunnassa täysin hyvin! Meitä ei tarvitse pelätä.

   Lue lisää Liven kuntouttavasta työtoiminnasta ja päihdekuntoutuksesta.

   Unelmia Livessä: Ammattiopisto Liven ohjaaja Judit Marti Cardenasille opiskelijoiden kasvutarinat antavat työlle suuren merkityksen

   Nyt alkaa viides vuosi tässä talossa, sanoo Judit Marti Cardenas, joka työskentelee ohjaajana Ammattiopisto Livessä TUVA

   Ammattiopisto Live aloittaa elintarvikealan perustutkintokoulutuksen

   Ammattiopisto Live aloittaa elintarvikealan perustutkintokoulutuksen Helsingissä Metsälän toimipaikassa. ...

   Liven Huilipalvelussa voittavat niin yrittäjät kuin opiskelijatkin

   Ammattiopisto Liven ja Helsingin Messukeskuksen yhteistyö kantaa hedelmää. Liven merkonomiopiskelijoiden Huilipalvelu...