Tietoa täsmätyökykyisyydestä

   Lue tietoa ja tutustu hyödyllisiin linkkeihin!

   Mitä on täsmätyökyky?

   Täsmätyökykyinen on henkilö, jolla on käytössä osa työkyvystään ja ennen kaikkea halu ja motivaatio työkykynsä käyttämiseen.  Täsmätyökykyisyydelle ei ole olemassa yhtenäistä määritelmää, vaan se käsittää monipuolisen ihmisjoukon.

   Täsmätyökykyisiä voivat olla kehitysvammaiset, pitkäaikaissairaat, vakavasta sairaudesta toipuvat henkilöt, elämänkriisin kokeneet, erityistä tukea tarvitsevat, pitkäaikaistyöttömät, sekä henkilöt, joiden työ- ja toimintakyky on alentunut vamman, sairauden tai sosiaalisten syiden vuoksi. Olennaista on, että ihminen kyllä pystyy työskentelemään, jos työtehtäviä tai työaikoja vain mukautetaan yksilöllisesti, ja työtä mukauttamalla työkyvyn alentuma ei useinkaan vaikuta heidän työpanokseensa. Periaatteessa kuka tahansa meistä voi siis olla jossain vaiheessa elämää täsmätyökykyinen, eli täsmätyökyky voi koskettaa meistä jokaista.

   Joidenkin tutkimusten mukaan Suomessa on tällä hetkellä 65 000 täsmätyökykyistä ihmistä, jotka ovat työelämän ulkopuolella. Suurin osa heistä haluaisi tehdä töitä ja myös kykenisi siihen, jos työtehtäviä mukautettaisiin tarvittaessa heille sopivaksi.  Yhteiskunnassamme on siis valtava käyttämätön potentiaali ja joukko ihmisiä, jotka pitäisi saada mukaan työelämään.

   Täsmätyökykyisyyden virallinen termi on osatyökykyisyys. Viime aikoina täsmätyökyky-termi on kuitenkin noussut yhä enemmän esille. Me Livessä haluamme  käyttää tätä termiä, koska se huomioi paremmin täsmätyökykyisissä piilevän potentiaalin.

   Onko sinulla kysyttävää täsmätyökykyisyydestä tai haluaisitko työllistää täsmätyökykyisiä?

   Annika Lipponen, asiakkuuspäällikkö
   p. 050 557 1495
   annika.lipponen@inlive.fi